Sünnitajal hoiab pilgu peal terve kliinik

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Eile, kui Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond andis naistekliinikule üle mitu vajalikku aparaati, mida on osta aidanud paljud annetajad, lamas Arina Kozlova sünnitustoas, andurid kõhul, ja ootas, millal tütreke otsustab sündida.

Loote südamelöökide arv oli normaalne ning emaka kokkutõmbed alles nõrgad. Sünnitaja ja tema lapse tervisenäitajaid analüüsiski juba üks neist lastefondi toel muretsetud aparaatidest – loote tsentraalse jälgimise süsteem.

Süsteemi uudsus seisneb selles, et vajalikke näite ei kuvata mitte üksnes sünnitaja voodi kõrval asuvale monitoriekraanile, vaid neile andmetele saavad pilgu heita arstid ja ämmaemandad mitmel pool kliinikus. Vanemämmaemand Sirje Kõvermägi ütles, et keskne jälgimissüsteem annab kriitiliste seisundite korral võimaluse väga kiiresti tegutseda.

Arst saab enne sünnitustuppa tulemist oma kabinetis ruttu pilgu arvutiekraanile heita ja tulles juba mõelda, mida teha. Süsteem läks maksma 45 000 eurot. Sellest pool kogunes annetustest, teise poole kattis TÜ Kliinikum.

Eile anti naistekliinikule üle veel vastsündinute kollasuse mõõtja ning hapnikublenderid, mis aitavad sajaprotsendilist hapnikku segada ruumiõhuga just selles vahekorras, mis on vastsündinule abi andes õige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles