Muinasmaja asukad jätkavad eksperimenti optimistlikult

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengid kolisid Rõuge muinasmajja. Vee saamiseks tuli lund tuppa tassida ning sulama panna.
Tudengid kolisid Rõuge muinasmajja. Vee saamiseks tuli lund tuppa tassida ning sulama panna. Foto: Margus Ansu

Eile Võrumaal Rõuges viikingiaegsete traditsioonide järgi ehitatud majja kolinud viis tudengit elasid krõbekülma öö kenasti üle ning keegi neist loobumismõtteid ei mõlguta.

«Hommikul oli maja täiesti vaikne,» kirjeldas kella 8 paiku muinasmaja juurde jõudnud eksperimendi juht Viire Pajuste. «Kõik alles magasid.»

Ta lisas, et tuba oli köetud ja soe - tervelt 10 kraadi. Heinte ja lambanahkade vahel maganud noortest keegi külma ei kurtnud. «Meeleolu on vinks-vonks.»

Veidi suurem mure on Pajuste kinnitusel jätkuvalt kütmisel tekkiva suitsuga. Maakividest ehitatud koldel puudub korsten. Tudengid kütavad maja, olles ise õues. Alles siis, kui paksem toss majast välja tuulutatakse, saab uuesti sisse minna.

Kütmine näitas kätte ka maja hõredamad kohad, mida elanikud hakkavad täna samblaga tihendama. Nii saab tare ööseks ehk veelgi soojem.

Kohalik rahvas elab eksperimendile innukalt kaasa. Eile võtsid naabrid tudengeid vastu sooja supiga, mille kõrvale keetsid asukad ise juurde läätsi. Täna hommikuks toodi neile aga pänaõieteed.

«Praegu on potis porgandid ja sibulad ning valmib lõunasöök,» lisas Pajuste. Pidevalt koguvad ajutised elanikud ka küttematerjali, sulatavad lumest vett ning kui aega üle jääb, tehakse näputööd.

Üks Otepää sepp andis tudengite käsutusse metallist sepistatud aluse. Nüüd saab süüa teha õues lõkkel, mitte suitsuses toas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles