TÜ spordiklubi maksis Sõbrale Veidemani eest stipendiumi

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sõber lasi end külma veega üle kasta.
Andres Sõber lasi end külma veega üle kasta. Foto: Arvet Mägi

Lisaks ametlikule üleminekutasule määras TÜ akadeemiline spordiklubi eelmisel hooajal Tartu korvpallimeeskonnaga ühinenud Rain Veidemani eest Rakvere Tarva peatreenerile Andres Sõbrale 200 000 krooni suuruse stipendiumi.


Korvpalliliidu peasekretäri Karel Loide sõnul maksis TÜ korvpalliklubi Rain Veidemani ülemineku eest eelmisel hooajal Rakvere Tarvale 45 000 krooni. Hoopis suurema summa määras aga klubi stipendiumiga Tarva peatreenerile Andres Sõbrale.

Tartu Postimehele teadaolevalt oli Sõbrale määratud treeneristipendium mõeldud Tartu korvpallimeeskonna järelkasvu arenguks ning tipptulemuste saavutamiseks avalikus sportlikus konkurentsis. Stipendiumi maksti kümne kuu jooksul alates 2010. aasta 1. septembrist.

Samasuguse põhjendusega stipendium on määratud ka näiteks treener Paavo Russakule. Vahe on aga selles, et Russakut võib kohata pea iga päev noortega pallisaalis, kuid Sõpra pole näinud Tartus järelkasvuga tegelemas keegi.

Mille eest siis tegelikult TÜ spordiklubi Tartu konkurentmeeskonna ehk Rakvere Tarva peatreenerile raha maksis?

Spordiklubi juhatuse esimees Andres Liinat palus vastamiseks aega ning saatis seejärel enda ja korvpallidivisjoni juhi Andres Ottenderi selgitused kirjalikult.

Hingestatud tegevus

«Stipendiumid määratakse isikutele nende spordialaseks õppe- ja loometööks ning sellealase enesetäienduse toetamiseks. Stipendiumide maksmise tulemusena ootame arenguid, mis antud kontekstis peaks kaasa aitama korvpalli taseme tõusule,» vastas Ottender ja lisas, et stipendiumiga ei määrata üksikasjalikke töökohustusi.

Liinati sõnul pole Tartu oma noortesüsteemi viljad veel päris küpsed ning seetõttu ollakse huvitatud perspektiivikate noormängijate arengust ja arendamisest teistes klubides. «Andres Sõbra hingestatud tegevuse tulemusena oleme näinud sirgumas ja avanemas mitmeid mängijaid, kes on andnud oma panuse nii Eesti korvpallile kui ka TÜ meeskonnale,» vastas Liinat.

Kuigi hoolikalt sõnastatud vastustest võib selgelt välja lugeda, et Sõbrale maksti raha, kuna ta kasvatab Tartu Ülikooli korvpallimeeskonnale mängijaid, ei tahtnud Liinat sellega nõustuda. «See on liiga jõuline üldistus,» lausus spordiklubi juhatuse esimees.

Sõbrale on küll makstud noormängijate arendamise eest stipendiumi, aga miks pole raha saanud näiteks Tiit Sokk, kelle korvpallikoolist on Tartusse tulnud Tanel Kurbas ja Sten Sokk? «Lihtne vastus on, et Tiit Sokk ei ole kandideerinud ühegi meie stipendiumi konkursil ja seega ei saa me seda talle määrata,» selgitas Ottender.

Ajapuudusele viidates jättis Ottender vastamata küsimustele, millal Sõbrale määratud stipendiumi konkurss välja kuulutati ja kas seal osales ka teisi treenereid. Samuti polnud Ottender nõus ütlema, kas TÜ spordiklubi maksab ka praegu Sõbrale raha, sest just eelmine nädal tuli Rakverest Tartusse üle Valmo Kriisa.

«See on üks sellistest lepingu detailidest, mis ei kuulu poolte kokkuleppel avalikustamisele,» lausus Ottender.   
 
Sõber ei salga

Sõber ise ei teinud aga mingit saladust, et 2010. aastal määratud stipendium oli Veidemani eest.

«No oli ja ma arvan, et see ei ole üldse kummaline, kui ma annan oma parima mängija nendele. Aivar Kuusmaa tahtis teda ka tookord endale. Minu töö Rakveres ongi selline, et ma ei hoia mängijaid endale,» rääkis Andres Sõber ning mainis ka Timo Eichfussi ja Kristo Saaget.

«Ma olen neid mängijaid kasvatanud teistelegi. Kangurid, Taltsid ja Müürsepad. Ma olen Ateena AEK-le ka kasvatanud mängijaid,» lausus Sõber. «Meil on teatud kokkulepped olemas ja nemad (TÜ spordiklubi – toim) on vastavalt sellele reageerinud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles