Jääkuju liidab draakoni ja filmimehe

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skulptor Aivar Simson ehk Seaküla Simson.
Skulptor Aivar Simson ehk Seaküla Simson. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Tartu saab ka tänavu idamaise kalendri uue aasta esimeseks päevaks jääskulptuuri. Kujur Aivar Simson alias Simson Seakülast alias Simson von Seakyl (pildil) asub Tallinnas ühes hästi külmas kohas täna selle loomiseks jäätükkide kallal rassima.

Tartu peakunstniku Tiit Kaunissaare juttu kuulda võttes liidab kunstnik skulptuuris algava draakoni aasta märgi ning Eesti filmi 100. aastapäeva tähistamiseks põhjust andnud kaameramehe Johannes Pääsukese kujundi.

Draakoni aasta algab esmaspäeval, 23. jaanuaril kell 9.39. Samal päeval avatakse Tartus jäine skulptuur. Selle materjal on toodud Tallinna külmhoonesse von Seakyli andmetel Lapimaalt.

«Tegelikult ma ei ole jääd tahtnud eriti teha, sest tööst on kahju – ta sulab ära,» ütles kujur. «Pronks on mu lemmikmaterjal, sest see jääb.»

Seni on von Seakyli loomingust Tartus üks täismehest veidi kõrgem kuju. See on Siili tänavas roostes metalli karva siil, mis on vanametallist kokku keevitatud. Kujur võttis selle loomisel kampa riialase Edvns Krmiši ja Jõhvi peakunstniku Kalev Pritsi alias Pumba. Siil sai paika 30. oktoobril 2007.

Pump on von Seakylil abiks ka jäise draakonifilmija tegemisel. Pärast selle avamist Tartus võtavad nad ette jääst jääkaru. See loom hakkab pesitsema Jõhvi linna keskväljakul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles