Võnnu naasklid teevad ise kossuplatsi

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margit Pilden (keskel), Virve Roio ja Romet Lastik proovisid läinud reedel põrgatada korvpalli jääkoorikul, mis suunab nahkkera umbes sama kontrollimatult kui 20-aastane kulunud asfalt jää all. Järgmise aasta suveks loodavad nad saada siiasamma korraliku väljaku.
Margit Pilden (keskel), Virve Roio ja Romet Lastik proovisid läinud reedel põrgatada korvpalli jääkoorikul, mis suunab nahkkera umbes sama kontrollimatult kui 20-aastane kulunud asfalt jää all. Järgmise aasta suveks loodavad nad saada siiasamma korraliku väljaku. Foto: Martin Pau

Tunamullu Põlvast Võndu kultuurimaja juhiks tulnud Marju Marga nakatas kohe mõned õpilased aktiivsuspisikuga. Nakatunud rajavad uut korvpalliplatsi, korraldavad kooli interjööri uuendamist ja julgustavad teisi tegutsema.

«See on super, kuidas nad kasvavad ja arenevad,» kiidab Marga oma jüngreid. «Tavaline noor kipub ütlema: ei, mina ei tea, mina ei julge. Nemad on muutunud nii asjalikuks, et pole ainult ise tegusad, vaid on võimelised juhendama teisi noori.»

Võnnu aktivistid Margit Pilden, Virve Roio ja Romet Lastik ise näevad, et teevad ühiskondlikke, kõigile kasulikke asju ajades eelkõige teene iseendale.

«See on võimalus teha endale nime, hankida kogemusi,» leiab Margit Pilden. «Loomulikult on oluline kiitus. Aga ma tahaks näha, et ka teised hakkaksid otsima meie eeskujul ideid, mida kasulikku saaks ära teha.»

Kohtunikest arendajad

Võnnu võimlas on regulaarselt peetud kolmanda-neljanda liiga korvpallivõistlusi. Kui abiturientidest lauakohtunikud kaks aastat tagasi keskkooli lõpetasid, värbas kehalise kasvatuse õpetaja Roman Noormets Margit Pildeni ja Virve Roio uuteks kohtunikeks.

Läinud suvel, vaadates kooli kõrval asfaltplatsil pidevalt korvpalli taga ajavaid poistekampasid, tekkis piigadel idee korraldada Võnnus tänavakorvpalliturniir.

«Kohe mõtlesime, et eriti lahe oleks öötänavakorvpall autotulede valgel,» meenutab Pilden.

Samas oli nii temal kui Roiol üsna kohe selge, et kakskümmend aastat tagasi maha laotatud asfaltkattel, mis on nüüd nii kulunud, et sellest turritavad kivid välja, pole võimalik normaalselt palli põrgatada. Ja kukkumisel võivad olla kaunis verised tagajärjed.

Nii hakkaski küpsema plaan kirjutada Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele (EAS) taotlus umbes 10 000-eurose asfaltimistoetuse saamiseks regionaalsete investeeringute programmist. Tartumaa Arendusseltsilt küsitakse lisaks pool tuhat eurot uute korvilaudade, -rõngaste ja kettvõrkude soetamiseks.

Rahataotluse aluseks oleva ehitusprojekti said noored 150-eurose sõbrahinnaga Võnnu vallas elavalt projekteerijalt Aivar Kõivistikult, kes on kavandanud näiteks Melliste, Mäksa, Kurepalu ja Ahja laululava. Oma taskuraha nad siiski tuulutama ei pidanud, arve maksis kinni vald.

«Lapsed ise otsisid mind üles,» kinnitab Kõivistik. «Nendega oli hea läbi rääkida. Neil oli silme ees selge siht, mida nad tahavad. Oli näha, et neil oli soov end proovile panna – kas nad saavad raha hankimisega hakkama ja ennast nii teostada.»

Võnnu keskkooli kehalise kasvatuse õpetaja Roman Noormetsa rõõmus nägu läheb õpilasaktivistidest kõneldes veel rõõmsamaks.

«Mulle meeldib eriti, et see on puhtalt nende enda algatus,» rõhutab Noormets. «Noored on hakkajad, pooldan väga, mida nad on ette võtnud. Oleks hea, kui taotlus EASis läbi läheks, aga eks nende projektitaotlustega on nagu on.»

Noored jonni ei jäta

Kogumaks enesekindlust ja teadmaks õigeid nippe asjaajamisel, on Margit Pilden, Virve Roio ja Romet Lastik käinud pool aastat Tartus Dorpati konverentsikeskuses Entrumi ettevõtluskoolitusel. Entrum on Eesti Energia noorteprogramm, mida toetavad riik, EAS ja Euroopa Sotsiaalfond.

Koolitusel kuuldud tarkuseteri meeskondlikust koostööst, partnerite otsimisest ja hoidmisest, oma ideede oskuslikust serveerimisest ning iseenda tugevate ja nõrkade külgede tunnetamisest on nad saanud vähehaaval juba rakendada.

«Seni on kõik meie plaani toetanud ja olnud väga abivalmid,» kiidab Virve Roio. «Näiteks on kohalik osaühing Saunasell nõus tegema meile tasuta pingid, mille turuväärtus oleks umbes 600 eurot.»

Margit Pilden lisab, et kuulis, kuidas keegi koolikaaslastest loobus korraliku palliplatsi ehitamisest teada saades plaanist rajada väljak oma koju.

«Ma olen kindel, et saame abilisi, kui näiteks pärast ehitust on tarvis platsi koristada või midagi,» sõnab Pilden.

Rahataotlus peab jõudma EASi hiljemalt 15. septembril. Enne tuleb saada ka Võnnu vallavalitsuselt ehitusluba. Oktoobri lõpuks peaks olema teada, kas raha tuleb või ei.

«Kui me seekord ei saa, eks siis kirjutame uue taotluse,» on Margit Pilden vankumatult optimistlik. «Aga kui saame, võiks 2013. aasta kevadel minna ehituseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles