Mees pääses napilt märjast hauast

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeval otsustas kohalik mees oma teekonda taamal oleva pruuni maja juurde, kus asuvad kauplus, raamatukogu ja teisedki asutused, tunduvalt lühendada ja võttis ette  jalutuskäigu üle Saadjärve sopi. Kaldast umbes 50 meetri kaugusel (tumedam laik pildi keskel) vajus ta läbi jää.
Teisipäeval otsustas kohalik mees oma teekonda taamal oleva pruuni maja juurde, kus asuvad kauplus, raamatukogu ja teisedki asutused, tunduvalt lühendada ja võttis ette jalutuskäigu üle Saadjärve sopi. Kaldast umbes 50 meetri kaugusel (tumedam laik pildi keskel) vajus ta läbi jää. Foto: Margus Ansu

Teisipäeval vajus läbi jää Saadjärvele läinud kohalik mees, kes pääses jäisest veest üksnes tänu appi tõtanud inimestele.

Arvatavasti tahtis mees minna Äksi poodi, kuid et teekond Saadjärve jahtklubi sadama juurest üle järve on palju lühem, otsustas ta jääl kõndimise kasuks. Tema jalutuskäik lõppes umbes 50 meetri kaugusel kaldast, kus jää oli inimese kandmiseks liiga nõrk.

Et mees on läbi jää vajunud, märkasid Äksi raamatukogu töötajad. «Millegipärast helistati mulle, mitte päästeametisse,» ütles Tartu Kalevi jahtklubi purjetamistreener Madis Toots, kes kihutas õnnetuspaika nelja kilomeetri kauguselt.

Külmast kange

Tootsil õnnestus kõrval asuvalt ehituselt appi kutsuda veel üks mees, lisaks haarasid nad redeli, et vältida läbi jää vajumist. Vahepeal kutsus Toots välja ka kiirabi.

Augu juurde jõudnud, sidusid nad veesolijale köie ümber ning sikutasid ta välja. «Ilmselt oli ta juba tükk aega vees olnud,» oletas Toots, kelle sõnul oli kannatanu püüdnud jääd lõhkudes ka ise kaldale tagasi jõuda.

Vesi on järve selles kohas poolteist meetrit sügav. Jää paksus ulatus aga napi viie sentimeetrini.
Kaldale sikutatuna oli mees külmast kange ega suutnud rääkida, üksnes mõmises. Toots tõstis külmunu auto peale ning sõitis Tartu poole. Lähtel andis ta mehe kiirabile üle.

Sihtasutuse Tartu Kiirabi juhatuse liikme Aire Veberi sõnul mees hospitaliseeriti. Õnneks suutsid kliinikumi meedikud tema elu päästa ning ta sai eile haiglast välja.

Lõuna päästekeskuse pressiesindaja Marek Kiige sõnul tuleks praegu jääleminekust kindlasti hoiduda. «Selge on see, et lisandunud lumi ei lase veekogudel kiirelt jäätuda ning surub tekkinud õhukest jääkoorikut lisaraskusega,» ütles Kiik.

Et jääleminek oleks ohutu, peaks õhutemperatuur püsima nädalapäevade jagu miinus kümne kraadi ligi. Õnneks ei ole Lõuna-Eesti päästjatele sel talvel rohkem teateid läbi jää vajunud inimestest tulnud.

Vabatahtlikud päästjad

Saadjärve ümbrus on tuntud puhkepiirkond, kus lisaks rannamõnude nautimisele korraldatakse purjetamistreeninguid ning mitmesuguseid võistlusi. Vetelpäästeüksust aga järve ääres ei ole ning seetõttu otsustasid jahtklubi liikmed asutada mittetulundusühingu Saadjärve Vabatahtlik Järvepääste.

Ühing on saanud põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametilt 19 667 eurot spetsiaalse madala pardaga päästepaadi ostmiseks. Paati ehitatakse Lätis ning Saadjärve äärde jõuab alus aprillis, ütles ühingu juhatuse liige Marge Kohtla.

Lisaks tahavad vabatahtlikud soetada ühingule pinnalt-päästevarustuse ja päästelaua. Neid päästevahendeid oleks teisipäeval Saadjärve jääl hädasti tarvis läinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles