Linn kibeleb arhitektidele preemiaid välja maksma

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linlane Kalle Kulbok avastas, et kunstimuuseumi ja raamatukogu ühishoone arhitektuurivõistlusel osalejad said linnalt vananenud planeeringu, kus puudus näiteks tingimus, et korvamaks Magistri tänava hoonete varjamist peab uushoonestus liigenduselt haakuma naaberhoonetega ja sobima ajaloolisse linnaruumi.
Linlane Kalle Kulbok avastas, et kunstimuuseumi ja raamatukogu ühishoone arhitektuurivõistlusel osalejad said linnalt vananenud planeeringu, kus puudus näiteks tingimus, et korvamaks Magistri tänava hoonete varjamist peab uushoonestus liigenduselt haakuma naaberhoonetega ja sobima ajaloolisse linnaruumi. Foto: Sille Annuk

Linnakodanik Kalle Kulboki vaie ja kolme arhitektuuribüroo märgukiri varjutavad tänast sündmust, kus on kavas Tartu kunstimuuseumi ja linnaraamatukogu arhitektuurivõistluse auhinnad laiali jagada.

Sügisel Emil Urbeli vaidlustuse tõttu ära jäänud ikkagi tuleb. Urbel ja veel kaks arhitektuuribürood tegid aga läinud nädalal rahandusministeeriumile märgukirja, et võistluse üle tehtaks järelevalvet ja Tartu linnale tehtaks ettekirjutus tunnistada riigihankena korraldatud võistlus kehtetuks.

«Tänase päeva seisuga ei ole põhjust ära jätta, sõltub natuke sellest, kuidas ministeerium reageerib,» ütles abilinnapea Raimond Tamm eile.

Ministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakonna juhataja asetäitja Armin Lastovets lubas, et linnavalitsusele läheb kiri järelevalve algatamise kohta. Tema sõnul ei too see kaasa takistusi hankega edasi minna (auhindu välja anda – toim), kuid praktikas oodatakse järelevalvemenetluse lõpuni.

Urbel ütles, et märgukirja saatmise põhjus oli sama, mis läinud aastal, sest vahepeal tööd üle vaadanud ja protokolli täiendanud žürii midagi põhimõttelist ei teinud ja sisuliste asjadega ei tegelenud.

Kalle Kulboki vaie toob välja üksjagu punkte, mille ühine nimetaja on võidutöö vastuolud planeeringunõuetega. Kulbok ironiseerib protokollis toodud väite üle, et töö on hiljem võimalik planeeringunõuetega vastavusse viia.

«Sellisel juhul oleks võinud võistlusele esitada tühja lehe – ka sel juhul oleks edasise projekteerimise käigus võimalik viia pakutud idee võistlusjuhendi ja planeeringunõuetega kooskõlla,» märgib ta.

Tartu linnasekretär Jüri Mölder ütles, et vaidlemiseks on põhjust, sest õiguslik alus võistluse korraldamiseks on olnud puudulik. Eilseks oli linnavalitsus tema sõnul jõudnud seisukohale, et linn loobub võistluse võitjaga hankelepingu sõlmimisest hoone projekteerimiseks.

Mölder lisas, et arhitektidele preemiate välja maksmata jätmine võiks aga tuua nõudeid linna vastu.

«Arhitekte, kes on vaeva näinud, ei saa süüdistada selles, et ruumiprogramm ja planeeringuga kehtestatud tingimused on vastuolulised,» ütles abilinnapea Tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles