Südametu inimene sokutas kuus kutsikat prügikasti

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuglase tänava Säästumarketi prügikastist leitud emased krantsikutsikad olid sündinud päev või paar enne seda, kui omanik neist julmalt vabaneda otsustas.
Tuglase tänava Säästumarketi prügikastist leitud emased krantsikutsikad olid sündinud päev või paar enne seda, kui omanik neist julmalt vabaneda otsustas. Foto: Tartu koduta loomade varjupaik

Inimese julmusel pole piire: paar nädalat tagasi leiti Tartus prügikastist kaks vaevu elus paarikuist kassipoega, hiljuti toodi loomade varjupaika kuus prügikasti sokutatud kutsikat.

Need kutsikad leidsid laupäeva pärastlõunal kella nelja paiku Tuglase 19 Säästumarketi prügikasti revideerinud, elu hammasrataste vahele jäänud inimesed, kes ei pigistanud sellise leiu peale silma kinni, vaid kutsusid politsei.

Korravalvurid andsid kutsikatest teada Tartu koduta loomade varjupaigale. «Nad olid väga väiksed, silma järgi vaid päeva või paari vanused,» rääkis Tartu koduta loomade varjupaiga projektijuht Kirke Roosaar.

Omanik vastutab

Prügikasti surema toodud, tumeda selja ja näo juures veidi pruuni karva viskavad krantsid olid kõik emased. Üks koerahakatis oli juba leituna surnud, teine heitis hinge varjupaika jõudes.

Paraku on nüüd ka nende neli õde parematel jahimaadel. «Me ei saanud neid alles jätta, sest varjupaigas pole praegu ühtegi imetavat emast koera, kes oleks aidanud neist eluloomad kasvatada,» selgitas Roosaar. «Inimene nii väikseid kutsikaid nii ära ei toida, et nad ellu jääksid.»

Mida küll teha, et jõhkardid ei viiks väikseid hingelisi prügikasti piinarikkalt surema? «Inimene peab oma looma eest vastutama ja hoolt kandma,» toonitas Kirke Roosaar. «Tuleb endale aru anda, et krantsikutsikate ja kassipoegade soovijaid on vähem kui neid loomakesi.»

Kõigile, ka emasele koerale ja kassile, on Roosaare sõnul kõige parem, kui nad ei saagi järglasi.

«Ühelgi loomal ei pea olema pesakondi,» ütles varjupaiga projektijuht. «Ehk veel vaid mõni vana loomaarst kuskil maal heietab juttu, et koer ja kass peab saama pesakonna järglasi. Ei pea, sest järglaste saamine kurnab looma ja see peaks ükskord ka loomade omanikele kohale jõudma.»

Isetegevus on keelatud

Kui kutsikaid või kassipoegi ei suudeta vältida ning neist ei saada lahti, tuleb minna loomaarsti juurde. Seal suigub mineja kõigepealt narkoosis sügavasse unne ja alles siis tuleb mürgisüst.

Inimene ei tohigi oma looma ja selle järglasi ise hukata, selline isetegevus on seadusega karistatav. Eile tunnistas Tartu maakohus 59-aastase naise süüdi looma julmas kohtlemises.

Süüdistuse järgi pani naine mullu juunis Tartumaal Vasulas hukkamiseks kilekotti kuus kutsikat, sidus kotisuu kinni ja jättis koti kutsikatega külatee äärde. Üks loomake suri kotis.

Kohus mõistis süüdlasele 199-eurose rahalise karistuse, ka peab naine tasuma menetluskuludeks 257,55 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles