Hiinalinna potipõllumeestel käed juba sügelevad

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi kevadel aastaseks saavast Hiinalinna maheaiast läks sügisel kaduma mõni kõrvits ja ka väiksemat söögikraami, ei visanud potipõllumehed labidaid nurka. Vastupidi, nad organiseerusid ja tahavad maheaiad rajada mujalegi Tartusse.

Klienditeenindusjuht Anneli Männamets oli üks neist, kes võttis eelmisel kevadel endale Hiinalinna mahedasse juurviljaaeda väikse põllulapi.

«Mul on oma kartul praegugi keldris ja seda peaks jätkuma kevadeni,» muheles Männamets. Peale selle on tal kortermaja keldris porgandit, punapeeti ja musta rõigast, oma päeva ootavad viimane kabatšokk ning mõned purgid oma kurki ja oma paprikaga letšot.

«Muidugi on enda kasvatatud kraamil hoopis teine maitse ja väärtus kui ostetud kaubal,» ütles Männamets. «Aga ega saak mulle ja koos minuga maheaias endale üht-teist kasvatanud inimestele polnudki eesmärk omaette. On lihtsalt vaja kohta, kuhu minna ja kus saaks midagi meelepärast teha. Rahulolu, seltskond ja mõnus keskkond ongi sel põllul kõige tähtsam.»

Rohkem maheaedu

Hiinalinna rajatud tartlaste maheda juurviljaaia jaoks ajasid mullu kevadel hektari söötis maad Tartu linnalt välja MTÜ Juurikas ning ülikoolilinna maheda juurviljaaia tegemise mõttele tulnud ja selle mõtte koos abilistega teoks teinud Lutsu majamuuseumi järelevaataja Avo Rosenvald.

Igasugust head ja paremat kasvas mullu seal aias laias laastus 45 suuremal ehk sajaruutmeetrisel või poole väiksemal platsil.

Sügisel, kui põld sai jälle üles küntud ja potipõllumehed sunnitud puhkusele läksid, ei jäänud nende seltsielu soiku, sest kapsaid ja kaale kasvatades oli tekkinud palju mõtteid. Nii rajasidki Hiinalinna ligi 30 potipõllumeest mittetulundusühingu Tartu Maheaed.

«Meil on peale oma põllulapi harimise ka laiemad eesmärgid,» kinnitas MTÜ Tartu Maheaed juhatuse esimees keskkonnakonsultant Riina Raasuke, kes samuti mullu Hiinalinnas endale kõrvitsat, porgandit, hernest ja maitsetaimi kasvatas. «Tahame arendada linnaaiandust ja teha Tartusse rohkem maheaedu. Annelinna inimestele Hiinalinna aed sobib, aga näiteks Ropka elanikele jääb see kant kaugeks.»

Kunagi tahab Tartu Maheaed rajada ka ühise puuviljaaia, aga see on keerulisem ettevõtmine. «Puuviljaaia jaoks peab meil olema päris oma maa, viljapuid ei saa ju vaid mõneks aastaks kasutada antud maale kasvama panna,» selgitas Riina Raasuke.

Enne aga, kui potipõllumehed jälle labidad pihku saavad haarata, laiendab Tartu Maheaed nende ja kõigi teiste huviliste silmaringi kohaliku omaalgatuse programmi abil korraldatava loengusarjaga «Maheda linnaaedniku algteadmised».

Esimene loeng aia planeerimisest ja ettekasvatamisest on märtsi alguses. Aprillis-mais tuleb loeng «Istutamine, külvamine, pikeerimine» ja taimevahetuslaat. Juunis saab kuulata loengut köögivilja hooldusest (katteloorid, harvendamine, kastmine, kärpimine, muldamine), juulis-augustis räägitakse kahjuritõrjest ning septembris säilitamisest ja hoiustamisest.

Kes soovib maad?

Anneli Männamets ja Riina Raasuke hakkavad kindlasti ka sel kevadel Hiinalinnas maheaias askeldama. «See on ikka täiesti õige ütlemine, et nagu näpud mulda pistad, nii kõik pinged kaovad,» naeris Anneli Männamets. Varsti sätivad need kaks naist oma akendele potid ettekasvatatavate taimedega.

Paljud mullu Hiinalinnas põllulappi pidanud inimesed tahavad seal jätkata, potipõllumeesteks kipuvad ka nende sõbrad ja tuttavad. «Vaba maad meil veel natuke on, kõik on teretulnud,» ütles Riina Raasuke.

Kui huvilisi koguneb rohkem kui väljajagatavaid lappe, siis otsib Tartu Maheaed maad juurde. «Mida varem inimesed oma maasoovist teada annavad, seda parem,» märkis Riina Raasuke. «Siis saame õigeks ajaks uue maatüki üles harida ja paremini oma tööd planeerida.»

Loengud potipõllumeestele
• Eesti Maaülikooli lektor Priit Põldma peab alustavale aednikule loengu «Aia planeerimine ja ettekasvatamine» ja jagab näpunäiteid 3. märtsil kl 13 Tartu Keskkonnahariduse Keskuse saalis (Kompanii 10). Registreeruda pole vaja. Kõik huvilised võivad aiandust ja mahepõllumajandust uurivale ning arendavale Priit Põldmale küsimusi esitada ning sõlmida teetassi kõrval tutvusi teiste huviliste ja linnaaednikega.
* MTÜ Tartu Maheaed tegemiste kohta saab lisateavet blogilehelt tootsipeenar.wordpress.com. Samas saavad kõik huvilised teada anda ka oma maalapisoovist.
Allikas: MTÜ Tartu Maheaed
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles