Abilinnapea esindas töö ajal endist äri

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Annuk
Argo Annuk Foto: Sille Annuk

Üheksa kuud Tartu abilinnapea ametit pidanud Argo Annuk loobus küll avalikku teenistusse astudes oma osalusest autode keretöödega tegelevas firmas Timecolors OÜ, kuid jätkab endiselt ettevõtte esindamist.


19. jaanuaril peeti Tallinnas autode keretöökodade alaliidu üldkoosolek, kus osales 39 firmat. Teiste hulgas võttis koosolekust osa ka Timecolors OÜ. Registreerimislehel on Annuk kirjutanud firma esindajaks oma nime ja kinnitanud seda ka allkirjaga. Koosolek peeti töönädala sees, neljapäeval.

Linna personaliteenistuse vanemspetsialist Merle Liivak ütles, et Annuk puhkas 23.–29. jaanuarini, kuid 19. kuupäeval pidi ta olema tööl. «Kui ta selleks päevaks puhkuseavaldust pole teinud, siis me eeldame, et ta on tööl. Iseasi on see, kas ta on kogu päeva kontoris või oli ka muid kohustusi väljaspool kontorit,» ütles Liivak.

Inimestega kohtumas

Tartu Postimehe arupärimisele vastas Annuk, et ta ei käinud pealinnas oma endist firmat esindamas, vaid soovis lihtsalt kohtuda oma varasemast eluperioodist pärit tuttavate inimestega.

«Ma lihtsalt käisin seal kohapeal, kuna olen jäänud selle töögrupi liikmeks. Ja kuna mul on varasemast olnud side sellise ettevõttega nagu Timecolors, siis sellele hetkel kirjutasin ka nende rea peale,» lausus Annuk.

Abilinnapea jutt aga ei klapi, sest koosoleku protokollis on selgelt kirjas, et Timecolors OÜ esindajana kutsus ta alaliidu liikmeid üles tellima kereremonditöid ainult atesteeritud töökodadelt. Äriregistri andmetel on Timecolors OÜ osanikeks Autopaint OÜ ja Artex Holding OÜ. Viimase omanikuks on aga Argo Annuki vend Alar Annuk.

Kuidas on võimalik, et abilinnapea veedab pea terve tööpäeva oma isiklikke asju ajades? «Jah, oli küll tööpäev, aga ma käisin Tallinnas ka muid asju ajamas,» lausus Annuk ning lisas, et näiteks sama päeva ennelõunasel ajal kohtus ta pealinnas IRLi Tartu piirkonna juhiga. Et 19. jaanuar kulub isiklikele asjadele, selle kohta oli Annukil märge ka oma töökalendris.

Abilinnapea sõnul ei saa öelda, et ta tegi tööluusi. «Kui te tahate selles kontekstis välja rebida, et ma justkui ei vormistanud endale puhkust, siis ma võin vastukaaluks öelda, et viibisin järgmise nädala reedel finantsarvestuse koosolekul ja tegin ka puhkusel olles tööd,» rääkis Annuk.

Ka linnapea Urmas Kruuse ei kippunud Annuki käitumist taunima ning selgitas, et linnavalitsuse liikmete tööaeg pole ainult kaheksast viieni. «Nad peavad vajadusel käima väljas ka laupäeviti, pühapäeviti ja õhtuti. Selles mõttes on see piiritlemata ja antud juhul ei saa ma Argo käitumist sellisel kombel hukka mõista,» lausus Kruuse.

Ühest vastust ei ole

Volikogu revisjonikomisjoni esimees Tõnu Ints ütles, et teadmata täpselt asjaolusid, on tal raske juhtunut kommenteerida. «Selle küsimuse rõhuasetus on õige ja ajakirjanduse ülesanne ongi selliseid asju üles võtta. Asjaosalised peavad suutma avalikkusele vastata, keda nad siis esindavad ja mida teevad,» lausus Ints, kuid lisas, et juriidiliselt ühest vastust ei ole.

«Poliitilises tegevuses on tööaja limiteeritus suhteline. Mõnikord peabki tööl kauem olema ja puhkepäeval välja tulema, aga erafirma esindamisest tuleks hoiduda ja selline avalikkuse surve distsiplineerib kõige paremini,» ütles Ints.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles