Piltide kõrvale kirjutatud lood on väga siirad

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle lehma nimi on Pääsu. Ma sain ta endale jõuludeks. Ta on mulle väga kallis ja armas. Ta poegis hiljuti vasika.
Selle lehma nimi on Pääsu. Ma sain ta endale jõuludeks. Ta on mulle väga kallis ja armas. Ta poegis hiljuti vasika. Foto: Repro

ERMi teadusdirektor Pille Runnel ja uurimisassistent Ehti Järv olid täiesti rabatud. Mitte ükski senine üleskutse polnud avalikkuselt nii elavat vastukaja saanud kui tänavu jaanuaris kooliõpilastele välja kuulutatud lugudevõistlus «Minu kingitus».

Lastel paluti joonistada nii oma lemmikkingitus kui ka kõige enam pettumust valmistanud kingitus. Ning mitte ainult joonistada, vaid ka põhjendada, miks üks kingitus on tundunud neile eriline ning miks mõni teine sugugi mitte.

Üleskutse läks laiali kõikidesse Eesti koolidesse pärast talvise koolivaheaja lõppu. Aega inspiratsiooni leidmiseks ja tööde saatmiseks jäi täpselt kuu.  

Teadusdirektor Pille Runnel ütles, et algul nad ennustasid, et kui tuleb 500 tööd, on väga hea. Korraldajate plaan oligi niisugune, et silmapaistvamad joonistused seatakse üles Eesti Rahva Muuseumi koridoride seintele just selsamal päeval, mil avaneb suur, pooleaastase ettevalmistusajaga tarbimiskultuuri käsitlev ostupalavikunäitus. Ning et laste kingisoovideski väljendub ju see, mida lapsed tarbida unistavad või mida hinges hindavad.

Võistluse väljakuulutamisest läks mööda nädal või poolteist, kui post hakkas muuseumisse tooma ümbrikke – kümnete ja sadade kaupa. Seekord ei olnud ju tähtis hästikomponeeritud perfektne joonistus üksi ega ka andekalt kirja pandud kaunis emakeelne lugu, vaid nii joonistus kui lugu koos. Ja muuseum hakkas saama töid tervete klasside ja rühmade kaupa.

Pille Runnel ütles, et ühel päeval sattus ta muuseumi fuajees kokku väikese tüdrukuga, kes ulatas parasjagu oma tööd valvuritädile, küsides, millal võitjad selguvad.

«Mul ei olnud südant sellele lapsele öelda, et meil on juba kaks tuhat joonistust kohal ning meil ei ole õrna aimugi, millal žürii nende hindamisega ühele poole jõuab,» meenutas Pille Runnel.

Nüüd saab öelda, et Eesti Rahva Muuseumi korraldatud laste joonistusvõistlusele «Minu kingitus» saabus rekordiliselt 3225 tööd 174 koolist üle Eesti. Lapsed kirjutavad oma rõõmudest ja pettumustest väga siiralt, ilma nalja tegemata. «Juba see näitab, kui lähedane see teema nendele on,» tõdesid Pille Runnel ja Ehti Järv.

Ka ütlesid nad, et tavaliselt joonistusvõistluste pildid arhiivi ei lähe, need «Minu kingituse» lood lähevad aga ERMi kogudesse päriseks. Eile tegi ka võistluse žürii kokkuvõtteid ning auhinnasaajatest saab lugeda ERMi kodulehelt www.erm.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles