Ülikooli korvpallijuht sai kopsaka preemia

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülikooli õigusteaduskonna lõpetanud Andres Ottender juhib TÜ spor­di­klubi korvpallidivisjoni eelmise aasta maikuust.
Ülikooli õigusteaduskonna lõpetanud Andres Ottender juhib TÜ spor­di­klubi korvpallidivisjoni eelmise aasta maikuust. Foto: Sille Annuk

Samal ajal, kui TÜ spordiklubi on rahapuudusel pidanud loobuma korvpallimeeskonna osalemisest eurosarjas ja tõm­manud kokku noortetreenerite töötasu, on klubi juhtkond maksnud korvpallidivisjoni juhile Andres Otten­de­rile kopsakat preemiat.


Tartu Postimehe andmetel on akadeemilise spordiklubi juhatus maksnud sellel aastal Andres Ottenderile vanas rahas kokku umbes 100 000 krooni preemiat. Viimane preemiasumma olevat olnud 50 000 krooni. Samal ajal on Ottender noortetreeneritega uusi lepinguid sõlmides kirjutanud neisse aina väiksemaid palku.

Noortetreener Paavo Russak ütles, et palkade vähendamine ei käinud tema teada esimest aastat.

«Kui eelarvet hakati kokkupoole tõmbama, on kogu aeg nii olnud. Palgakulu on ju peamine, kust saab kokku tõmmata,» lausus Russak ning tunnistas, et ka tema uues lepingus on palk varasemaga võrreldes väiksem. Klubi esindajana sõlmis Russakuga lepingu Otten­der.

Selgitus jäi saamata

Samamoodi on Tartu Postimehe andmetel palka vähendatud noortetreener Tarmo Pet­te­ril, kes konfidentsiaalsusele viidates jättis töötasuküsimusele vastamata. «Kuidas ma saan seda öelda, kui spordiklubi on minu tööandja. Ma ei saa seda ju kommenteerida,» lausus Petter, kuid lisas, et teeb sel hooajal samasugust tööd, mida eelmisel.

Korvpallidivisjoni juht Andres Ottender keeldus saadud preemia kohta selgitavaid kommentaare andmast. «Aga kelle asi see on? See on minu ja spordiklubi vaheline asi,» ütles Ot­tender.

Samuti ei vastanud Ot­tender küsimusele, kas treenerite palkade vähendamine ja samal ajal preemia vastuvõtmine on tema meelest eetiline.

Tartu Ülikooli kantsler ja akadeemilise spordiklubi juhatuse esimees Andres Liinat ütles esialgu, et kuna ta ei tegele iga päev spordiklubi rahaasjadega, siis ta ei tea, kas Otten­de­rile on preemiat makstud või mitte. «Ma peast tõesti ei tea seda. Mul ei ole ühtki informatsiooni seda kinnitamaks,» lausus Liinat.

Lepingud lõppesid

Mõni minut hiljem tunnistas Liinat siiski telefonis, et Ottender on preemiat saanud. «Preemiat on makstud. Millal ja kui suures summas, seda ma ei tea,» väitis Liinat. «Klubi maksab preemiat paljudele ja see on seotud tulemustasuga.»

Otten­deri premeerimist põhjendas Liinat osaliselt sellega, et ta vähendas korvpallidivisjoni eelarvemiinust kahe miljoni krooni võrra.   

Kui aga klubi leiab raha juhile preemiate maksmiseks, siis miks ta ei leia raha treeneritele palga maksmiseks?

«Te tahate võrrelda võrreldamatut. Ülikooli spordiklubi eelarve on 35 miljonit krooni ja seal on sadu kuluridasid. Ühe kulurea vähendamine ja teise kulurea suurendamine ei ole omavahel seotud. See seos, mida te praegu tõmbate, on täiesti transatlantiline,» rääkis Liinat.

Liinat rõhutas, et treeneritel lõppesid tähtajalised stipendiumilepingud ning pole õige rääkida palga vähendamisest. «Kui leping lõpeb, lõpevad kõik kokkulepped. Seejärel kuulutati välja avalik konkurss ning kõnealusel juhul kvalifitseerusid juhuslikult samad inimesed, kes olid selliste tingimustega nõus. Palk oli poolte kokkuleppel.»

Intervjuu Andres Ottenderiga

Andres Ottender, Tartu Postimees valdab infot, et te olete saanud TÜ spordiklubilt sel aastal korvpallidivisioni eelarvekulude vähendamise eest preemiat. Kas see vastab see tõele?

Ei kommenteeri...

Miks te ei kommenteeri?

Aga kelle asi see on? See on minu ja spordiklubi vaheline asi...

Akadeemiline spordiklubi on avalik-õigusliku ülikooli osa ja sellised asjad peaks olema avalikud.

Kui ülikoolil on need avalikud, siis spordiklubil mitte...

Te ei ole nõus selle küsimusele vastama?

Ei.

Te ei kinnita seda ega lükka ka ümber?

Just.

Teie sõlmite ka spordiklubi korvpallitreeneritega lepinguid?

Jah, valdavalt mina.

Kas te olete sel aastal pidanud treenerite palku vähendama?

Ei saa jälle kommenteerida. See on klubi ja treenerite vaheline suhe, mida ei ole korrektne ajakirjanduse vahendusel kommenteerida.

Kui see info vastab tõele, et olete saanud klubilt preemiat ja samal ajal vähendanud treenerite palku, kas see on teie arvates eetiline?

Ma ei saa ka seda kommenteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles