Õigeusklikud austavad imettegevat ikooni

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uspenski kirik Tartus oli täna hommikul tulvil inimestest, kes tulid austama Jumalaema Kozelštšani pühapilti ja avaldama talle vaikimisi oma suurimaid saladusi. Õigeusklikele kalli ikooni tõi reedel Helsingi Uspenski katedraalist Eestisse eripreester Markku Salminen saatjatega.

Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku (EAÕK) teatel on tegemist Ukrainas asuva pühapildi koopiaga. Algselt paiknes nüüd kolmeks päevaks Eestisse toodud ikoon Viiburis, sõja ajal viidi aga Helsingisse. «Seesama pühapilt on saanud kuulsaks paljude imetegude: tervenemiste, patuste pöördumiste jne poolest,» on kirjas EAÕK veebisaidil.

Aastal 2010 varastati ikoon katedraalist ja oli pool aastat kadunud. Siis tunnistas varas, kes oli vahepeal vangi pandud, oma teo üles ja kõneles uurijatele, kuhu oli pühapildi peitnud – ta oli selle Turu lähedal maasse kaevanud.

Kui paberile trükitud ja puitalusele liimitud pühapilt leiti, oli see hoolimata pool aastat niiskes pinnases veedetud ajast äärmiselt hästi säilinud. Kadunuks jäi vaid hinnaline hõbekate ning enamus riste ja muid tänuannetusi, mis olid ikoonile kinnitatud.

Suvel 2011 viidi pärast restaureerimist ikoon ristikäikude ja palvuste saatel tagasi Helsingisse. Reedel võis teda austada Tallinna Issandamuutmise peakirikus. Tartu Uspenski kirikust viivad vaimulikud Jumalaema Kozelštšani ikooni Pärnu Issandamuutmise katedraali, kus liturgia algab EAÕK veebisaidi teatel täna kell 17. Pühapäeval on pühapilt austamiseks väljas Püha Siimeoni ja Anna katedraalis Tallinnas, kus liturgia algab kell 10.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles