Otepää radarijaama arutelu kujunes tuliseks

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Muhu radaripost, mille ehitus on juba alanud. Tõikamäe radarijaam hakkab peaaegu samasugune välja nägema, kuid tuleb kõrgem.
Pildil Muhu radaripost, mille ehitus on juba alanud. Tõikamäe radarijaam hakkab peaaegu samasugune välja nägema, kuid tuleb kõrgem. Foto: Repro

Eile Otepää vallas Pilkuse küla seltsimajas Tõikamäele planeeritavat radarijaama kohalikele inimestele tutvustanud kaitseministeeriumi esindajad kohtasid vastuseisu.

Koosviibimisel osalenud Pilkuse küla elanik Liisa Ruukel tõdes, et rahva emotsioonid läksid päris tuliseks ning inimesed pole radariposti ehitamisega sugugi päri. Esmalt seetõttu, et militaarobjekti kavandatakse looduskaitsealale, kus seni on ehitamise osas kehtinud ülimalt ranged piirangud.

«Meil endil ei lubata midagi ehitada. Isegi katusekattematerjali peame kooskõlastama,» kirjeldas Ruukel. «Nüüd tuleb 25 - 30 meetrit kõrge post ja selle otsa klaasist muna. See ei ole elanike suhtes aus.»

Ruukeli kinnitusel tunnistasid kaitsejõudude esindajad, et Tõikamäe on neile radarijaama rajamiseks selles piirkonnas kõige sobilikum koht. Et aga maapind on künklik ning mets suhteliselt kõrge, tuleks radaripost seni Eestis ehitatutest kõige kõrgem.

Radariposti ehitamine on riiklik huvi, kinnitasid kaitseväe esindajad. «Kes see riik on?» arutles Ruukel. «Meie oleme samuti riik.»

Kui vallavalitsus suhtub ettevõtmisse pigem positiivselt, siis elanikud tõid teise vastuargumendina välja asjaolu, et nemad ei näe kohalikule elule ühtegi positiivset mõju. Radarijaamas saavad tööd sõjaväelased ja kaitseliitlased. Neid aga Pilkusel ei ela. Ühe majahoidja või koristajakoha lisandumine ei paranda aga sedapalju inimeste elujärge, et nad objekti avasüli vastu võtaksid.

Kaitseväelased tõid oma argumendina esile riigi kaitsevõime paranemise. Kohalike arvates rünnatakse aga konfliktiolukordades esimesena just taolisi sidejaamu. See asjaolu aga mitte ei tõsta nende turvatunnet, vaid kahandab.

Samuti pelgavad inimesed oma kinnisvara väärtuse langemise pärast, kui puhta looduskeskkonna kohal hakkab kõrguma militaarehitis.

Elanikud võtsid nädalaks aja maha, et rahuneda ja mõelda küsimus enda jaoks läbi. Riigiametnike ettepanekul plaanivad nad käia Ida-Virumaal töötavat sarnast radariposti vaatamas ning sealsete inimestega rääkimas.

Tõenäoline on aga see, et Pilkuse küla elanikud hakkavad otsima võimalusi radarijaama ehituse ärahoidmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles