Tammeka naiskond otsib oma stiili

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammeka jalgpallurid Kristel Zimmer (vasakult), Tiina Tasa, Liis Ott (seljaga), Maria Sootak ja Eneli Õigus (tagaplaanil) teisipäeval Tamme staadionil trenni tegemas.
Tammeka jalgpallurid Kristel Zimmer (vasakult), Tiina Tasa, Liis Ott (seljaga), Maria Sootak ja Eneli Õigus (tagaplaanil) teisipäeval Tamme staadionil trenni tegemas. Foto: Sille Annuk

Sel laupäeval kõlab avavile Eesti naistejalgpalli meistriliiga hooajale. Kell 11 jookseb Tallinnas Sportland Arenal murule ka jalgpalliklubi Tammeka naiskond, kelle avavooru vastaseks on U19 ja U17 koondislastest koosnev noortekoondis.

Tammeka naiskondade peatreener Aleksandra Ševoldajeva ütles, et kuigi hooaja ettevalmistuse ajakava on veidi nihkunud, ollakse hooajaks siiski rohkem valmis kui mullu samal ajal.

«Alustasime hoovõtuga juba novembris ja füüsiliselt on võistkond küll heas vormis ja võistlusteks valmis,» selgitas ta.

Peale üldkehalise ettevalmistuse lihviti sel aastal pikemalt ka tehnikat, et mängijad end palliga paremini tunneksid ning seeläbi enesekindlamaks muutuksid. Erilist taktikamuudatust Ševoldajeva välja ei toonud, küll aga rõhutas, et kõik, mida tehakse, on seotud kaugema eesmärgiga leida oma mängustiil.

Tulemust veel ei taotle

Eelmise hooaja naiste meistriliiga viiendana lõpetanud Tammeka sel hooajal veel suuri eesmärke ei sea. 20 registreeritud mängijast ligi pooled on alla 18-aastased, kes alles kasvavad ja arenevad. Ševoldajeva rääkis, et noormängijatele ei saa panna ülesandeks mängude võitmist, sest neil ei ole kogemust, millega mänge võita.

«Mängijate noorus on põhjuseks, miks me nii tegutseme – võtame iga mängija eraldi ja õpetame teda individuaalselt,» selgitas treener, «nõudma saan hakata siis, kui mängijatel on juba piisavalt kogemust.» Nii on algava hooaja eesmärgiks eelkõige mängijate ja võistkonna kasvatamine.

Tulevaste hooaegade kasuks räägib ka lootus, et gümnaasiumiealised mängijad astuvad Tartusse ülikooli ning veedavad siin kas või õpingute pärast veel õige mitu aastat.

Ka naiskonna kogenuim mängija väravavaht Maria Gaiduk sõnas, et hooajalt ootab ta just seda, et mängijad leiaksid enesekindluse ja nahaalsuse ning tunneksid koosmängimisest rõõmu. «Et oleks selline ühtne põlemine, soov koos võidelda ja endast parim anda,» kirjeldas Gaiduk, «ja kui on lahtine pall, siis mängija usub, et ta läheb ja saab selle palli endale.»

Mitmel varasemal hooajal on Tammeka naiskond seisnud silmitsi mängijate puudusega, kuid seekord üles antud 20 mängijat annab põhjust mõõna möödumise üle rõõmustada.

Suveks tuleb naiskonnale appi ka üks alustala Karina Kesvatera, kes läks eelmise hooaja lõpus Ameerika Ühendriikidesse õppima ja mängima. «Sügise kohta Karina veel otsustanud ei ole, aga suvel on ta meie ridades,» täpsustas Ševoldajeva.

Professionaalne suhtumine

Mängujuhi rolli saab parema ääre kaitsest keskväljakule siirdunud Sirje Roops, kes on treeneri sõnul lisaks heale ettevalmistusele ka endaga kõvasti tööd teinud.

Algav hooaeg võib Roopsil siiski kohanemiseks kuluda, ent järgmisel hooajal peaks ta mängujuhi rolliks igati küps olema. Teisteks võtmemängijateks nimetas Ševoldajeva ründajaid Eneli Valsi ja kogenud Olga Tšuikot, naiskonna kaptenit Maria Sootakit ja kaitseliinis heas hoos olevat Liis Otti.

Peale aina pikeneva pingi rõõmustas Ševoldajeva selle üle, et Tammeka naised on suurepärase suhtumisega. Ta arvas, et isegi mõned poolprofessionaalsed võistkonnad ei ole nii motiveeritud kui tema treenitavad, kes on siiski jalgpalli õpingute ja töö kõrvalt mängivad amatöörsportlased.

«Koos on tõelised sportlased, kes tahavad tõestada, et Tammeka on tõsine vastane,» kinnitas ta, «ja reaalselt – paari aasta pärast esikolmikusse sekkumises ei ole küsimuski.»

Tartu JK Tammeka

• Maria Gaiduk, Imbi Hoop, Liis Ott, Silja Goroško, Eva Nõmme, Maria Sootak, Eneli Õigus, Sirje Roops, Merilin Merilain, Tiina Tasa, Katri Ahtijäinen, Eneli Vals, Kristina Bannikova, Olga Tšuiko, Kristel Vidaja, Grete-Lilinajane Küppas ja Karina Kesvatera.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles