Värske tehnikapark igatseb noori

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus ja uhke 27-tollise ekraaniga iMac on Elge Aasa sõnul eriti väärtuslik fototöötlejatele. Näiteks – nagu ekraanilt näha – vähendab see paljudest piltidest kokku pandud panoraamfoto valmimise aja päevadelt tundideks.
Uus ja uhke 27-tollise ekraaniga iMac on Elge Aasa sõnul eriti väärtuslik fototöötlejatele. Näiteks – nagu ekraanilt näha – vähendab see paljudest piltidest kokku pandud panoraamfoto valmimise aja päevadelt tundideks. Foto: Kristjan Teedema

Anne noortekeskuse multimeedialaboris on kodu leidnud uued fotoaparaadid-kaamerad, arvutid ja nendega kaasas käivad programmid, mis nüüd tunnevad puudust vaid noortest, kes nendega midagi asjalikku peale hakkaks.

Veel umbes pool aastat tagasi olid labori seadmed iganenud. Fotoaparaadid said tööga hakkama, vanad arvutid aga ei suutnud neile söödetava infokogusega toime tulla ning jooksid oma võimetust demonstreerides pidevalt kokku. Videokaamera vajas kassette, mis tuli kasutajal endal osta.

Lühidalt öeldes oli tavalisel noorel kodus parem varustus kui noortekeskuse multimeedialaboril.

Nüüd on keskuses aga nii moodsad aparaadid, et kui need pole tehnika päris viimane sõna, siis eelviimane küll. Ja üsna kindlasti on Anne noortekeskuse igivanas majas nüüd Eesti noortekeskuste üks kõige nüüdisaegsemaid multimeedialaboreid.

Tasemel tehnika

Kui labori juhataja noorsootöötaja Elge Aas paar nädalat tagasi Hispaanias koolitusel käies kohalikele noorsootöötajatele rääkis, et meie noortekeskuses on avalikuks kasutamiseks nüüd Canoni uus 600D peegelkaamera, millega saab ka filmida, hiiglasliku ekraaniga iMac, «kalasilma» objektiiv, millega kogu ümbrus ühele pildile ära mahub, ja legaalsed töötlusprogrammid, oskasid nood vaid suud maigutada ja arvasid, et meil peab küll väga rikas riik olema.

Anne noortekeskuse direktor Ahto Külvet rääkis, et kogu raha, umbes 9000 eurot, tuli Tartu linnalt, mulluse eelarve teise muutmise otsusega.

Noortekeskustelt küsiti, mida neil vaja oleks, ja Külvet küsis, nagu ta ise ütles, «täie rauaga».

Pidulikult avatakse värskenenud multimeedialabor järgmisel esmaspäeval. Noored võivad vaatama-uudistama tulla muidugi juba praegu.

Aas rääkis, et keskusel on mõttes teha labor avatuks. Igaüks võib ennast kirja panna ning näiteks oma fotosid töötlema tulla. Väikse tasu eest saaks laenata kaameraid ja varustust ning kui plaanis mõni suurem ja pikaajalisem projekt, siis küsitakse veidi renti ka ruumide eest.

Praegu kasutavad multimeedialaborit regulaarselt noorte veebileht NPortaal ning foto- ja filmiringid. Võimalusi ja vaba aega oleks aga tunduvalt rohkem.

Aasa sõnul mahuks korraga laborisse oma asjaga tegelema vähemalt viis seltskonda, olemas on kaks video- ja kaks fotoruumi, lisaks iMaci nurk.

Seetõttu ongi plaanis hakata noortele korraldama mitmesuguseid koolitusi ning teretulnud on ka uued noorteringid.

Uue kõrval klassika

Kuigi peamiselt meelitatakse noori tehnika viimase sõnaga, on keskuses ka ülimalt retro atraktsioon, mida mujal naljalt kasutada ei saa – märglabor. See on koht, kus fotosid saab ilmutada nii nagu vanasti, näppupidi keemiavannides sul­berdades.

Muidu saavad sellises harulduses tööd teha vaid kunstikoolis õppijad, noortekeskuses tuleb selleks vaid fotoringiga ühineda.

Uus varustus
• Kolm digitaalset peegelfotokaamerat Canon EOS 600D, fish-eye-objektiiv Samyang 8 mm F 3.5, kolm LCD View­Finderi pildiotsijat, Rode Stereo VideoMic, kolm Velboni fotostatiivi, kolm OptiPlex 990 Mini-Tower PC arvutit ja üks 27” ekraaniga iMac.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles