Oli tuisune Tartu suusamaraton, võitis rootslane Joergen Brink

Vahur Kalmre
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joergen Brinki võidukas finis.
Joergen Brinki võidukas finis. Foto: TPM

Olge meiega: Tartu Postimehe reporterid annavad teada, mis toimub Tartu suusamaratoni rajal ja raja ääres.

Kell 15.50

Kolmkümmend aastat tagasi, siis kui olin juba läbinud Tartu suusamaratoni tookordsed viiskümmend kilomeetrit, kirjutasin Edasis: "Viimane etapp, mõttes loen läbitud kilomeetreid. Lõpuks küsin vastusõitvalt poisilt: "Kaugel on veel või?" - "Siinsamas, peale seda tõusu" annab niisuguse hoo, et alles finišis tuleb meelde, kui kerge oli see viimane tõus... Kümme päeva hiljem on jalad taas terved, rosinaisu otsas ja järgmise aasta üks pühapäev ette paika pandud." Vahur Kalmre

Kuidas täna, sellest andsid raja äärest teada Tartu Postimehe noored reporterid. Nägemiseni.

Kell 15.40

Finišisse jõudnud Tartu Postimehe reporter Jüri Saar andis teada, et ületreening on saatanast - nimelt on ta sel talvel suusatanud vaid ühe tiiru ümber Anne kanali, kuid maratoniaeg tuli veerand tundi võrreldes mullusega parem.

Kell 14.16

Finišisse on jõudnud 2417 pika distantsi läbinud suusatajat.

Kell 14.02

Reporter Risto Mets tundis Palu punktis ühes pakitud suusatajas ära kolleegi Tartu Postimehest, Jüri Saare. Viie tunniga Paluni jõudnud Saar ütles, et rada on olnud super, puhas lumi, mitte ühtegi jälge pole näha.

Kell 13.47

Finišisse on jõudnud juba 1912 pika distantsi suusatajat.

Kell 13.46

Reporter Risto Mets teatab Palult, et seal on suusatajad palju rõõmsamad kui Kuutses - selge, Palult jääb finišisse vaid 15 kilomeetrit. Teenindajad Maie Heitur ja Aili Värva ütlesid, et neil pole häda midagi, kui on kiire, siis on ka soe. Parajasti sel hetkel saabus nende laua juurde üks suusataja ning hõikas: kas teil jäätist ka on? Ei, jäätist meil pole, ütlesid teenindajad ning pakkusid suusatajale spordijooki, banaani, leiba, saia, rosinaid, kurki...

Kell 13.15

Vahelduseks mõningaid nimesid lõpuprotokokollist: 39. Kein Einaste, 41. Timo Simolatser, 80. Allar Raja, 206. Tarvo Kiudma, 280. Raido Kodanipork, 288. Veikko Täär, 302. Caspar Austa, 326. Priit Pullerits, 446. Mihkel Mardna, 473. Alges Maasikmets, 487. Tõnu Endrekson, 498 Pavel Loskutov, 507. Jürgen Ligi...

Kell 13.03

Kadi Inno, kes jõudis finišisse ajaga alla nelja tunni, ütles reporter Marii Kangurile, et eelmise aasta tulemust ta küll üle ei sõitnud, kuid sellise ilmaga on ta ka selle ajaga väga rahul. Meeleolu oli rajal töine, ütles Inno, kes kirjeldas oma tunnet finišis: super.

Kell 12.56

Reporter Risto Mets on nüüd jõudnud tagasi Kuutse teeninduspunkti (32 km), kus lähevad parajasti läbi maratonisuusatajad numbritega 3800, 4200, 4500 jne. Toidulaudade juures peatutakse juba päris pikalt. Suusatajatele, teiste hulgas ka Indrek Rannikule, teeb muret tuisk, mis teeb sõidu raskemaks just lagedatel kohtadel. Metsa vahel aga pole hullu miskit, tunnistasid mitmed suusatajad. "Väga mõnus sõit," ütles Indrek Ranniku.

Kell 12.30

Maratoni võitja Joergen Brink ütles Tartu Postimehe reporterile Marii Kangurile, et ta oli heas vormis, suusad olid head ja hea oli ka tiimitöö ning nii see võit tuli. "Tiimiga tegime tööd, et teisi tõusudel väsitada," selgitas võitja. Algo Kärp oma sõiduga rahule ei jäänud, ta ütles Tartu Postimehele, et tahtis jõuda esikümnesse, kuid energiavarusid ei jätkunud.

Kell 12.28

Maratonirajale on jõudnud korralik tuisk, teatavad reporterid raja erinevatest kohtadest. Elvas on veel ilm enam-vähem, kuid näiteks Palu punktis on juba tihe tuisk.

Kell 12.01

Jaak Mae lõpetas Tartu suusamaratoni 38. kohaga (2:56.01). Finišis ütles Mae Tartu Postimehe reporterile Risto Metsale, et ta tuli osa võtma, mitte võidu sõitma: treenituse tase polevat enam see, kuid läbisõit polnud probleem. Raskemaks tegi sõidu aga see, et kohati oli tuisk siiski raja kinni ajanud. Parim viis veeta pühapäeva, ütles Jaak Mae.

Kell 11.43

41. Tartu Maratoni võitis Joergen Brink. Aeg 2:43.20,1.

Teisena lõpetas Daniel Richardsson ja kolmandana Jimmie Johnsson. Kolmikvõit rootslastele.

Algo Kärp lõpetas 24. kohaga (2:45.56,7). Aivar Rehemaa oli 25. (2:49.29,3).

Koos võitjatele jõudis finišipaika ka kerge lumesadu, teatab finišist reporter Risto Mets. Tuul tugevneb.

Kell 11.35

Esimesed on kolme kilomeetri kaugusel finišist. Eest oli libisemas Jimmie Johnsson, kuid Danile Richardsson vedas teised järele. Võitja tuleb ilmselt nende kahe ning Joergen Brinki ja Staniclav Rezaci hulgast.

Kell 11.24

Reporter Risto Mets annab teada finišipaigast Elvast, et tasapisi koguneb ka rahvast, kuigi hetkel on seal veel rahulik.

Kell 11.16

Kümme kilomeetrit lõpuni. Spurdib Joergen Aukland. Aga mitte kauaks. Siis läheb vedama rootslane Jimmie Johnsson. Üksteise küpsetamine käib.

Hellenurmes (53,5 km) oli Kärp 21. ja Rehemaa 24.

Kell 11.07

Gruppi veavad rootslased Mathias Fredriksson ja Jerry Ahrlin. Nende järel norralased Arne Post ja Thomas Alsgaard.

Kell 10.56

Sõita jääb veel 18 km. Vaheldumisi veavad gruppi norralased Henriksen ja Alsgaard. Kohe-kohe jõutakse Palule, kus on järjekordne vahefinis. Vahefinisi võitis Rezac, teine oli Anders Aukland ja kolmas Boerre Naess.

Kell 10.48

Ees on umbes paarikümnemeheline grupp, veab Arne Post, paraku norralane.

Kell 10.38

Suusatajad on jõudnud Peebule (39 km). Hanereas sõidavad umbes 25 meest. Ees Brink, Post, Laugaland, Alsgaard, Ahrlin, Aukland... Rehemaa ja Kärp hakkavad esimestest juba maha jääma.

Kell 10.32

Kuutsesse jõudsid ka esimesed naised. Kolmekesi koos sõidavad rootslanna Jenny Hansson, sveitslanna Seraina Boner ja teine rootslanna Susanne Nyström. Tatjana Mannima on naistest endiselt viies.

Kell 10.23

Kuutse vahefinisi (32 km) võitis esialgsetel andmetel tsehh Stanislav Rezac norralase Morten Pederseni ja rootslase Mathias Fredrikssoni ees. Esimesed suusatajad jõudsid Kuutsesse tund 22 minutiga. Ees on umbes kahekümneviie meheline grupp.

Reporter Risto Mets annab Kuutse punktist teada, et oma töölaua on üles seadnud ka määrdemeistrid. Kuuldavasti on paljud suusatajad eksinud määrdevalikuga, nii et määrdemeistritel ootab ees pingeline tööpäev.

Kell 10.07

Ande teeninduspunktist (23 km) anti teada, et kolm esimest suusatajat, kes veavad gruppi, olid rootslane Anders Hoegberg, norralane Roger Djupvik ja Algo Kärp. Nendele järgnesid Rezac, Anders Aukland, Joergen Brink ja teised. Ees on umbes kahekümneviie meheline grupp, eestlastest on seal Kärp ja Rehemaa.

Naistest on ees sveitslanna Seraina Boner, Tatjana Mannima kaotab Andes talle viiendana poolteist minutit.

Kell 9.55

Reporter Risto Mets teatab Kuutse teeninduspunktist, et melu juba käib: teeninduspunkti inimesed valmistavad teed, tüdrukud lõikavad soolakurki, kastidest laotakse laudadele banaane - kõik on valmis suusatajate vastuvõtuks. Tartu Postimehe fotograaf Kristjan Teedema annab aga Matu punktist kaheteistkümnendal kilomeetril teada, et sinna on jõudnud suusatajad numbritega 1500-1700.

Kell 9.43

Grupp on jälle koos. Bjerke lühike soolosõit on lõppenud. Suusatajad on jõudnud Harimäe tõusule. Ees on väike kuuemeheline grupp. Veab Joergen Brink, teine on Kärp.

Kell 9.39

Bjerke juhib endiselt, kuid grupp, mis on väga pikaks veninud, läheneb hoogsalt Bjerkele.

Kell 9.30

Tulevad esimesed suusatajad Matule. Vahefinisi võitis Algo Kärp (64). Teise koha sai Kasahstani suusataja Kuanysh Kambarbajev, kolmanda Espen Harald Bjerke ja neljanda Aivar Rehemaa. Rehemaale järgnesid kolm rootslast ja viis norralast. Pärast Matut spurtis ette norralane Bjerke, kes on järjest suurendamas vahemaad.

Kell 9.25

Reporter Risto Mets teatab Matu teeninduspunktist (12 km), et teenindajad on valmis suusatajate vastuvõtuks. Esimesed suusatajad vaevalt et laudade juures peatavad, kuid suusatajaid ootavad laudadel juba kurgid, leib, sai, mustikasupp ning paksudesse tekkidesse mähitud spordijoogi tünnid. Rajameistrid valmistavad ette maanteelt ülesõitu.

Kell 9.22

Ees on umbes neljakümnemeheline grupp. Grupi peas sõidab ka Aivar Rehemaa. Grupis on ka Algo Kärp, kes aeg-ajalt veab gruppi. järgnevatega on vahe juba üle pool minutit, sest ka telepildist ei näe esimesele grupile järgnevaid.

Kell 9.15

Tartu Maratonil on ka kolm vahefinisit, neist esimene on Matul, kuhu on stardist 12 km. Teine vahefinis on 32. kilomeetril Kuutses ja kolmas 47. kilomeetril Palul. Praegu on suusatajad jõudnud Hobustemäe lähistele, suur grupp on koos, mida veavad vaheldumisi norralane Thomas Alsgaard ning rootslased Ahrlin, ja Joergen Auckland.

Kell 9.08

Otepää suusastaadion pole veel suusatajatest tühi, ikka jätkub veel maratonile minejaid. Viimased suusatajad said stardipaigast teele kümme minutit pärast stardipaika.

Kell 9.00

41. Tartu suusamaraton läks teele. Stardipaugu andis Tartu linnapea Urmas Kruuse.

Kell 8.50

Inglikostüümis maratonisuusataja Epp ütles reporter Marii Kangurile, et ärevus on sees ja tahaks juba finisis olla. Hollandlane Jeroen Hlickmann ütles reporter Risto Metsale, et ta on siin esimest korda, kuid lubas kindlasti tagasi tulla - talle meeldib Tartu maratoni atmosfäär ja Tartu maratoni rajaprofiil. Scanpixi juht Art Soonets aga ütles, et kui metsa vahel on rada ok, siis lagedatel kohtadel on tuisk juba raja siin-seal kinni ajanud.

Kell 8.37

Kõik suusatajad teevad stardipaigas sooja. Suusaliidu president Sandor Liive ütles reporter Risto Metsale, et ta loodab jõuda esimese tuhande sisse. Kõik aga sõltuvat tuulest, mis on stardipaigas päris kõva. Liive arvates tuleks sõita nagu jalgratturid ja hoida teiste varju.

Kell 8.30

Just avati stardikoridorid, teatab Tartu Postimehe reporter Marii Kangur. Suusatajad jooksid kohe kibekiirelt koridoridesse ning asetasid suusad oma kohtadele. Maratonisõitjad Annika ja Marju ütlesid Tartu Postimehele, et maratonil on nad teist korda, esimest korda aga lähevad pikale distantsile. Enne maratoni on nad suusatanud 100 kilomeetrit, kuid nad ei lähe maratonile võistlema - tähtsam olevat mängu ilu.

Kell 8.28

Reporter Risto Mets teatab Otepää suusastaadionilt, et maratonisuusatajaid on kohal juba päris palju ning kõik teevad enne suurt sõitu sooja. Tuul on stardipaigas juba päris kõva.  

Kell 8.20

41. Tartu suusamaratoni võitu lähevad püüdma Jerry Ahrlin (1), Anders Aukland (2), Simen Oestensen (3), Oskar Svaerd (4), Stanislav Rezac (5), Joergen Brink (6), Joergen Aukland (7), Haavard Hansen (8)... Niisugune on stardiprotokolli algus. Väikseima numbriga eestlane on Vahur Teppan (27). Temale järgnevad kohe Timo Juursalu (28) ja Martti Himma (29). Aivar Rehemaale on antud number 65.

Ahjaa, postimehelase Priit Pulleritsu number on 354.

Kell 8.04

Tartu Postimehe reporter Risto Mets annab teada, et teel Otepääle on tekkimas juba autode kolonn. Nii nagu ilmateade ka eile ütles, on ilm pilvine ning maanteel on näha juba väikselt tekkimas pinnatuisku.

Kell 7.55

Kolmkümmend aastat tagasi, siis kui olin juba läbinud Tartu suusamaratoni tookordsed viiskümmend kilomeetrit, kirjutasin Edasis: "Siis ei olnud enam tagasivaatamist. Mitte sellepärast, et täisaur kohe peale pandi. Kaugel sellest. Lume peal oli vaid nii palju vaba ruumi, et sinu suusad sinna ära mahtusid ja kukesammhaaval ka edasi sai liikuda. Silmad olidki naelutatud sellele võimalusele, veepiisatundest jõeülevaateni jõudis kujutlus alles lehefotosid vaadates. Ja heal juhul seal ka ennast ära tundes." Vahur Kalmre

Kuidas täna, sellest juba arvuti tagant, telefon kõrva ääres, et kuulata, mida Tartu Postimehe noored reporterid raja äärest teada annavad. Kuulmiseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles