Kriisiaeg tõotab panga- ja autoorjale odavamat elu

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildikesi eilsest Taskust, kus polnud hoolimata röögatutest allahindlustest klientide horde.
Pildikesi eilsest Taskust, kus polnud hoolimata röögatutest allahindlustest klientide horde. Foto: Margus Ansu

Kui teil on töökoht alles ja tuba kütavad isiklikud halud, võite olla üsna kindel, et elu on praegu poole aasta tagusest lausa tuhandeid kroone odavam. Seda eeldusel, et olete nii auto- kui pangasõltlane. Tartu Postimees annab lugejale lisaks bensiini ja laenuintresside odavnemisele ülevaate ka neist asjadest, mida ostes võite olla enam-vähem kindel, et need on odavamad kui aasta, poole aasta või kõigest mõne kuu eest.


Bensiin

Neste Eesti juhi Indrek Kaju sõnul maksis bensiin 95 Euro oma hinnatipus mullu juulis Neste tanklates 18.30 krooni, eile hommikul aga 11.10 krooni.

Tegin igapäevase autosõitjana väikse arvutuse: minu auto sõidab keskmiselt 2700 kilomeetrit kuus ja kulutab kaheksa liitrit bensiini saja kilomeetri kohta.

Lihtne arvutus näitab, et eelmise aasta juulis maksin bensiini 95 Euro eest ligi 4000 krooni, praegu vaid 2400 krooni. Kokkuhoid niisiis üle poolteise tuhande krooni kuus!

Tarvitseb siiski lisada, et eile pärastlõunal kergitas Neste   bensiinihinda 70 sendi jagu, 11.80 kroonile. See ei ole siiski võrreldav juuliõudusega.

Kaju sõnul kerkisid nafta ja kütuse hinnad üleeile maailmaturul siiski järsult.

Kas peljata, et eilehommikune hind võib jäädagi tänavu ilusaimaks hetkeks autoomanikule?
«Kui ma oleksin eraisik, siis ma võib-olla arvaksin nii, aga professionaalina ei taha arvata,» lisab Indrek Kaju.

Laenuintress

SEB Tartu eraklientide osakonna juhataja Indrek Lass aitas eile kokku lüüa, kui palju tüüpiline kodulaenu kunde võrreldes eelmise poolaastaga praegu intresse vähem maksab.

Sellise keskmise kunde laenujääk võis olla 6. juu­­lil 700 000 krooni, tagasimaksetähtaeg 20 aastat ja pangamarginaal 0,8 protsenti. Sellele lisanduv kuue kuu Euribor oli 6. juulil 5,144 protsenti, eile 2,913 protsenti. See tähendab laenumakse enam kui kaheprotsendilist kahanemist.

Kokkuvõttes maksis too kunde eelmisel poolaastal 5026 krooni kuus, alates eilsest aga 4170 krooni kuus. Tema igakuine laenumakse on alanud poolaastal niisiis 856 krooni jagu väiksem. Kokku maksab ta kuue kuu jooksul pangale tervelt 5136 krooni vähem!

Loomulikult ei maksa soodsatest intressidest rääkida nende klientide puhul, kes otsustasid laenama hakata pärast üleilmse finantskriisi algust.

Sülearvutid

Sülearvutid olid juba suve lõpus võrreldes aasta varasemaga keskmiselt veerandi võrra odavnenud ja võib arvata, et praeguseks on hinnad kukkunud veelgi rohkem.

«Läpakate keskmine hind on tulnud uhkelt alla,» räägib arvutitootja Ordi juht Sulev Sisask.  «Sülearvutite tootmismahud ületavad maailmas lauaarvutite oma ja mida rohkem neid müüakse, seda rohkem tuleb hind alla.»

Igati korraliku 4GB operatiivmäluga sülearvuti saab praegu poest kätte vähem kui viiekohalise summa eest. Omaette teemaks on väga väiksed ja kerged EEE PC arvutid, millel puudub DVD lugeja-kirjutaja. Sellise arvuti hind jääb 3500 ja 6500 krooni vahemikku.

Sisaski sõnul kahanes lauaarvuti hind märksa vähem ja oli seotud eelkõige dollari kursi langusega. «Kui aga osta terve lauaarvuti komplekt, siis on hinnalangus suurem, sest LCD-monitoride hinnad on tublisti kukkunud.»

Hilbud


Ei mäletagi, et varem oleks pakutud rõivaste puhul 70-80-protsendilisi soodustusi. Ehkki enamasti kannavad rõivamüüjate allahindlusmäärad endas tingimuslikku «kuni», leidub neidki kaupmehi, kes on kukutanud kõiki hindu tervelt 50 protsendi jagu.

Lõunakeskuse projektijuhi Jaan Loti sõnul leiab sealt praegu kuni 80-protsendilisi allahindlusi. «Nüüd on juba peaaegu nagu välismaal – müüjad võtavad allahindlusi tõsiselt.»
Ka Tasku projektijuhi Veiko Keerbergi sõnul ulatuvad allahindlused kohati 50 protsendist kaugemale.

«Mõnes kaupluses, nagu Camel Active, on kogu valik poole odavam, mõnes aga teatud tootegrupid, nagu näiteks talvekaubad,» ütleb Keerberg. Selge on see, et kõik Tasku rõivapoed teevad praegu erinevaid allahindlusi.

Toiduained


Tartu Tarbijate Kooperatiivi (TTK) juhi Tarmo Pungeri sõnul ei saa kindlasti rääkida mingist üleüldisest toidukaupade odavnemisest, küll aga on sagenenud kõikvõimalikud hinnakampaaniad ja neljandas kvartalis kahanesid ka teatud toidukaupade hinnad.

«Nii näiteks on odavnenud enamik puu- ja köögivilja,» lausub Punger.

Samuti on Pungeri sõnul odavnenud värske lõhe ja forell, broilerifilee, kanamunad, kilepiim ja mõned juustud. «Meil on selliseid üksikuid tooteid veel, aga samas ei saa rääkida sellest, et terves mõnes kaubarühmas toimuks järsk odavnemine,» lisab ta.

Pungeri hinnangul kahanes ostukorvi hind neljandas kvartalis mõnevõrra just nendesamade mõnede toiduainete hinnalanguse ja hinnakampaaniate tõttu.

Kampaaniahinnaga tooteid oli Pungeri sõnul vähemasti Konsumites kõvasti rohkem kui varem. «Ka kampaaniate hinnasoodustused on varasemast oluliselt suuremad,» ütleb TTK juht.

Olgu toodud näiteks vahepeal Konsumites müügis olnud ja koos taaraga 6.90 krooni maksnud Alexandri õlu, mille peale tudengid õhkasid, et elu ei ole veel kunagi nii hea olnud. Punger ennustab, et suured hinnakampaaniad jätkuvad.

LCD-telerid

Raatuse kaubamaja Entre elektroonikapoe müüja Arles Aru kinnitusel on LCD-telerite hinnad kukkunud aastaga kuni poole võrra. «Samsungi valge 32-tolline LCD-teler maksab meil praegu 8690 krooni, 2007. aasta jõulude ajal maksis seesama teler üle 14 000 krooni,» räägib ta.

Odavaim 32-tolline teler maksab Entres praegu 7590 krooni ja ka see kannab Samsungi kaubamärki.

Samas ütleb Aru,  et nn valge ehk kodutehnika hinnad pole aastaga suurt kahanenud ja kõikvõimaliku DVD-tehnika hinnad kukkusid juba varem.

«DVD-mängijate hinnad on juba mõnda aega 500–1000 krooni vahemikus ja seejuures on tegu tuntud kaubamärkidega,» lisab ta.

Remondikaup


Tevo Ehituskauba tegevjuhi Kaido Metsa sõnul ei ole ehitus- ja remondikaupade hinnad üldiselt langenud, küll aga tasub kodu kõpitsejatel oodata ehituspoodide perioodilisi sooduskampaaniaid.

Nii korraldas Tevo Ehituskaup ise eelmisel aastal paar kampaaniat, mille käigus lasti kõik hinnad 20 protsendi jagu alla. Decora tegi aasta lõpus 25-protsendilise üleüldise allahindluse, Bauhof pakkus 20-protsendilist soodustust.

Metsa kinnitusel jätkavad ehituspoed sooduskampaaniate korraldamist kindlasti ka tänavu, nii et ostjatel tasub silmad-kõrvad avali hoida.

«Klientide poodisaamiseks tuleb midagi välja mõelda ja selleks need kampaaniad ongi,» ütleb Metsa. «Tunda on, et kampaaniaid tuleb tänavu päris palju. Samas ei tähenda see, et kaup ise oleks kaupmehele odavamaks läinud, pigem on osa toodete hinnad meie jaoks kerkinud.»

Kaido Metsa kinnitusel on selgelt näha, et üldehituskaupu ostetakse vähem ja tarbijad keskenduvad pigem kodu remondile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles