Uus maja eelistab uute tehnoloogiate kasutajaid

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu loomemajanduskeskus tegutseb vanades majades.
Tartu loomemajanduskeskus tegutseb vanades majades. Illustratsioon: Graafika: A6

Täna avatava Kalevi 17 hoone täidavad loomeettevõtted büroo- ja ateljeeruumidega, saali saab aga kasutada väga mitmel moel. See sobib näiteks kontsertideks, filmiseanssideks ja seminarideks.


Uude majja on eriti oodatud loomeettevõtted, mille tegevus põhineb uutel tehnoloogiatel ning mis tegutsevad audio-video vallas ja tarvitavad e-lahendusi.

Praeguseks on juba kindlalt teada, et Kalevi 17 hoones ehk kolmandas majas hakkab tegutsema kolm firmat: 3D-filmide stuudio Visar ning arvutimängude, hologrammide ja samuti 3D-filmide firma Kweila.

Sellest rääkides lisas loomemajanduskeskuse arendusjuht Külli Hansen (pildil), et Kweila esitab maja pidulikul avamisel hologrammi – kolmemõõtmelise õhus liikuva kujutise.

Kolmandaks ettevõtteks, kes värskeimas hoones kindlasti tegevust alustab, on koolitusfirma Parem Elu.

Erinev ruumivajadus

Ruumiprogrammi järgi mahutab Kalevi 17 Raul Oreškini andmeil 14 ettevõtet. See on nõnda siis, kui igaüks neist võtab ühe toa. «Kui palju firmasid tegelikult mahub, sõltub sellest, kui palju keegi neist ruumi vajab,» lisas Hansen.

Kui kerge on pääseda loomemajanduskeskuse katuse alla?

Huviline peab kõigepealt pöörduma oma ideega loomemajanduskeskusesse, läbima kolmekuise eelinkubatsiooni ja panema keskuse abiga oma idee äriplaani vormi. Kui eksperdid on selle läbi vaadanud, tuleb seda kaitsta komisjoni ees. Nii kulub kuus kuni kümme kuud.

Nõnda on loomemajanduskeskuse algusest saati kahe ja poole aastaga kaitsnud äriplaani 55 ettevõtet, milles on tegevad peaaegu 70 inimest. 55 ettevõttest tegutseb keskuse seni kasutada olnud kahes majas praegu 20, mõned on liitumas, paljud on asunud tegutsema mujal.

Teenuseid tartlastele

Mida head saab sellest kõigest tavaline tartlane? «Ettevõtted, mis meie majades tegutsevad, on ju avatud,» ütles Hansen. «Siia on võimalik tulla kohvikusse, saali filmi vaatama, on võimalik disainipoest kingitus osta, siin võib lasta õmmelda uue kostüümi.»

Võimalusi tartlastele ja nende külalistele pakub loomemajanduskeskus väga palju. Võib lasta trükkida kutseid, vaadata kunstinäitusi, teha keraamikat, osta vineeri- või tekstiilidisainerite teenuseid, kasutada kunstilaenutust jm.

Tellida võib ka endast fotoportree või filmi mõnest üritusest. On võimalik ka ise mustvalget filmi ilmutada ja fotosid paberile teha.

Täna avatav kolmas maja annab võimaluse üürida ürituseks saali. Varsti avab esimesena kasutusele võetud majas uksed uuenenud kohvik Spargel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles