Suur soolamägi kaob laost varsti kui kevadine lumi

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Veolia Keskkonnateenused on poole ülikoolilinna tänavate libeduse tõrjumiseks varunud eesseisvaks talveks ligi 1500 tonni soola. Tänavate puhastamiseks on firmal ja selle partneritel valmis oma 40 masinat.
AS Veolia Keskkonnateenused on poole ülikoolilinna tänavate libeduse tõrjumiseks varunud eesseisvaks talveks ligi 1500 tonni soola. Tänavate puhastamiseks on firmal ja selle partneritel valmis oma 40 masinat. Foto: Kristjan Teedema

Ilmajaama järgi imet ei juhtu, tali ei jää ka tänavu taeva. Tartu tänavapuhastajad on lume- ja libedustõrjeks valmis ning majaomanike tarbeks on liiv linna pidi laiali veetud, raporteeris eile linnavalitsus.

«Ikka oleme talveks valmis,» kinnitas poole Tartu ehk ülikoolilinna idapiirkonna suurematel tänavatel talihooldust tegeva ASi Veolia Keskkonnateenused Lõuna regiooni juht Kalle Voogla. «Masinad on töökorras ja soolamägi laos.»

Tartu idapiirkonnas ehk Narva maantee, Riia tänava ja Võru tänava joonest itta jäävas alas tuleb puhtaks sahata ning puhtana hoida ligi 118 kilomeetrit sõiduteid, 15 kilomeetrit kõnniteid ja 40 900 ruutmeetrit parklaid, muidugi tuleb tõrjuda libedust ka sildadel ja ülekäiguradadel.

Kõigi nende kilomeetrite peale saab ettevõte koos lepingupartneritega välja saata ligi 40 masinat, mille hulgas on lumesahad, laadurid ning traktorid.

Veolia Keskkonnateenused ostis eesootavaks talveks Saksamaalt ligi 1500 tonni soola. Mullu kulus Tartu idapiirkonna sõiduteedele soola ligi 1200 ja kõnniteedele liiva peaaegu 600 tonni ning eriobjektidele, sealhulgas näiteks Turu sillale, puistati kokku kaheksa tonni graniitkillustikku.

Liiv on kohal

«Meil on kõik ka tänavuseks talveks olemas, oleme arvestanud samasuguste kogustega nagu mullu,» ütles Kalle Voogla.

Talveks peaksid olema valmis ka majaomanikud, kellele Tartu linnavalitsus koos majaomanike ühinguga lasi kõnniteedele puistamiseks laiali vedada 160 tonni liiva ja kümme tonni soola-liivasegu.

«On viimane aeg see liiv koju ära vedada,» pani Tartu linna haljastus- ja puhastusteenistuse juht Madis Tammeorg majaomanikele südamele. «Nii saaks liiva tõesti ka kasutada, muidu külmub see ära.»

Koostöö ühistutega

Linnavalitsus alustas koostööd ka Annelinna korteriühistutega, et talvine teehooldus linna suurimas elurajoonis võimalikult hästi toimiks.

«Annelinnas ja ka mujal on talvel suurim probleem tänavatele pargitud sõidukid, mis teevad lumekoristajatele tõsist peavalu,» märkis Madis Tammeorg. «Sellepärast peaksid inimesed oma seisva auto enne lund kiiresti parklasse või tuttava hoovi viima.»

Et talvine teehooldus kortermajade rajoonis paremini sujuks, annab oma panuse ka Tartu Korteriühistute Liit. Viimane hakkab ühistutele jagama teavet, milliste juurdepääsuteede hoolduse tellib linn, kus tuleb seda korraldada ühistutel ja kus on võimalik teha koostööd.

Pärast suuremat lumesadu edastab liit teavet puhastusringide kohta, et omanikud saaksid autod lumekoristamise ajaks kvartalisisestelt teedelt ära viia.

Sellel talvel hoolitseb linn esimest korda ka bussipeatuste eest. Need vajalikud kohad hoiavad korras Tänavapuhastuse AS, Elva Kommunaal Grupp OÜ ja AS Veolia Keskkonnateenused.

On tõesti aeg lumelabidad üle vaadata, sest meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi andmeil sajab Eestis täna ja homme kohati lund ja lörtsi ning varitseb jäiteoht. Laupäeval ja pühapäeval peaks lund ja lörtsi tulema juba igal pool.

Kes otsib, see leiab

• Majaomanikele on libeduse tõrjumiseks üle Tartu laiali veetud liivahunnikud, välja on pandud ka 20 soola-liivaseguga konteinerit.

•    Liiva ja konteinerite asukohad on kirjas Tartu kodulehe (www.tartu.ee) esilehel rubriigis «Pane tähele» pealkirja all «Talv Tartus». Samas on ka tänavate talihoolduse tegijate kontaktid.

Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles