Ema kõhus kasvava beebi pildi hind rabab rahakotti

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monitoriekraanil on näha 12-nädalase loote pilt, mil on kindlasti suur emotsionaalne väärtus igale last ootavale perele. Siiski peab tunnistama, et pärast sündi kaotab niisugune üsasisene kujutis suure osa oma tähendusest.
Monitoriekraanil on näha 12-nädalase loote pilt, mil on kindlasti suur emotsionaalne väärtus igale last ootavale perele. Siiski peab tunnistama, et pärast sündi kaotab niisugune üsasisene kujutis suure osa oma tähendusest. Foto: Sille Annuk

Kolme aasta eest said tulevased emad ultraheliuuringu järel endale soovi korral lootepildi CD-le salvestada 50 krooni eest, kuid nüüd tuleb selle eest maksta vanas rahas 399 krooni ehk 25 eurot ja 50 senti.

Küsimuse peale, miks nii palju, vastas Tartu Ülikooli Kliinikumi radioloogiakliiniku juhataja Pilvi Ilves, et selline hind tekkis uuringule juba enne euro tulekut, 2010. aasta oktoobris.  

«Loomulikult ei ole see üksi pildi plaadi peale kõrvetamise hind,» ütleb ta. «Muutunud hind on seotud ülimoodsa ja ka sedavõrd kallima ultraheliuuringu aparaadiga, mis 2010. aastal muretseti. Aparaat suudab ka uuringuid salvestada ja neid pildipanka saata. Ka pildi arhiveerimine ja pangas hoidmine tekitab meile lisakulusid.»

Radioloog Karin Asser, kes tegi eile ultraheliuuringu 25 naisele, lausub, et vaid üks neist soovis oma üsas kasvavast lapsest pilti mälestuseks.

«Naised ei ole selles mõttes eriti entusiastlikud,» märgib ta. «Aga inimesi on erinevaid. Mõnda naist ei huvitagi muu, kui see, kas ta pildi ikka saab –  küsimus lapse tervise kohta ei tule talle meeldegi.»

Pilt võib saada kehvakene

Küll aga arutavad naised üsna elavalt ultraheliuuringu pildi endale saamise võimaluste üle perefoorumites. Mõned on rahulolematud hinna, teised jälle selle pärast, et raha eest saadud pildid on kehvakesed.
Asser ütleb, et salvestatud piltide kvaliteet sõltub eelkõige uuringu kvaliteedist. Selles on oma osa nii loote asendil, raseduse kestusel kui ka naise anatoomial ja nii-öelda nähtavusel.

«Väikese saleda naise puhul on pildid tavaliselt väga ilusad,» sõnab Asser. «Aga üldiselt on loote ülesvõtte õnnestumise puhul sama lugu, mis siis, kui minna imikuga fotograafi juurde. Keegi ei saa garanteerida, kas laps keerab ilusasti fotograafi poole või ei keera.»

Asser lisab, et tal ei ole mitte midagi mälestuseks jääva ultrahelipildi tegemise vastu, eriti siis, kui meditsiinilise protseduuri läbiviimisel kõik laabub ja vastuvõtul aega selleks ekstratööks jääb. Iga kord aga ei jää.

Aeg maksab

Radioloogiakliiniku juhataja Pilvi Ilves peab pildi hinna puhul kõige olulisemaks arsti lisatööd, mis kulub patsiendi soovil loote piltide tegemiseks. Samuti aega, mis kulub radioloogiakliiniku registratuuri sekretäril pärast ülesvõtte pildipangast kätteleidmiseks ning seda pilti küsiva isiku tuvastamiseks. Oleks lubamatu, kui ülesvõte satuks kogemata vale inimese kätte.

Kas see on kallis või odav, selle peale on alati mitu vastust, arvab ta. «Sõltub, millega võrrelda. Kui lähed fotograafi juurde portreed tegema, maksad sama palju või rohkemgi.»

Lootepildi tellimine
• Last ootav naine peab ultraheliuuringu ajal oma pildisoovist kindlasti rääkima, sest kõiki uuringuid ei salvestata.
• Uuringupilt ei ole alati sobiv mälestuspilt. Et head pilti saada, peab arst lisatööd tegema. Iga kord ilusa pildi saamine ei õnnestugi.
• Loote ülesvõtte tegemine ja CD-le salvestamine maksab TÜ Kliinikumis 25 eurot ja
50 senti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles