Andekad noored said koduski kiita

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arko Narits eelistab võistlemist tavakontserdile.
Arko Narits eelistab võistlemist tavakontserdile. Foto: Margus Ansu

Tartu noored muusikud, lauljad ja tantsijad on käinud võistlemas igal pool Eestis ja piiri taga. Pühapäeval tunnustati neid kodulinnale kuulsuse toomise eest ja lasti esineda ka kohalikul laval.

«Art-Jump 2011» korraldasid Vanemuise kontserdimajas Galerii moe- ja tantsukool ning laulustuudio Päikesekiired. Ühest küljest noorte tiivustamiseks, teisalt selleks, et lapsed-noored ja ka nende vanemad näeksid, mida kõike ja millisel tasemel Tartus tehakse.

Galerii direktriss Jelena Frunze rääkis, et kontserdile-autasustamisele registreerisid huviklubid ja -koolid end ise ning kuna Art-Jump toimus esimest korda, siis ei tänatud eile ilmselt kõiki, kes seda vääriksid. Kohal oli aga 12 kollektiivi ehk 152 last, kellega tegelevad 22 juhendajat, ning laval nägi 37 parimat etteastet.

12-aastasel elava oleku ja vilka pilguga Arko Naritsal võtab oma eelmise aasta saavutuste ja tunnustuste üleslugemine üksjagu aega: parim noor instrumentalist 2011, esimene koht «Ferenc Liszt – 200» ja Ago Russaku noorte pianistide konkursil ning preemia Valga klaveriansamblite festivalilt, kus ta esines koos kooliõe Õnneli Mummiga, lisaks muid eripreemiaid.

Tartu Russaku konkursil osales Narits esimest korda muusikakooli teise klassi õpilasena, kuigi ametlikult lubati sinna alles aasta võrra kogenumaid. Läks, proovis ja võitis.

Uus katse seisab aga juba ees – selle nädala lõpus algab Narvas F. Chopini konkurss, mis on Naritsale esimene rahvusvaheline võistlus.

«Mul läheb võistlustel alati paremini kui niisama esinemistel,» rääkis Narits. Tema juhendaja Tiiu Noor Tartu I muusikakoolist pani selle poisi auahnuse arvele, kuigi rõhutas, et võidu saladus on siiski pidev töö ja harjutamine.

Ilmselt ainus, kellele poisi muusikasaavutused muljet ei avalda, on tema naaber, kellele ei ole klaverimuusika eriti südamelähedane. «Umbes tund aega saan ainult harjutada, enne kui ta vastu seina hakkab taguma,» rääkis Narits väikse muigega.

Kuna naaber ei oska tema pingutusi hinnata, saab poiss nüüd nädalavahetustel harjutada kooli klaveril. See on tema arvates isegi hea, sest kodus on vaid pianiino ja kooli pill on palju parem.
Lisaks klaverimängule on Naritsa suur kirg jalgpall, kolm korda nädalas mängib ta Tam­­meka klubis. Tegelikult peaks treeninguid olema neli, aga ühte lihtsalt ei jõua – kolmel päeval nädalas tuleb käia muusikakoolis.

«Art-Jump 2011»
• Laulustuudio Fa-diees
• Tantsukool Newstart
• Külliki Lauluaed
• Laulustuudio Musaklubi
• Tartu I muusikakool
• Ülenurme laulustuudio
• Laulustuudio Päikesekiired
• Tantsu- ja moekool Galerii
• Armeenia pühapäevakool Maštots
• Laima Kaltahtšjan
• Tantsuklubi Shaté
• DanceAct tantsustuudio

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles