Nõude asetusest selgub parim

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirjo Paabo (vasakul) ja Mari Lükepak Tartust olid ühed neist, kes pidid esimeses rühmas täitma kõige raskemat ülesannet – katma kahele inimesele laua, lähtudes varem loositud kolmekäigulise lõuna menüüst, ning teenindama kliente söömise ajal.
Pirjo Paabo (vasakul) ja Mari Lükepak Tartust olid ühed neist, kes pidid esimeses rühmas täitma kõige raskemat ülesannet – katma kahele inimesele laua, lähtudes varem loositud kolmekäigulise lõuna menüüst, ning teenindama kliente söömise ajal. Foto: Sille Annuk

Nõud on laual, teenindajad ootel, aga kutsevõistluse korraldajad sebivad ikka ärevalt ringi – viimasel hetkel tuleb leida veel üks vabatahtlik, kes oleks nõus tasuta lõunat sööma.

Haapsalust Tartusse võistlema sõitnud Katre Kaptein ja Kätlin Radik kinnitasid mõlemad sügava veendumusega, et lauas teenindamine on majutusteenindajate kutsevõistlusel kahe päeva jooksul antavatest ülesannetest kõige keerulisem ja riskantsem.

«Veinivalamine paneb käe ikka värisema,» tõi Radik välja ühe hirmudest. Teravalt kõrvu torkav nõude purunemise heli uues õpperestoranis kinnitab, et kiviplaatidega põrand ei ole eksimuste suhtes nii andestav kui varem kasutatud puitparkett.

Mitu ülesannet

18 majutusteenindajate kutsevõistlusel osalevat neiut jagati eile lõuna ajal kahte rühma. Pooled asusid laudu katma, et klientidele – kutsehariduskeskuse juhtkonna liikmed ja õpilased – kolmekäiguline lõunasöök serveerida, ülejäänud läksid teooriatesti kirjutama.

Kaptein ja Radik õpivad majutusteenindust juba kolmandat aastat, võistlusel olid nad teist korda ning arvasid, et test oli üsna keskmise raskusega. «See ei olnud lihtne, aga väga raske ka mitte,» arvas Kaptein Radikule kinnitust oodates otsa vaadates, kuid pidi siiski nentima, et mõni küsimus jäi vastuseta.

Võistlusel osalevate koolide õpetajate kokku pandud testis taheti teada näiteks tööohutuse ja esmaabi kohta ning kontrolliti ka teadmisi hotellimajanduse põhialustest ja tubade hooldusest.

Hotellitoa koristamine on võistluskavas täna, poole tunni jooksul tuleb korrastada needsamad ruumid, mida võistlejad ise ööbimiseks kasutasid.

Ohtu, et mõni võistleja näiteks konkurendi sabotaaži tõttu raskemasse olukorda satuks, ei ole, sest enne stardipauku käib komisjon toad läbi ja kontrollib, et kõigil oleks võrdsed võimalused.

Tartu kutsehariduskeskuse majutus- ja toitlustusosakonna juhataja Tiina Kivimeister kinnitas, et toad on kõigil täpselt ühesugused.

Tartu õpilastega toakoristustrenni teinud õpetaja Katrin Kivisild arvas, et siinsetel õpilastel on tänases ülesandes kindlasti koduväljaku eelis, aga tunduvalt lihtsamaks see neile katset siiski ei tee.

Tartust pääses üle-eestilisele võistlusele neli neiut, kes valiti koolisisesel võistlusel paar nädalat tagasi. Koolivõistlusel kasutati teadmisi, mis tundidest saadud, kuid eilseks ja tänaseks treeniti juba üksikasjalikumalt ja oma vabast ajast. Näiteks olid enne teada kolm menüüd, mille tarvis pidi olema valmis lauda katma, samuti teooriatesti üldteemad.

Esimest korda Tartus

Eelmised neli korda on majutusteenindajate võistlust peetud Saaremaal ja seda on korraldanud Kuressaare ametikool. Kuna nüüd on Tartu kutsekoolis ideaalsed tingimused, võttis võistluse eestvedaja sihtasutus Innove kinni Kivimeistri kunagisest lubadusest ning vähemalt selleks aastaks koliti Lõuna-Eestisse.

Mullu võitis võistluse esimest korda Tartu kutsehariduskeskuse õpilane. Kes on parimad sel korral, selgub täna.

Kutsevõistlusel osalejad

• Haapsalu kutsehariduskeskus: Kätlin Radik, Katre Kap­tein

• Kuressaare ametikool: Enelin Smuul, Merilin Mitt

• Pärnumaa kutsehariduskeskus: Liisa Soovere, Mailis Kok­la, Triin Sarapik, Kerli Keiv

• Rakvere ametikool: Liina Jõesalu, Irina Raha

• Tallinna teeninduskool: Anna Kreivald, Agnes Merila, Pille Aus, Jana Kanger

• Tartu kutsehariduskeskus: Kadri Toss, Kristine Kivi, Mari Lükepak, Pirjo Paabo

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles