Peetri kiriku uus tornikell laskis kuuldavale oma kõla

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läbi lume saabus eile Tartusse Peetri kiriku uus tornikell, saatjaks Toomas Mäeväli, kelle omanimeline osaühing hoolitseb Eestis orelite ja kirikukellade eest. Uksel laskis koguduse õpetaja Ants Tooming (pildil) kellal nagu kord ja kohus kõlada.
 

Esialgu jäi saksa meistrite kätetöö kiriku eeskotta. Hiljemalt 3. juuniks on ta tõusnud torni kahe praeguse kõrvale.

Kella kinkis kirikule ettevõtja Tiit Veeber ja tema pere. «See on minu arust igati korda läinud ja vajalik asi,» ütles Veeber. «Valamise hetkel sai selle sisse inimese tahe ja mõte, mis kõlab ka igas kellalöögis. Ma usun, et see kestab kaua.»

Aastakümnetetaguse kahjustuse tõttu plekise kõla omandanud vana kell, mis tervitas uue saabumist kolme löögiga, jääb ilmselt oma kohale. Nõnda arvab vähemalt praegu koguduse esimees Valdek Ta­­gel.

Peetri kiriku uus kell kaalub peaaegu 290 kilo ning on kaalu ja läbimõõdu (umbes 80 cm) poolest Toomas Mäevälja hinnangul üsna Eesti keskmine. Koos sellega sündis tules ja suitsus 16. märtsil Saksamaal Gescheri meistrite tööna meie maale helisema neli kella. Kaks neist lähevad Tuhala kirikusse ja üks Jõhvi Mihkli kirikusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles