ERMi ehituskulud plaanitakse katta mitmest allikast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahva Muuseumi uue hoone makett.
Eesti Rahva Muuseumi uue hoone makett. Foto: SCANPIX

Eesti Rahva Muuseumi uue hoone ehitamiseks, sisustamiseks ja näituste rajamiseks on vaja investeerida kokku ligi 78,5 miljonit eurot ja see on kavas katta mitmest allikast.

Nii peaks raha tulema riigieelarvest, kultuurkapitali sihtotstarbelisest finantseeringust ehitusperioodil, Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi (RKAS) omavahenditest ning võimalikus puudjäävas osas laenurahast, mille tagasimaksed kataks kultuurkapital aastate jooksul.

Kas ja kui palju on vaja laenu võtta selgub siis, kui on vastu võetud Vabariigi Valituse otsus rahastamisskeemi osas, läbi on viidud ehitushange ja selgunud ehituslepingu maksumus. Laenu tagasimakse perioodi pikkus sõltub hasartmängumaksu laekumisest.

«Eesti Rahva Muuseumi (ERM) ehituseks ei võta riik laenu, vaid valdavas enamuses finantseeritakse projekti 12 aasta jooksul Kultuurkapitali toel temale seaduse alusel laekuvast hasartmängumaksust, see on ka vastavuses seadusega ja riigikogu otsusega 1996. aastast,» selgitas kultuuriministeeriumi pressiesindaja Ave Toots-Erelt.

«Kuna Kultuurkapitali rahalaekumised on aastas 6-7 miljonit eurot, aga ehitusperiood kestab kolm aastat, siis peab RKAS ehitust finantseerima ka omavahenditest. Kui omavahenditest ei piisa, tuleb ka RKASil võtta laenu, mille tagasimaksed tasub Kultuurkapital. Valitsus ega kultuuriministeerium ei plaani nüüd ega tulevikus arutada ühegi finantsasutusega ERMi projekti jaoks raha laenamist,» kinnitas Toots-Erelt.

Aastatel 2007-2011 on Eesti Rahva Muuseumi projekti ettevalmistamiseks eraldatud ligi 9,3 miljonit eurot.

Valminud on ehituse tööprojekt, reostusest ja nõukogude armeest maha jäänud hoonete varemetest on puhastatud ligi 40 hektari suurune territoorium.

Tänane Eesti Päevaleht kirjutas, et kultuuriminister Rein Langi kava kohaselt suunatakse kultuurkapitali kultuuriehitiste investeeringuteks kogunevad rahalised vahendid 12 aastaks eksklusiivselt vaid ERM-i püstitamiseks, kuid samuti plaanitakse võtta pikaajaline laen.

Veebruari lõpus kinnitatud kultuurkapitali eelarves on kultuuriobjektide rahastamiseks ette nähtud ligi 5,7 miljonit eurot, mis plaani kohaselt peaks täielikult Eesti Rahva Muuseumi ehituseks minema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles