Kultuurielu kärpimine täpsustub täna-homme

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Lensment
Tõnu Lensment Foto: Peeter Langovits

Täna-homme saavad Tartu kultuuriasutused teada, kui paljust tuleb neil majanduskitsikuse kääride vahel oma tegevuses loobuda.




Nii näiteks kohtub Vanemuise teatri juht Paavo Nõgene täna teiste Eesti teatrijuhtidega ja saab alles pärast seda täpsemalt kärbetest rääkida.



Kultuuriministeeriumi teatrinõuniku Tõnu Lensmenti andmeil on teatritel koos rahvusooper Estoniaga tegevustoetust ühtekokku umbes 305 miljonit krooni, sellest tuleb maha lõigata üle 20 miljoni.



Kuidas võib kärpimine mõjuda Vanemuisele? «Praegu ähvardab Vanemuist kui riigiasutust võimalus, et kärpimisele lähevad nii majandus- kui ka personalikulud, võimalik on ka halduskulude kärbe,» ütles Lensment.



Teatrinõunik ei näe siiski vähemalt personali osas Vanemuises võimalust kokku tõmmata, sest koondamine on mõne aasta eest ära tehtud.



«Kolmapäeval peaksid eelarvemuudatused detailselt paika saama,» lisas Lensment.



Linnaraamatukogu


Linnaraamatukogu direktor Asko Tamme küsis eile kultuuriministeeriumist, kas riigipoolne komplekteerimistoetus väheneb. «Mulle öeldi, et esialgu tegevuskulude vähendamine seda riigipoolset toetust ei vähenda,» ütles ta.



Tänasel koosviibimisel linnavalitsuse kultuuriosakonnas ja kolmapäeval Lutsu raamatukogu nõukogu koosolekul tuleb Tamme sõnul jutuks mitu tegevusvarianti. Muu hulgas seegi, kas ja kuidas peab linnaraamatukogu oma eelarvet vähendama.



Eelarve kärpimisel tuleb vaagida, kas vähendada raamatukogutöötajate palka, kas panna suvel mingiks ajaks raamatukogu kinni, kas nendest kahest abinõust jätkub või tuleb teha midagi kolmandat-neljandat.



Linnamuuseum


Ka Tartu linnamuuseumi direktor Merike Toomas läheb täna linnavalitsusse, kus tulevad jutuks võimalikud kärped.



«Eelmisel nädalal meile tulnud eelarves on natuke maha võetud trükiste raha. Me ei saa teha kõiki raamatuid ja voldikuid, ära tuleb jätta mõne näituse kataloog,» ütles ta.



Pisut vähem on linnamuuseumi ja tema nelja filiaali eelarves ka hoonete majandamiskulusid. «Kui hinnad kütte eest peaksid langema, siis ei ole asi hull,» ütles Toomas.



Töötasufond on praeguse eelarve järgi selline, et muuseumi töötajad saavad senise palga. Kui aga rakendub must stsenaarium ja eelarvest tuleb lõigata näiteks 10 protsenti?



«Kui tuleb hakata mingeid protsente ära lõikama, siis läheb asi tõsiseks, sest ülearu ei ole meil praegu midagi,» märkis linnamuuseumi direktor. «Ma loodan, et ei lähe koondamiseks ja et me ei pea üles ütlema ka suuremaid lepinguid.»



Linnavalitsuse kultuuriosakonna juhataja Raul Oreškin nimetas tänast koosolekut ennetava arutluse kohaks: kui eelarvet tuleks vähendada, siis kust ja kui palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles