Kunstnik peitis oma piltidesse armastuse loo

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Napilt 20-aastase Viktor Jõgeveri poolaktil 1940. aastatest (süsi, pa­ber) on kujutatud 18-aastane Silvia Jõgever.
Napilt 20-aastase Viktor Jõgeveri poolaktil 1940. aastatest (süsi, pa­ber) on kujutatud 18-aastane Silvia Jõgever. Foto: Repro

Vabbe kool on ju kaugelt näha! Värvikäsitlus tuletab meelde teisi tema sõjaaegseid õpilasi. Liigutav on piltidel näha noort Silvia Jõge­veri – poolaktina ja hommikumantlis, ilusad kodused intiimsed hetked.

Nõnda rääkis luuletaja, kunstnike Louis Paveli ja Helgi Hirve poeg Indrek Hirv, kui oli vaadanud Tartu linnamuuseumi esimese korruse saalis väljapanekut «Igavesti salmimata laul mu lõikuskuust». Näitus koosneb noorelt surnud kunstniku Viktor Jõgeveri (1922–1947) loomingulisest pärandist.

«Mina teangi Viktor Jõge­veri vanemate kunstnike mälestustest, peamiselt ilusat armastuslugu blondi koolitüdrukuga Pallase vastas asunud tütarlastegümnaasiumist,» lisas Hirv.

Vigu ja Silvia

Armastuslugu räägib sellest, kuidas 18-aastane Silvia ei saanud pilku Vigult, nagu Viktorit hüüti, kui see hommikuti Pallase uksest sisse keeras või pärast aknal suitsu tegi, kuidas tüdruk siis kooli pooleli jättis, Pallasesse astus ja varsti rasedaks jäi.

«Kolm-neli aastat hiljem oli Viktor Jõgeveri saatuslik haigus nii kaugele arenenud, et tal ei lubatud enam toast välja tulla,» jätkas Hirv.

Isegi kaasõpilased ei tohtinud tema tuppa sõjajärgse Tartu kunstiinstituudi ühiselamus Pepleri tänava lõpus enam sisse astuda. «Silvia käis talle kaks korda päevas läbi akna toitu viimas ja eemalt last näitamas,» rääkis Hirv. «Ja lõpp tuli siis juba kiirelt – Viktor Jõgever suri augustis 1947.»

Noorelt luutiisikusse surnud kunstniku näitusel «Igavesti salmimata laul mu lõikuskuust» on ka maastikke, kohvikustseene ning ärevate noorte inimeste kobaraid, mõni neist Hirve hinnangul üllatavalt meie kaasaegne, tänapäevane.

«Pikas vitriinis keset näitusesaali on söega tehtud poolakt – väikeste rindadega rõõmus blond plika otsevaates. See on 18-aastane Silvia Jõgever. Paarilt pildilt tunneb ära Valve Janovi laiad põsesarnad, palju on autoportreid,» lisas luuletaja. «Isa rääkis mulle, et Vigu oli olnud sõbralik ja armastanud seltskonda ja ka napsi.»

Kunstnikud olid ka Silvia Jõgever (1924–2005) ja Valve Janov (1921–2003).

Üheksas näitus

Väljapaneku on koostanud Enn Lillemets.

«Viktor Jõgeveri parimate maalide ja joonistuste tundlikkuse kraad ja keskendatus on väga suur,» märkis Lillemets. «Ajastu õhustik muutub tema oskuslikus maalilises valgusekäsitluses ja elegantses tooniüldistuses igavikuliseks.»

Tegemist on üheksanda näitusega kunstiühingu Pallas ja Tartu linnamuuseumi koostöös sündinud sarjas. «Selle sarja peamine ülesanne on teadvustada seni varju jäänud, aga väärt kunstipärandit,» lisas Lillemets. «Sarja 2009. aasta näitusel «Lõpetamata Pallas» oli esindatud ka Viktor Jõge­ver.»

Jõgeveri loomingu ainus varasem väljapanek oli 1991 Tartu kunstimuuseumis. Praeguse näituse aines on valitud peamiselt kunstniku poja Jaan Jõgeveri kogust, aga samuti Tartu kunstimuuseumist.

Novembri lõpul avatud väljapanekut «Igavesti salmimata laul mu lõikuskuust» saab Tartu linnamuuseumis (Narva mnt 23) vaadata 21. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles