Südametelk püüab möödujaid

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raekoja platsile umbes pilditegemise koha peale pannakse teisipäeval südamenädala puhul püsti südametelk, mille töö ühed korraldajad on Tartu Ülikooli arstiteaduse üliõpilased Kati Teder (vasakul) ja Kätlin Puksand.
Raekoja platsile umbes pilditegemise koha peale pannakse teisipäeval südamenädala puhul püsti südametelk, mille töö ühed korraldajad on Tartu Ülikooli arstiteaduse üliõpilased Kati Teder (vasakul) ja Kätlin Puksand. Foto: Sille Annuk

Arstitudengeil Kati Tedrel ja Kätlin Puksandil möödub homne päev Tartu raeplatsil südametelgis, kuhu nad julgustavad linnakodanikke sisse astuma. Nende enda südamega on lood praegu enam-vähem korras, sõnavad tüdrukud naerdes.

Tüdrukud ütlevad, et südame häält tuleb osata kuulda ja vahel tõesti juhtub, et südamed ka murduvad. Kui nende juurde südametelki peaks homme sattuma keegi, kes just armuasjade pärast südamevalu kaebab, siis soovitab Kätlin Puk-sand lasta valul tasakesi minna ja edasi elada – aeg parandab haavad.

Inimese tervisega on südamevalu aga alati seotud – kas otseses või kaudses mõttes. Kati Teder ja Kätlin Puksand usuvad, et inimestele läheb nende tervis korda küll ning et mõnel hetkel võib homme südametelgi ukse taha isegi järjekord tekkida.

Sellepärast paluvad nad inimestel mitte kohe keskpäeval kohale rutata, vaid leida endale sobiv aeg – telk on avatud õhtul kella 18-ni.

Telgis on sisse seatud tosin töökohta ning valves on mitu vahetust arstitudengeid, kes kõik on valmis mõõtma soovijail vererõhku, vere glükoosisisaldust, kehamassiindeksit, vöö ümbermõõtu ja keha rasvaprotsenti ning nõus tervisest vestlema ja lihtsaid soovitusi jagama.

Diagnoosi ei pane

Kati Teder ütleb, et nende ülesanne ei ole näiteks ühe, juhuslikult saadud veresuhkrunäitaja järel kohe diagnoosi panema hakata, pigem selgitada, mida kõrgenenud näitaja tähendab, ning küsida, millal viimati perearsti külastati.

Kätlin Puksand usub, et südametelki on homme kerge astuda just sel inimesel, kes muidu ei viitsi arsti juures käia, kes aga telgist saaks oma tervise kohta vajaliku alginfo kiiresti kätte.

Kati Teder lisab, et kui inimese kehamassiindeks on näiteks 30 või üle selle, siis pärib ta kindlasti tema liikumis- ja käitumisharjumuste kohta. «Ma ei hakka muidugi ette ütlema, et nüüd peate te käituma just nii, nii ja nii, ma pigem proovin inimese mõtte tervislikumale rajale viia,» lausub ta.

Kätlin Puksand on arstiteaduse teise aasta ja Kati Teder kolmanda aasta tudeng. Nad mõlemad on Tallinna tüdrukud, kes on oma õpingutest väga vaimustunud ja usuvad, et just arstiks õppides on võimalik neile antud elu kõige paremini elada.

Puksand mäletab põhikooli lõpust üht muljetavaldavat esmaabikursust, mis ta esimest korda arstikutse peale mõtlema pani, samuti vanavanaema rasket haigust, mille korral oleks tahtnud teda rohkem aidata.

Kati Tedrel on lähisugulaste seas niigi meditsiinitöötajaid ning tema peres oli vanaema see, kes ta oma tööle haiglasse kaasa võttis.

Teadusseltsi suur võlu

Tüdrukud ei kujuta praegu ette, et nende arstiõpingud Tartus võiksid kulgeda ilma Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi kuulumata. Nad mõlemad on rahvatervise töögrupi liikmed ning leiavad, et selle võlu on inimestega suhtlemises.

«Suhtlemisoskust õpetatakse koolis ju vähe, aga homme saame südametelgis   ennast väga hästi proovile panna,» ütleb Kätlin Puksand.

Läinud reedel käis Puksand Kivilinna gümnaasiumi kaheksanda klassi õpilastele seksuaaltervise loengut pidamas, teemaks armastus ja suhted ning esimene vahekord. «Tegime mõnusa vestlusringi. Kõik olulised asjad rääkisime läbi, väga põnev oli,» meenutab ta.

Kati Teder arvab, et kui noorte terviseteadlikkusest rääkida, siis tema meelest on see aasta-aastalt paranenud. «Iseasi on, kui palju noored nende õigete reeglite järgi käituvad,» ütleb ta. «Kõik ju teavad, et joomine ja suitsetamine on kahjulik, aga eks seda ikka tehakse.»

Kätlin Puksand ja Kati Teder räägivad, et kuigi nad Tallinna tüdrukutena teadsid teineteist juba põhikooli päevilt, tegi just arstiteadus neist sõbrad. Nüüd jagavad nad Tartus ühist üürikorterit, mis asub kesklinnast eemal.

«Püüame ikka jalgsi koolis käia, et iga päev samme astudes oma südant kaua terve hoida,» ütlevad nad.

Südamenädal
• Tartu raeplatsi südametelk on avatud 17. aprillil kell
12–18. Korraldab Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts.
• Tervisenäitajaid kontrollivad ka Tartu Tervishoiu Kõrgkooli üliõpilased koostöös Tartu linna tervishoiuosakonnaga Nooruse tänav 5 hoones: 16. aprillil kell 10–13, 17. ja 18. aprillil kell 15–18 ning 19. ja 20. aprillil kell 10–13.
• Eestis tähistatakse südamenädalat 20. korda

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles