Kilk andis Weroli õlitehase rendile

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta alguses makseraskuste tõttu mitmel korral seisatud Weroli õlipressid annavad taas toodangut, rendile antud tehase kulud maksab kinni OÜ Veskimehed.
Aasta alguses makseraskuste tõttu mitmel korral seisatud Weroli õlipressid annavad taas toodangut, rendile antud tehase kulud maksab kinni OÜ Veskimehed. Foto: Margus Ansu

Makseraskustesse sattunud ning võlausaldajate nõudel kohtu pankrotiotsust ootav ärimees Rein Kilgi AS Werol Tehased andis õlitootmise rendilepinguga üle osaühingule Veskimehed, mille taga on Tartu Veskiga seotud Uuno Lausing ja Romet Puhk.



«Rendile on võetud tehas koos töötajate ja seadmetega. Põhimõtteliselt kõik,» ütles Romet Puhk ning kinnitas, et nad on huvitatud Weroli pankrotipesast väljaostmisest. «Kui pankrot tuleb, siis ostueesõigust meil ei ole, aga kindlasti suudame teha paremaid pakkumisi, kui see on töötav organism.»

Kui tehast poleks Kilgilt üle võetud, oleks ärimeeste sõnul kogu süsteem ära lagunenud. «Me paneme sinna arvestatava raha, maksame töötajate palgad ja kõik muu. Muidu ei seisaks seal ju midagi koos,» ütles Lausing, kelle sõnul lepiti renditingimustes kokku juba jaanuaris.

Taastavad turgu

Puhki sõnul oli tehases mõnda aega ka tööseisak, kuid nüüd käib taas tootmine. «Nüüd juba mingil määral müüme õli ja töötame, et turg taastuks. See on aeganõudev ja kulukas ning kui see kõik oleks pankrotivara müügi kuupäevaks laiali jooksnud, poleks tast midagi alles jäänud,» rääkis Puhk ja lisas, et nende pakkumine sõltub sellest, mis hinnaga vara müüki pannakse.

«Eks meil on kalkulatsioon tehtud, aga hinna otsustab pankrotihaldur. Kuigi väike eelis meil on,» ütles Puhk ning toonitas, et nende põhieesmärk on turg taastada. «Praegu on see peaaegu kadunud, sest tühja kohta turg ei salli. Laevadega on igalt poolt õli asemele toodud ja see tuleb nüüd uuesti siit välja pressida.»

Weroli ajutiseks pankrotihalduriks määratud Toomas Saarma ütles, et sai ettevõttest materjalid alles sel nädalal ning ei ole veel jõudnud võlanõudeid kokku lüüa. «Vastused järelepärimistele alles tulevad ja ma pole jõudnud neid analüüsida,» lausus Saarma ning täpsustas, et eraldi tuleb vaadata praegu sisse nõutavaid nõudeid ja neid, mis võivad muutuda sissenõutavaks, kui peaks välja kuulutatama äriühingu maksejõuetus.

Võlgu miljoneid

Tartu maakohus arutab Weroli pankroti väljakuulutamist 27. märtsil ning Saarma sõnul on selle tulemust väga raske ennustada. «Kui ettevõte ostetakse pankrotimenetluse kaudu, siis on selge, et võlanõuded ei lähe kaasa ning müügist saadav raha jagatakse võlausaldajate vahel vastavalt seadusele,» selgitas Saarma.

Avalduse Weroli pankroti väljakuulutamiseks esitas kohtule 9. veebruaril teravilja- ja rapsikasvatajate põllumajandusühistu Kevili. Firma esindaja on varem öelnud, et nelja suurima Werolile rapsiseemet tarninud võlausaldaja nõue on üle kolme miljoni euro.

Tartu Postimehel ei õnnestunud Rein Kilgilt ega ka Weroli juhatuse liikmelt Meelis Virrolt ettevõtte seisu ja tuleviku kohta kommentaare saada. Veel veebruari alguses firma juhatusse kuulunud endine tippsuusataja Kaspar Kokk ütles, et ei ole enam juhatuses ning tal «pole õrna aimugi, mis seal toimub».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles