Projektiteatris valmib õige pea eluprojekt

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Uuele Teatrile üürile antud majas Lai 37 teeb proove Mart Aasa lavastuse «Projekt Elu» trupp. Saali seinu hakkavad reedest varjama erilised lavakangad. Publikule pannakse paika Kosmose kino ja Haapsalu kultuurikeskuse vanad mugavad toolid.
Tartu Uuele Teatrile üürile antud majas Lai 37 teeb proove Mart Aasa lavastuse «Projekt Elu» trupp. Saali seinu hakkavad reedest varjama erilised lavakangad. Publikule pannakse paika Kosmose kino ja Haapsalu kultuurikeskuse vanad mugavad toolid. Foto: Sille Annuk

Tartu Uus Teater alustab reedel kell 19 oma teatrimajas Lai 37 regulaarset etendustegevust. Eile tegi veel korrastamata saalis esimese lavaproovi Mart Aasa lavastuse «Projekt Elu» trupp. Saal muutub reedeks tundmatuseni.


Jaanuari algul sõlmis Tartu Ülikool hoone Lai 37 kasutamiseks lepingu Uue Teatriga. Leping on tähtajatu, hoone omanik võib selle lõpetada kolmekuulise etteteatamisega. Reedel on kavas mängida Urmas Vadi lavastust «Rein Pakk otsib naist!». Mart Aasa «Projekt Elu» esietendus on 17. veebruaril.

Teatrijuht Ivar Põllul ei ole olnud kuigi palju mahti vaadata uue lavateose proove. «Nad alustasid aasta alguses, me oleme aga kogu see aeg siia toonud mitmest kohast linna pealt oma asju ja neid lahti pakkinud,» ütles Põllu.

Vabakutselise looja tee

Nii palju oskas teatrijuht siiski ütelda, et «Projekt Elu» jätkab Mart Aasa mõttelist teed, mille eelmised peatuskohad on «IDentiteet» ja «Edu». Muu hulgas on kõige kolme üks teemasid vabakutselise looja elu.

«Projekt Elu» on Põllu hinnangul väga sobiv lavastus Tartu Uue Teatri tegevuse alguses pikemaks ajaks kasutada antud majas. «Me oleme elanud samuti projektelu, elame ju projektist projektini,» lisas ta.

Riik eraldas Tartu Uuele Teatrile eelarvest aastatoetust 12 000 eurot. Põllu tõi võrdluseks, et vaid veidike vähem saab Emajõe Suveteater, Tallinna väiketeatrid saavad aga mitu korda rohkem.

Eesti Kultuurkapitali aastaauhindade tseremoonial nädalavahetusel Endla teatris läks näitekunsti aastaauhind jagamisele NO99 ja Uue Teatri vahel. Otsuses on kirjas, et mõlemad pälvisid auhinna üldpildist selgesti eristuva käekirja ja kompromissitu pühendumise eest. Kumbki sai 3500 eurot.

Kangad preemia eest

«Saime sellest juba natuke varem teada ja julgesime teha mõne väljamineku, et Lai 37 saali üles ehitada,» ütles Põllu. «Ostsime Saksamaalt erilised lavakangad moltonid, mida rentida on väga-väga kallis.»

Paksud sametised moltonid on seitse meetrit kõrged ja kolm laiad. Need paigutatakse ümber kogu saali.

Märtsis esietendub Ivar Põllu triloogia «Armastus, teater, hullus ja surm» kolmas osa «Vanemuise biitlid» ning aprillis Urmas Vadi lugu «Rudolf Allaberdi testament».

Näitlejad lähevad lapsepuhkusele

Nii nagu igal teatril, tuleb ka Tartu Uuel Teatril silmitsi seista asjaoluga, et näitetrupi noored naised tahavad lapsi sünnitada. Ja eks tule seepärast ka mängukava ümber teha. Tartu Uues Teatris annab selleks ilusa põhjuse Katrin Pärn.

«Just selle pärast on nüüd järgmisel nädalal kavas «Ird, K.» viimased etendused sellel hooajal ja selle pärast läksid mängukavast maha «Sisaliku tee» ja ka «Raudmees»,» ütles teatri juht Ivar Põllu.

Täpselt sama ilusa põhjuse annab Laura Peterson, kes on mänginud Tartu Uue Teatri lavastuses «Peeter Volkonski viimane suudlus».

«Saime maja küll kätte, aga meil ei ole nüüd repertuaari, mida mängida,» ütles Ivar Põllu muiates. «Seepärast tulebki teha tihedalt uusi lavastusi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles