Kes, mis, mida ja miks lahkuval kultuuriaastal

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt 1
Pilt 1 Foto: Sille Annuk

Aastale saab tagasi vaadata mitut moodi. Üks võimalus on teha seda mälumänguliselt. Kõik siinse lehekülje küsimused on seotud tänavuste sündmuste ning nii ja naa Tartu kultuurieluga.
 

1. Mis nime kannab muusikaklubi, mis hakkas tegutsema sealsamas, kus tegutses klubi Plink Plonk?

2. Mida kasutas väga sagedasti etenduse ajal laulupeomuuseumi pargis Vanemuise lavastuses «Ebahaige» peaosalist kehastanud näitleja Aivar Tommingas?

3. Miks külastasid juunis Tartut aastakümneid tagasi Pariisis elu­aseme leidnud režissöör Vladimir-Georg Karassev-Orgu­saar, temast lahus elav abikaasa Ene Rämmeld ja nende poeg Tarah Karassev?

4. Mis on pildil 1 ?

5. Millistesse kohtadesse Tartus tekkisid tänavakunstifestivali «Stencibility» aegu supergrafitid?

6. Millise Ilmamaa üllitatud raamatu koostasid ühiselt Maie Rai­tar ja Andres Sööt?

7. Kes on see kultuuritegelane, kes pidi lahkuma veebruaris oma sünnikodunt Kastani tänavas?

8. Mida sööb Marina Abramoviš ühes oma videos, mida oli või­malik vaadata näitusel raeplatsi viltuses majas Tartu rahvusvahelise kunstifestivali ART IST KUKU NU UT ajal?

9. Kelleks nimetas ennast Aleksander Müller oma raamatu «Jumal, kes oli näinud koeri» (kirjastus Jumalikud Ilmutused) esitlusel?

10. Milles seisneb Tartu kunstimuuseumi direktori Reet Margi meelest õnn, kui silmas pidada põrguvärava külge rusikat pidi kaljusse kinni jäänud Kalevipoega?

11. Kes ja kus tõlkis inglise keelde «Kalevipoja», mis ilmus rahvuseepose esmatrüki 150. aastapäeva puhul Eesti kirjandusmuuseumi ja kirjastuse Kunst koostöös?

12. Kes mängib Mart Kivastiku filmis «Üks mu sõber» Aarne Üksküla kehastatud Mati naist?

13. Mitu minutit hilines kunstnik ja kunstiõpetaja Grigori Lotman alias Grix oma esimese luulekogu «Lullag» (kirjastus Võ­luri Tagasitulek) esitlusele Noor-Eesti loomekeskuses?

14. Mille valis Vanemuise draamatrupp tänavuseks parimaks oma teatri lavastuseks?

15. Milline Tartu ansambel tellis oma singli «Valedetektor» lõppviimistluse Londoni stuudiolt Abbey Road, mille teeneid on kasutanud ka The Beatles?

16. Millisest Tartu festivalist on saanud ainest tänavune Betti Alveri debüüdipreemia laureaat Margus Tamm, kes kirjutab oma raamatu «Unesnõiduja» (kirjastus Raudwara) ühes jutus: «Festival venis nagu tatt, otsisin tuttavaid. Festivali publik koosnes rahumeelsetest indie-inimestest. Välja arvatud üks jobu. Niisiis, ansambli Köök ajal teatas jobu, et me segame tema tüdruku vaatevälja.»?

17. Millisesse salapäraga ümbritsetud organisatsiooni kuulumist ei varja oma mälestusteraamatus «Teekond muusa juurde» Endel Taniloo?

18. Kes on pildil 2 ?

19. Milline Tartu ansambel tegi omal ajal amatöörfilmi, mida on nüüd ohtrasti kasutanud Peeter Brambat dokumentaalfilmis «Kosmos 68. Legendid vol. 1»?

20. Kes on see tartlane, kelle koostatud klaverinäitus tekitas Euroopa kultuuripealinnas Tallinnas suurt meediatähelepanu?

21. Millega hämmastas enam kui 160 kilomeetri pikkusel suverännakul eestimaalasi ja Eesti külalisi tartlasest kunstnik Fideelia-Signe Roots?

22. Mille valis maailma katusemeistrite ühendus aasta parimaks metallkatuseks?

23. Milline Tartus tänavu avatud kunstinäitus kogus kõige rohkem külastajaid?

24. Mis oli aluseks lavastuse «Viimane tango. Pallase lõpp 1944» pääsmete kujundamisel?

25. Mida sisaldab Laine Randjärve koostatud raamat «Naine ja Mees. Inimene ja Tahtmine», mille on kirjastanud SE&JS?

26. Millise karistuse määras kohus lastekirjanik Mika Keränenile, kelle neljas raamat «Salapärane lillenäppaja» Supilinna noorte detektiivide sarjast tuli trükist oktoobri lõpus?

27. Milliseid instrumente kasutas löökpilliansambel PaukenfEst, kui tõi Eesti trükimuuseumis esimest korda avalikkuse ette Märt-Matis Lille heliteose «Trükimaastikud»?

28. Jaan Elken, Rauno Thomas Moss, Albert Gulk, Jüri Kask, Ilmar Kruusamäe, Jaan Punga, Imat Suumann, Andrus Kasemaa, Lembit Saarts, Anne Parmasto, Valve Janov, Ahti Seppet, Helle Vahersalu, Lola Liivat ja Peeter Allik. Mis ühendab neid kunstnikke?

29. Mitu raamatut on avaldanud tänavu Heiki Vilep?

30. Mitme euro eest leidis endale Tartu noore kunsti sügisoksjonil ostja Kiwa performance «Katkestus», mis oli sel ajal olemas ainult kunstniku kavatsustes?

31. Miks käis president Toomas Hendrik Ilves 25. novembril Tartu kirjandusmajas?

32. Kes on pildil 3 ?

33. Kelle artiklite kogu ilmus Ilmamaa kirjastuse sarja «Eesti mõttelugu» sajanda raamatuna?

34. Milline Tartu ansambel on oma loominguga esindatud heliplaadil «Estonian music now 2011», mille said endale rahvusvahelise levikuga muusikaajakirja The Wire tellijad koos novembrinumbriga?

35. Kus randus sügisel kümmekonnaks päevaks viikingipaat Turm?

VASTUSED

1. Kink Konk. 2. Tualetipotti. 3. Nad osalesid filmi «Lindpriid» linastusel Athena kinos. 4. Planeedi elanikkonna jõudmist seitsme miljardini tähistav monument; selle kujundasid ajakirja Akadeemia rahvastiku erinumbri esitlusel Mare Mikofi sajatuhandenda tartlase monumendist ümber Tartu Kunstikooli õpilased Jaan Alexander Kari, Kätlin Nurm, Sandra Silver ja Kristin Vaher. 5. Kirjandusmaja aia müüril Vanemuise tänavas ning müüril Võru ja Õnne ristmikul. 6. «Konrad Mägi. Kunstnik. Looming. Aeg». 7. Matti Milius. 8. Sibulat. 9. Ulaharitlaseks. 10. Õnn seisneb selles, et Kalevipoeg koju ei tuleks – siis saab vähemalt loota tema saabumisele. 11. Austraaliasse punase okupatsiooni eest pakku läinud ja Tasmaaniasse elama asunud Triinu Kartus. 12. Merle Jääger. 13. 38 minutit. 14. Saša Pepeljajevi lavastatud Henry Purcelli ooperi «Haldjakuninganna». 15. Loss Paranoias. 16. Sõltumatu muusika festival Plink Plonk; jutu pealkiri on «Plink Plonkil». 17. Eesti Vabade ja Tunnustatud Vabamüürlaste Suurlooži. 18. Punkpoeet John Cooper Clarke esinemas kirjandusfestivali Prima Vista raames Athena kinosaalis. 19. Suuk. 20. Alo Põldmäe. 21. Ta kõndis Tartust Karepale palja ülakehaga. 22. Teaduskeskuse Ahhaa katuse, mille on ehitanud Nordecon AS ning mille arhitektideks on Ain Padrik ja Vilen Künnapu ning konstruktoriteks DMT Insenerid. 23. Näitus «Klassikutelt armastusega», mida Tartu raeplatsi viltuses majas käis 18.–27. novembrini vaatamas 4725 inimest. 24. Näidendi autori Indrek Hirve vanaema tööraamat koos Gebietskommisar’i allkirjaga. 25. Tammsaare tsitaate ja artikleid. 26. Tartu maakohus tunnistas Mika Keräneni 24. augustil kokkuleppemenetluses süüdi kahe alaealise kehalises väärkohtlemises tänavu 6. aprillil Sõbra tänava mänguväljakul ning mõistis talle kuue kuu pikkuse vangistuse, mis aga asendati 360 tunni üldkasuliku tööga; selle aja jooksul dokumenteerib Keränen kui fotograaf koostöös ERMiga tänapäeva eluolu. 27. Teadaolevalt esimest korda maailmas kasutati kontserdil instrumentidena trükipresse. 28. Kõik nad on saanud Ado Vabbe kunstipreemia. 29. Kolm: romaani «Saatuse mängud», muinasjutu «Üle põhjatu kuristiku» ja lasteluulekogu «Puupeapuu». 30. 910 eurot; see on Tartu noore kunsti oksjonitel seni kõige kallimalt müüdud teos. 31. Ta esitles oma raamatut «Suurem Eesti. Valik presidendikõnesid ja -kirjutisi 2006–2011». 32. Tartlanna Liivi Paal nõia osas talgufilmis «Täitsa lõpp!». 33. Riigivanem Jaan Tõnisson. 34. Kreatiivmootor. 35. Pariisis Saint-Martini kanalil, et osaleda Eesti kultuurifestivalil «Estonie tonique».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles