Jalgrattasõit sütitas Tartu poisis sisemise tule

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Redi (paremal esiplaanil) startis möödunud aasta augustis Riia noorte velotuuril kollases liidrisärgis.
Kaarel Redi (paremal esiplaanil) startis möödunud aasta augustis Riia noorte velotuuril kollases liidrisärgis. Foto: Erakogu

Pühapäeval stardib Belgias Moerkerke-Damme juunioride jalgrattavõidusõidul ka 16-aastane tartlane Kaarel Redi, kes veebruari keskel liitus Belgia klubiga DCM-GB Vorselaar.

Tartu Ülikooli akadeemilise spordiklubi kasvandik sõitis veebruaris Hispaaniasse, et seal kõigepealt iseseisvalt kilometraaži koguda. Nädal hiljem liitus ta Costa Bravasse treeningulaagrisse sõitnud Belgia juunioride klubiga.

Nüüdseks on ta end juba Belgias pisikeses Vorselaari külas sisse seadnud. «Elan siin koos tippratturitega ja näen, et nende tasemele jõudmiseks on mul vaja väga palju tööd teha,» ütles Redi tõsiselt.

Raskused aga poissi ei kõiguta – tema kindel soov on saada profiratturiks. Nooremana käis ta ka kergejõustiku- ja ujumistrennis, kuid kui 11-aastasena rattatrenni jõudis, oli otsus kindel.

«Ma ei oska seda teisiti seletada, kui et mingi sisemine tuli põleb,» jutustas ta, «ma naudin adrenaliini ja kõike muud, mis jalgrattasõiduga kaasneb.» Audentese spordigümnaasiumi Otepää filiaali 10. klassi õpilane on veendunud, et üheksast viieni kontoritoolil istumise asemel on tema õige tegevus just rattasadulas kilomeetrite läbimine.

Hea ettevalmistus

TÜ akadeemilise spordiklubi jalgrattasõidutreener Jüri Kalmus, kes on treeninud Kaarlit algusest peale, ütles, et poisil on lausa meeletu soov saada tipptegijaks. Edasine oleneb tema sõnul noormehest endast, sest tahe olla lausa nii suur, et on oht üle treenida.

«Panime plaani paika, aga Kaarel on selline poiss, et tema tahab ikka rohkem teha ja planeeritud kilomeetreid ikka ületada,» rääkis Kalmus.

Märtsi alguses esimesel võistlusel Belgias sõitis Kaarel end 25. kohale. Hoovõttu hooajaks alustas ta Eestis juba novembris ning siiani tundub, et ettevalmistusega on saadud alla hea põhi. Võistlus sõideti laudsiledal, aga paljude järskude kurvidega kitsal teel ning ehkki keskmine kiirus oli 43 km/h, ei tundnud Redi kordagi, et võiks grupist maha jääda.

Tuleval pühapäeval ootab Kaarel Redit ees tõsisem võistlus, kui Moerkerke-Damme juunioridele mõeldud võidusõidul on vaja läbida 119 kilomeetrit, mida vürtsitavad ligi 13 kilomeetril munakivikattega 300–700-meetrised kitsad teelõigud.

Treener Jüri Kalmuse hinnangul on see tugev noortevõistlus, sest osavõtjaid on ligi paarsada, 33 klubist.

Meeletu tahe

Belgia televisioonile antud intervjuus ütles DCM-GB Vor-selaari klubi juht Bob de Cnod-der, et Kaarel Redi on tugeva tahtega ja meenutab talle suhtumise poolest Tom Boonenit, kes on üks Belgia parimaid rattureid. Kaarel Redi ütles, et selget eeskuju tal pole. Ta jälgib lihtsalt kõike, mis jalgrattamaailmas sünnib, ning paneb vajaliku kõrva taha.

«Kõigepealt peab endas selgusele jõudma ja tahtma tööd teha,» nimetas noormees välismaale mineku tingimusi. Et välismaisesse klubisse sõitma pääseda, kirjutas Redi ligi 20 klubile. Kuigi vastuseid tuli teisigi, otsustas ta Vorselaari kasuks, sest selle tingimused olid sobivaimad.

Esialgse plaani järgi kavatseb Redi Belgias harjutada ja võistelda aprilli teise pooleni, et lõpetada kevadine Belgia-tsükkel Prantsusmaal juunioride velotuuriga.

Kaarel Redi  karjääri algus

• Esimene start TÜ ASK värvides oli 38. Elva sügiskrossil aastal 2006. M12 klassis lõpetas ta 2 x 1 km distantsi 31. kohaga ehk viimasena.

• Aasta hiljem, 39. Elva sü-giskrossil finišeeris ta juba kolmandana, distants oli
2 x 1,7 km.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles