Vasakpööre vajab kõigepealt uuringut

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartust tulles ei tohi Narva maantee lõpust Vahi elurajooni viivale teele vasakpööret teha. Pilt ja maanteelt maha nühitud märgistus näitab aga, et tehakse ikka.
Tartust tulles ei tohi Narva maantee lõpust Vahi elurajooni viivale teele vasakpööret teha. Pilt ja maanteelt maha nühitud märgistus näitab aga, et tehakse ikka. Foto: Sille Annuk

Vahi elurajooni sadakond inimest palusid Tartu vallal ja maanteeametil teha liikluskorralduse muudatuse, et Narva maantee lõpust võiks koju sõitmiseks teha vasakpöörde. Luba jäi saamata, aga asja vähemalt uuritakse.

«Paha on halb olla, aga ei lähe ühtegi päeva, kui ma sellele ei mõtle,» kurjustas Tartu servas Vahi küla elurajoonis elav Tiia Karelson koduteest rääkides. «Mina ja teised siin elavad inimesed ei taha ju midagi erilist! Tahame vaid Narva maantee lõpust koduteele vasakpööret teha. Ruumi siin on, aga pöörata ei tohi.»

Nii ongi Narva maantee lõpust Vahi elurajooni sõitmiseks kolm võimalust: kas rikkuda seadust ja teha vasakpööre, sõita umbes 30 meetrit edasi ja teha siis tagasipööre või minna koju-külla marsruudil Vahi tänav – Mõisa puiestee – Mõisatamme tänav. Kasutatakse kõiki võimalusi.

Kes maksab?

Aasta alguses saatis Tiia Karelson Tartu vallale ja maanteeameti Lõuna regioonile Vahi elurajooni 117 elaniku allkirjaga kirja, milles palus teha liikluskorralduse muudatus ehk luba vasakpöördeks. «Aga ei midagi,» ägestus Karel­son. «Jõuetuse tunne tekib, nagu vastu Hiina müüri jooksed.»

Maanteeameti Lõuna regiooni direktor Kuno Männik vastas, et vasakpöördega mahasõit oleks seal praegu liiklusohtlik, sest tee pole ehitatud nii, et sealt saaks turvaliselt vasakule pöörata. Turvalise mahasõidu rajamise peaks korraldama ja kinni maksma liituva tee omanik ehk Tartu vald.

Tartu vallavalitsus vastas oma maksumaksjatele nii: «Tartu–Kõrveküla maantee nr 95 osas on Tartu vald kõrvaline isik, kuna tee kuulub Eesti Vabariigile. Seega ei ole Tartu vallal võimalik muuta sellel teel olevat liikluskorraldust.»

Tartu vallavanem Aivar Soop väitis, et vald on Narva maantee lõpust Vahi elurajooni vasakpöörde lubamiseks palju vaeva näinud. «Oleme vähemalt viis aastat sellega tegelnud, aga maanteeamet ütleb kogu aeg, et sealt ei või vasakpööret teha, sest tee on liiga kitsas, vaja on laiendust,» selgitas ta. «Tee laiendus maksab miljoneid ja vald ei pea riigitee ümberehitust kinni maksma.»

Maanteeameti Lõuna regiooni direktor Kuno Männik tuletas esmalt meelde ühe vana asja: kõnealune Tartu–Kõrveküla tee oli viimase suure remondini 2005. aastal valla tee ja teeremondi projekti kiitis heaks Tartu vallavalitsus.

Toona Vahi elurajoonis kortermaju ja paljusid eramuid veel polnud, kuid vald teadis, et need tulevad ja et inimesed vajavad ka teed koduni. Kui majad kerkisid, lubas maanteeamet 2008. aastal teha maantee äärest tee majadeni, kuid linna poolt tulles ei tule sinna vasakpööre tee-ehituse normide ja nõuete pärast kõne alla.

Uuring valmib varsti

«On selge, et tuleb midagi teha, sest inimeste surve on tuntav,» ütles Männik. «Aga tekib küsimus, et kes projekti ja töö eest maksab. Loogika ütleb, et see, kellel on vaja suurele teele saada, maksab. Meie vastutame transiitliikluse, mitte elurajoonis liikumise eest.»

Et inimeste surve on tuntav, tellis maanteeameti Lõuna regioon uuringu, kas ja kus Narva maantee lõpus on võimalik Vahi elurajooni vasakpööret teha.

«Uuring valmib mai lõpuks,» ütles Männik. «Siis istume vallaga maha ja arutame asja läbi. Kõik sõltub sellest, kui palju ümberkorraldus maksab. Kui seal on võimalik probleem üsna lihtsalt lahendada, ehk saab riik ka inimesi veidi aidata.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles