Kunstnikud askeldavad muuseumis ekraanil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reeli Kõiv
Reeli Kõiv Foto: Margus Ansu

Tartu kunstimuuseum haakub aasta algul alanud programmiga «Eesti film 100», hakates iga nädal näitama eesti kunstnikest tehtud filme. Esimene filmiõhtu on juba homme.

Sarja «Kunstnikud kaameras» valiku on teinud kunstimuuseumi hariduskeskuse juhataja Reeli Kõiv.

Valikus on need autorid, kelle töid saab originaalis vaadata praegu avatud suurnäitusel «Inimene poolsajandis». Väljapanek viimase 50 aasta eesti kunstist on muuseumi viltuse maja teisel ja kolmandal korrusel.

Filmid linastuvad kunstnike loomingu keskel teise korruse suures saalis. Vaatajate ees on meie seast aastaid tagasi lahkunud Elmar Kits ja Ülo Õun, aga ka tänini tegutsevad, juba klassiku staatuses Enn Põldroos, Tiit Pääsuke ja Peeter Mudist, samuti nn keskmise põlvkonna loojad Laurentsius, Jaan Toomik jt.

«Filmid annavad lisadimensiooni samas eksponeeritud kunstile, tuues esile kunstniku kui inimese, ja pakuvad tema isiku kaudu lisatõlgenduse võimalusi ka tema loomingule,» märkis Kõiv. «Igale filmile eelneb lühike kunstiajalooline sissejuhatus.»

Kunstimuuseum ootab kunsti- ja filmihuvilisi igal neljapäeval kell 17.30 kuni mai lõpuni.

Sissepääs filmiõhtutele on muuseumi pääsmega, mis võimaldab varem tulijal vaadata kõiki näitusi.

Saadaval on ka soodushinnaga pääse kogu programmile, mis hõlmab filme peaaegu 20 kunstnikust. (TPM)

Kunstnikud kaameras
• Tartu kunstimuuseumi viltuses majas (Raekoja plats 18) algab sari «Kunstnikud kaameras».
• Esimesel filmiõhtul 16. veebruaril kell 17.30 saab vaadata Marko Raadi dokumentaalfilmi «Toomiku film» (2008) maalijast ja videokunstnikust Jaan Toomikust.
• Samal päeval tund varem, kell 16.30, saab viltuse maja esimesel korrusel näitusel «Enn Tegova kolmmitmus» kohtuda autoriga, kes jagab publikuga oma loomingu tagamaid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles