Volikogu nimetas Tartu aukodanikud

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil kirjanik Lehte Hainsalu.
Pildil kirjanik Lehte Hainsalu. Foto: Lauri Kulpsoo

Linnavolikogu otsusel said Tartu aukodaniku tiitli kirjanik Lehte Hainsalu, TÜ Kliinikumi kirurgiakliiniku juhataja Ants Peetsalu ning postuumselt Ahhaa keskuse looja ja juht Tiiu Sild.

Tartu aukodanike ja Tartu Tähe kavaleride nimetamist varjutas täna hommikul saabunud teade Ahhaa keskuse looja Tiiu Silla surmast, vahendas volikogu pressiesindaja. Tiiu Sild oli alates 1997. aastast teaduskeskuse Ahhaa juht ja arendaja. Tema töö tulemusena sai Tartu Ülikooli projekti staatuses tegevust alustanud ning eri paikades näitusi korraldanud Ahhaast Baltikumi suurim teaduskeskus, mille oma maja avati 2011. aasta mais.

Viljaka luuletaja ja prosaisti Lehte Hainsalu elu ja looming on tihedalt seotud Tartuga. Enam kui 60 ilukirjandusliku teose autor on juhtinud Eesti Kirjanike Liidu Tartu osakonda ning olnud tegev ka poliitikas - 1980. aastal andis Hainsalu allkirja 40 kirjale, 1990–1992 oli ta EV Ülemnõukogu liige ning põhiseaduse kaasautor.

Meditsiinidoktor Ants Peetsalu on Tartu Ülikooli Kliinikumi kirurgiakliiniku juhataja. Ta on osalenud TÜ Kliinikumi ülesehitamisel ja arendamisel ülikooli arstiteaduskonna dekaanina ja kliinikumi juhatuse liikmena.

Teenetemärgi Tartu Täht pälvisid spordipedagoog ja treener Rein Põldme, Tartu ettevõtja Tiit Veeber ning TÜ emeriitprofessor akadeemik Ülo Lepik.

Pedagoog ja treener Rein Põldme oli aastatel 1965–2000 pimedate ja vaegnägijate ujumise eestvedaja. Treenerina on ta saavutanud väga häid tulemusi, tema õpilased on toonud hulgaliselt medaleid rahvusvahelistelt tiitlivõistlustelt ja püstitanud nii maailma- kui Euroopa rekordeid.

Ettevõtja Tiit Veeber on andnud suure panuse Tartu soojamajanduse arendamisse. 2009. aastal käivitas ta Tartus kohalikul kütusel töötava soojus- ja elektrienergia koostootmisjaama. Metseenina on Tiit Veeber toetanud paljusid Tartule olulisi kultuuriobjekte ja -sündmusi.

Akadeemik Ülo Lepik on olnud seotud Tartu Ülikooliga alates õpingutest füüsika erialal kuni professoriks saamiseni. Ülo Lepiku töö tulemusel kujunes Tartu Ülikoolis arvestatav teaduskeskus deformeeruva keha mehaanika alal.

Aukodaniku nimetused koos sellega kaasneva Tartu Suurtähega ja Tartu Tähed antakse üle 23. veebruaril Eesti Vabariigi 94. aastapäevale pühendatud aktusel Vanemuise kontserdimajas.

Tartu linna aukodaniku nimetus on auavaldus Tartu linnale elutööna osutatud väljapaistvate teenete eest. Tartu Täht antakse Tartu linnale osutatud eriliste teenete eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles