Kilgi vorstivabrik lõpetas tootmise

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konguta vallas Kobilu külas asuva Lihameistri hoovis seisid eile lõunal küll mõned autod, kuid vorstitootmine oli lõppenud.
Konguta vallas Kobilu külas asuva Lihameistri hoovis seisid eile lõunal küll mõned autod, kuid vorstitootmine oli lõppenud. Foto: Kristjan Teedema

Tartumaal Konguta vallas asuv ärimees Rein Kilgi lihatööstus Lihameister lõpetas majandusraskuste tõttu tootmise ning ettevõtte ligi nelikümmend töötajat saadetakse kuuks ajaks vähendatud tööajaga miinimumpalgale.

«Praegu töö seisab ja sellel on mitu põhjust. Kuna tootmine oli viimasel ajal ebaefektiivne ja kahjumlik, otsustasime teha sellise sammu,» ütles ASi Lihameister juhatuse liige Kaspar Kokk, kes asus sellesse ametisse eelmise aasta märtsis.

Koka sõnul pandi lihatööstus seisma umbes nädal tagasi ning firma ligi nelikümmend töötajat on saadetud koju.

«Praegu on neile kõik tavapärane. Nad ei käi küll tööl, aga mitte midagi tegemata saavad nad sellist palka, nagu on kogu aeg saanud,» rääkis Kokk ning lisas, et kolm päeva tagasi saadeti töötajatele teade, mille järgi vähendatakse 15. veebruarist nende töökoormust ja viiakse nad miinimumpalgale.

Tootmine hääbus

Tartu Postimehega suhelnud firma töötajate sõnul seisab Lihameistris tootmine aga juba ligi kuu aega.

«Kodus oleme olnud umbes kaks nädalat, aga tootmise pool lõpetas töö juba varem. Kõige lõpus hääbus kauba väljastamine,» lausus Marek Ujamägi, kes on töötanud Lihameistris selle esimestest päevadest peale ning teinud läbi kogu firma arengu.

Laooperaator Hanna Härma ütles, et tema teada saadeti klientidele teade 27. jaanuaril. «Ametlikus kirjas öeldi, et meil on remont, aga töötajatele pole rohkem selgitusi antud. Praegu oleme lihtsalt tööootel,» lausus Härma.

Kui kaua niisugune olukord võib kesta, töötajatele ei selgitatud. «Keegi ei tea seda. Kas ei osata või ei taheta öelda. Tegelikult sooviks juhatuselt rohkem infot, kas koondatakse või on pankrot.

Praegu vist tiksume lihtsalt selle kuu ära. Aga kas siis tuleb järgmine paber?» valdas Ujamäge teadmatus.

Lihameistri tuleviku kohta ei julgenud ka Kaspar Kokk konkreetseid selgitusi anda.

«Me üritame seda olukorda lahendada ja peame läbirääkimisi mitme võimaliku investoriga. Aga parem ma ei hakka prognoosima, kuhu ja kuidas need läbirääkimised kulgeda võivad,» rääkis Kokk ega avalikustanud, kellega ärikõnelusi peetakse.

Koka kinnitusel on ettevõtte päästmiseks võimalik see müüa või omanikeringi laiendada. Ent pole ka välistatud, et Lihameister ei lähegi enam tööle.

«Kõik variandid on lõppkokkuvõttes võimalikud, aga praegu pole see minu tegutsemise motiiviks. Muidu poleks mõtet väga palju rabeleda. Praegu peame läbirääkimisi, et tuua juurde kapitali ja teadmisi,» lausus Kaspar Kokk, kelle kinnitusel toimus ka eile kohtumine ühe võimaliku investoriga.

Krediidiinfo andmetel oli ASi Pere kontserni kuuluva ASi Lihameister maksuvõlg eile 49 057 eurot, millele lisandus 904 eurot intressivõlga.

Koka sõnul on võlg tekkinud paari viimase kuuga. «Põhjusi on mitu, aga kuna me sooviksime tulevikus edasi tegutseda, siis ma väga palju ärisaladusi ei avaldaks,» ütles ta.

Uued tuuled

AS Lihameister alustas tegevust 1995. aastal ning pakkus klientidele ligi 60 erisugust toodet poolsuitsuvorstidest pasteedini. Alates 2006. aasta lõpust on Lihameistri omanikuks Rein Kilgile kuuluv kontserniettevõte AS Pere.

Tartu Postimehel ei õnnestunud Rein Kilgilt Lihameistri sulgemise kohta kommentaari saada.
Jaanuari alguses kirjutas Tartu Postimees sellest, kuidas üle kümne aasta Püssirohukeldrit ja Zum Zumi ning Pärnus kuursaali pidanud Rein Kilk on otsustanud restoraniärist eemale tõmbuda ja AS Pere Restoranid annab söögikohtade majandamise üle uutele firmadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles