Kohus tunnistas tuntud arsti süüdi dokumendi võltsimises

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebaseaduslike inimuuringute protsess Tartu kohtumajas. Pildil süüdistatavad - Valga haigla ülemarst Andres Sell (vasakul) ja inimuuringute eetikakomitee endine esimees Lembit Allikmets.
Ebaseaduslike inimuuringute protsess Tartu kohtumajas. Pildil süüdistatavad - Valga haigla ülemarst Andres Sell (vasakul) ja inimuuringute eetikakomitee endine esimees Lembit Allikmets. Foto: Margus Ansu

Tartu maakohus tunnistas inimuuringute eetikakomitee endise esimehe Lembit Allikmetsa (75) süüdi dokumendi võltsimises ja mõistis talle rahalise karistuse summas 1524 eurot.

Lisaks peab Allikmets menetluskulude katteks tasuma 480,78 eurot, märkis Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Kohtu ette tõi teeneka arsti ja Tartu aukodaniku koostöö praeguse Valga haigla ülemarsti Andres Selliga. Nimelt korraldas Sell (50) 2006. aasta aprillist septembrini narkoosiravimi 2-kloroprokaiin (2-chloroprocaine) inimuuringu. Lõuna ringkonnaprokuröri Kristiina Laasi koostatud süüdistuse järgi puudus tal aga selleks ravimiameti luba ning nõuetekohane patsientide nõusolek.

Süüdistuse järgi võltsis Allikmets ajavahemikus 2008. aasta 3. novembrist kuni 4. detsembrini Andres Selli kihutamisel ravimi kliinilise uuringu jaoks Tartu Ülikooli inimuuringute eetikakomitee loa.

Allikmets koostas ja allkirjastas süüdistuse järgi tagantjärgi 24. märtsi 2003 kuupäeva kandva loa, et viia 2006. aastal ebaseaduslikult läbiviidud ravimi 2-kloroprokaiin kliiniline uuring vastavusse esitatavate nõuetega ja näiliselt seadustada ebaseaduslik uuring.

Kohtumenetluse pooled saavad tänase otsuse vaidlustamise soovist teatada seitsme päeva jooksul. Kui otsus vaidlustatakse, teeb kohus motiveeritud tervikotsuse 29. detsembriks.

Ühtlasi arutab Tartu maakohus täna ka Andres Selli kriminaalasja kokkuleppemenetluses. Esialgu ei ole teada, kas kohus jõuab täna ka otsuseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles