Sunshine astub meistriklassi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sunshine veetis kaks pikka treeningupäeva koos Antton Lainega, et veebruaris esmaesitlusele tulevat kava lihvida.
Sunshine veetis kaks pikka treeningupäeva koos Antton Lainega, et veebruaris esmaesitlusele tulevat kava lihvida. Foto: Sille Annuk

Mullu juunioriklassi maailmakarikasarjas teise ja maailmameistrivõistlustel kolmanda koha saanud võim­lemisklubi Janika rühm AGG Sunshine debüteerib tänavu meistriklassis. Nende võistluskava autor on soomlasest koreograaf Antton Laine.

«Need tüdrukud on väga andekad ning lisaks on rühmal väga hea sisekliima, mis on koos töötamisel oluline,» rääkis Laine, kes on karjääri jooksul kokku puutunud paljude võimlemisrühmadega.

«Kord töötasin ühe kõrgetasemelise rühmaga, kuhu olid kokku kogutud parimad võimlejad. Nad olid individuaalselt head, aga neil ei olnud võistkonnavaimu,» selgitas koreograaf.

Võti on koos kasvamine

Sunshine’i tüdrukud on koos võimelnud juba lasteklassist peale ehk üle kümne aasta. «See on ilmselt harjumuseks muutunud ja eks me tahame ju kogu aeg paremaks saada,» jutustas 15-aastane Evelin Mutli, kes lisaks rühmvõimlemisele on ka edukas iluvõimleja.

15-aastane Marlen Miilatse arvas, et motivatsiooni aitab hoida ka see, et trenni tulles teab ta, et sõbrad ootavad ees. «Ja ega ei oskakski vist vaba ajaga järsku midagi ette võtta,» lisas ta.

Treener Maire Kamarik arvas, et rühma edu pant ongi koos kasvamine ning ka koos püsimine, sest kümneaastane ühistöö ei ole päris igapäevane nähtus.

«Head tulemused on Sunshine’i saatnud lasteklassist alates ja seepärast on eelmise aasta saavutused minu jaoks ootuspärased, kuid selle kõige taga on suur töö,» ütles ta.

Ka rõõmustas Kamarik selle üle, et nüüdseks on rühma peatreeneriks saanud tema enda kasvandik Kristiina Noor, kes varem Sunshine’ile kavasid koostas.

Sunshine’is võimleb kümme tüdrukut, kellest kaks on 17-aastased, viis 16-aastased, kaks 15-aastased ja üks 14-aastane.

Meistriklass ja aukartus

Rühmvõimlemise meistriklassis võistlevad 16–25-aastased sportlased, seega hakkavad Tartu tüdrukud võistlema endast vanemate ja kogenumatega.

«Natuke õudne on küll, 25-aastased venelannad on juba ikka hoopis teisest klassist,» tunnistasid neiud, kes on mõnede konkurentide esinemisi siiani suure aukartusega jälginud.

Ent ei rääkinud nad ise ega treenergi ulmelistest plaanidest. Maikuus Saksamaal aset leidvatel maailmameistrivõistlustel on eesmärgiks esitada kava nii puhtalt, et saaks ise rahul olla.

Abitreener Maire Kamarik arvas, et hea oleks jõuda MMi finaali ning saada seal 6.–8. koht.

Antton Laine kinnitas, et maakera sünnist ja maailma arenemisest jutustav kava, millega võistlustulle astutakse, on välja mõeldud spetsiaalselt Sunshine’i rühmale tüdrukute vanust ja võimeid arvestades. «Tunnen, et see sobib neile hästi,» ütles ta.

Kava saab esimest korda näha 9.–12. veebruarini Miss Valentine’i ajal toimuval maailmakarikaetapil. 

AGG Sunshine’i eelolevad võistlused
• 9.–12. veebruarini Miss Valentine ja maailmakarika II etapp Tartus.
• 16.–18. märtsini Challenge Cupi II etapp ja maailmakarika III etapp Soomes.
• 27.–29. aprillini maailmakarika IV etapp Bulgaarias.
• 25.–27. maini 13. MM Saksamaal.

Sõutantsu tippmees

Antton Laine on soomlasest koreograaf, kes sündis 1972. aastal Mogidaz Gruzese linnas Brasiilias, kuid kasvas üles Soomes Kotkas.

Kui ta 18-aastasena Helsingisse kolis, algas tema tähelend sõutantsijana.

2000. aastal võitis ta koos Katja Törmä­läga sõutantsu maailmameistrivõistlused.

Koreograafina on Laine üle maailma kõrgelt hinnatud. Ta on töötanud viis korda rühmvõimlemise maailmameistriks tulnud Olarin Voimistelijatega ning Kanada ja Austria rühmvõimlemise koondisega.

Laine on ametis olnud veel näiteks USAs, Fääri saartel, Hispaanias, Taanis ja Tšehhis.

Tartusse sattus Antton Laine esimest korda ligi viisteist aastat tagasi Miss Valentine’i võistlusele. Siin on ta teinud koostööd nii Janika kui Rütmika võimlemisklubiga.

Tartlastel on tema koreo-graafiat olnud võimalik näha ka Vanemuise etendustes «Ämbliknaise suudlus» ja «Savoy ball».

Koostöö Tartu võimlemisklubidega Lainele meeldib, sest ta hindab Eesti rühmvõimlemise taset väga kõrgeks. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles