Kunstiloojaid paelus ime

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Y-galerii suurima saali suurimale seinale on oma loomingut välja pannud kõik neli maalimagistranti: Paavo Käämbre (vasakult), Pille Johanson, Mari Jõgiste ja Kylm Lumi.  Ülejäänud ruumid on nad täitnud igaüks eraldi.
Y-galerii suurima saali suurimale seinale on oma loomingut välja pannud kõik neli maalimagistranti: Paavo Käämbre (vasakult), Pille Johanson, Mari Jõgiste ja Kylm Lumi. Ülejäänud ruumid on nad täitnud igaüks eraldi. Foto: Margus Ansu

Peab vist imeks panema, et nelja kunstnikuhakatise värskemate tööde ühisväljapanek kujunes just nimelt näituseks «Ime!». Olnuks ju musttuhat teist võimalust, näiteks «Ülevuse all» või «Pühaga ja pühata» või …

«Eks me mõelnud juba sügisest saati selle näituse tegemise peale,» ütles Pille Johanson.

Ta on üks neljast Tartu Ülikooli maalikunsti õppetooli magistrandist, kes osalevad näitusel «Ime!» Y-galeriis.

Ühisväljapanekusse andsid lisaks temale ideid ja loomingut ülejäänud tänavu kevadel kuue samba vahelt magistripaberitega välja astuvad kunstitudengid Paavo Käämbre ja Mari Jõgiste ning Kylm Lumi, kes on esinenud selle kunstnikunime all juba mitu aastat.

Professor andis oma osa

Pille Johanson lisas, et mõistagi andis oma osa näituse kujunemisse professor Jaan Elken.

«Näitusel on esitatud maalikunst, videoinstallatsioonid, environment ja ruumiinstallatsioonid,» märkis professor. «Jõulujärgsena uurib näitus ime fenomeni nüüdis-Eestis, kasutades religioonist ja kommertsmeelelahutusest pärit ikonograafiat.»

Ruumiinstallatsioonide alla liigituvad Pille Johansoni mõned tööd, milles on muu hulgas tarvitatud ehtsat seatapuküna ja ärasaetud tipuga jõulupuud. Mari Jõgiste näitab teiste tööde kõrval nukulavastuse salvestist, mille keskmes on Uue Testamendi imelugu ja seebiseriaalide jutuvada.

Kylm Lumi on leidnud kunstilist rakendust sukatrippidele. Paavo Käämbre juhib vaataja mõtted kulla- ja hõbedaläikeliste autasude abil tippspordi imelistele radadele.

Suures saalis kõik koos

Nelja magistranti ühendab galerii suurima saali suurimale seinale välja pandud mitukümmend suuremat ja väiksemat pilti, kust ei puudu ka videosalvestis. Ühtekokku on «Ime!» näitus, mis Mari Jõgiste sõnul ühendab endas sakraalse ja kehaliku-lihaliku.

Magistrantide lõputööde väljapanek on tavakohaselt hiliskevadel Tartu kunstimajas.

Näitus «Ime!»
• Y-galeriis (Küütri 2) saab
5. veebruarini vaadata Tartu Ülikooli maalikunsti õppetooli magistrantide näitust «Ime!».
• Osalevad Kylm Lumi, Paavo Käämbre, Pille Johanson ja Mari Jõgiste.
• Kursust juhendab professor Jaan Elken.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles