Tippjuht vallutas tipu juba 16-aastaselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaari Simson pole elus peljanud vallutada kõrgeid tippe, olgu selleks siis mägi Alpides või juhiroll IT-kontserni üle 500 töötajaga Eesti harus.
Kaari Simson pole elus peljanud vallutada kõrgeid tippe, olgu selleks siis mägi Alpides või juhiroll IT-kontserni üle 500 töötajaga Eesti harus. Foto: Sille Annuk

Kui Kaari Simson (34) mullu sügisel Playtech Eesti juhiks tõusis, oli ta kergelt šokeeritud. Mitte tööst. Vaid suhtumisest: nii mõnelegi ei tahtnud pähe mahtuda, et naisjuht asub vedama suurt IT-ettevõtet.

«Ma olin ikka päris üllatunud, kust see naisjuhi teema järsku tõusis. Olen kogu aeg naine olnud, aga esimest korda hakkas meedia rõhutama seda, et ma olen naine,» meenutab praeguseks viis kuud Playtech Eesti juhina ametis olnud Kaari Simson.

«Juhitöö eeldab suhtlemis-, organiseerimis- ja analüüsimisoskust – ma ei leia, et need oskused oleksid naistel kuidagi vähem arenenud kui meestel, aga millegipärast rõhutati ikka, et naine ja veel IT-kontsern!» lisab ta.

Inimeste inimene

Kaari Simsoni samm on tõtakas, kuid kerge ja lendlev, kui ta läbi Playtechi uue maja oma kabinetti kõnnib. «Hi, how are you?» hüüab ta ühele poole, «Tsau, kuidas läheb?» teisele vastutulijale. Inimeste inimene, jääb esmamulje.

Neiupõlvenimega Kaari Kivikas, praegu Simson, nendib, et pole kunagi tahtnud juhiks saada, kuid elu ise on teda väiksest peale seadnud juhtivatele kohtadele: lapsena klassivanemaks, noorena spordiklubi presidendiks, treeneriks ja võistluste korraldajaks, edasi juhtivad ametikohad IT-ettevõtetes.

«Ka vanemad on mind maast madalast hästi iseseisvaks kasvatanud. Laulukoorid, kunstiringid, trennid, olümpiaadid – kõigis mu valikutes nad usaldasid mind,» lisab endise eduka orienteeruja, praegu Ilves Extra suuromaniku Arvo Kivikase ja Riina Kivikase tütar, kes kasvas üles Tõravere observatooriumi teaduskülas.

Iseseisvat elu alustas Kaari Simson 13-aastaselt, kui ta läks lootustandva noorsportlasena Otepää suusakooli õppima ning osales Eesti koondise ridades mitmetel juunioride maailmameistrivõistlustel orienteerumises ja suusaorienteerumises.

15-aastaselt harjutas neiu aastakese Rootsis, kuid jõudis siis äratundmiseni, et tippsport on tema jaoks liiga rutiinne. Palju põnevam tundus helge peaga tüdrukule  õpingutele pühendumine, kuigi sport jäi endiselt osaks elus.  

Siiski vaid 16-aastaselt jõudis Kaari Simson teise tippu, kuhu ükski eestlanna varem polnud jõudnud.

Koos Priit Jaagandi, Norman Aasa, Ivar Mäeranna ja Karri Kukega vallutas ta Alpides asuva Matter­horni (4478 m) tipu. «Ma olen ilmselt järjekindluse maailmameister. Kui ma midagi pähe võtan, siis ma selle ka ära teen,» ütleb Kaari Simson.

Ei teagi, kas tõlgendada järjekindluse või hoopis töönarkomaaniana Simsoni viimaste kuude elurütmi, kus hommikul üheksast õhtul kümne-üheteistkümneni kestvad tööpäevad polnud erand, vaid reegel.

«Minu jaoks oli see periood, mis oli vajalik uude rolli sisse elamiseks ja asjade käima saamiseks. Pikemas perspektiivis ma loomulikult ületöötamist ei poolda,» lisab ta.

Tasakaal

Kaari Simsonil ja tema kaasal Egertil täitub suvel kümnes abieluaasta ning nende peres sirguvad 11-aastane Eik Martin ja 7-aastane Mia Laura.

«Mina ei saa aru poleemikast, et lapsed võiksid kuidagi takistada karjääri tegemist. Mul ei ole laste tõttu midagi tegemata jäänud. Karjäär ei välista peret ega pere karjääri. Kõike saab,» räägib naine. Jah, on perioode, kus lastega tegelemine on olnud rohkem isa kanda, aga see on ajutiselt niimoodi, rõhutab ta.

«Kõige rohkem olengi ma elus rahul selle kompotiga. Ei, kompott pole hea sõna,» alustab Simson ja jätkab: «Tervik on parem sõna! Ma olen rahul tervikuga, mis mul on õnnestunud saavutada: et ma ei ole ainult karjääri või teadust läinud taga ajama ega ole jäänud ka kodukanaks.»

IT-projektijuhist abikaasat Egert Simsonit peab naine enda suurimaks mõttekaaslaseks.
«Me räägime ja analüüsime väga palju asju läbi. Tema on minu parim sõber ja mina tema. Meil on ühised eesmärgid, mille suunas liikuda, ja siis ei tekigi suuri erimeelsusi,» paitab Kaari Simson sõnadega abikaasat nii, et suu ümber tekivad peened naerukurrud.

Läbipõlemist ennetamas

Simson tunnistab, et vastutusrikkas juhirollis on ta nii mõnigi kord tundunud end seismas sammu kaugusel läbipõlemise kuristikust. Ent alati on ta taibanud õigel hetkel peatuda: «Kui mul tekib raskusi uinumisega või hakkan öösel une arvelt peas nimekirju ja ideid genereerima, on see märk, et aeg on puhkust võtta.»

Ta lisab, et kuigi noorena võib näida, et kõike peab ise tegema, on ta aru saanud, et asendamatuid inimesi pole ning miski ei kuku kokku sellest, kui tema juhina vahel aja maha võtab. «Kõigepealt tuleb iseendaga hakkama saada ja siis saad sa olla ka parem juht, partner ja ema,» lausub ta.

Hommikuti tõuseb Kaari Simson kell 6.40 selleks, et teha joogat, mediteerida või kuulata hüpnoteraapia plaate, mis sisaldavad positiivses mina-võtmes sõnumite kordamises (näiteks «Ma ise loon oma elu»).

«Vaimne maailm on mind noorest peale huvitanud. Vaimsed praktikad aitavad mul ennast välja lülitada ja mõtteid korrastada,» selgitab Simson. Samamoodi laeb teda sport, jalutuskäigud abikaasaga, matkamine, lugemine, kinos käimine või lauamängude mängimine.

Kaari Simson ja ta abikaasa on olnud aastaid tulihingelised finantsteemalise lauamängu Cashflow mängijad ning Robert Kiyosaki «rikas isa, vaene isa»-teooriale tuginedes tegid nad koos finantskoolitusigi.

Viimasel ajal pole koolitusteks enam mahti jäänud, kuid paaril on kodus seinal «palgatöö oravarattast väljumise graafik», mida järgides peaksid nad saavutama sellise rahalise vabaduse, et on võimalik kenasti ära elada ka üksnes investeeringutelt passiivset tulu teenides.  

«Iga kuu alguses me vaatame abikaasaga rahaasjad üle ja otsustame, millise osa investeerime, kui palju paneme meelelahutusele, enesetäiendusele, lastele ja nii edasi. Me oleme ilmselt üks väheseid Eesti peresid, kes on järjepidevalt oma eelarvet nii põhjalikult planeerinud,» pajatab ta.

Kaari Simson näib ühtaegu ääretult ratsionaalne, asjalik, kaalutlev ja läbimõeldud tegutseja (nimetagem teda kas või raudseks leediks, nagu on öelnud Kaari Simsoni kohta Playtechi eksjuht Juha Korho­nen). Kuid teisalt on ta ka muretult särava õnneseene tüüpi.

«Minu ellusuhtumine on väga-väga positiivne,» ütleb ta. Kust see positiivsus tuleb? «Minu enda seest,» vastab Kaari Simson silmi naeruks kissitades sellise veendumusega, nagu oleks äsja teatanud, et maakera on ümmargune.

CV

• Sündinud 12.12.1977

• Haridus: 1996 lõpetas Nõo reaalgümnaasiumi; 1996–2002 Tartu Ülikool, politoloogia, kõrvalerialad psühholoogia ja avalik haldus (BA); 2003–2005 Tartu Ülikool, konverentsitõlge (MA)

• Töö: 2006–2009 Fujitsu Service’is personalijuht; 2010–2011 ASi Playtech Eesti personalidirektor, alates 2011 Playtech Eesti juht

• Pere: abikaasa Egert Simson, poeg Eik Martin (11) ja tütar Mia Laura (7)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles