Uus juustuladu jääb jälle kitsaks

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põltsamaa Meierei Juustutööstuse OÜ
Kaarlijärve meierei tehnoloog Marge Sütt (vasakul), laomeister Kai Laas ning ettevõtte toodangut müüva Estover OÜ müügi- ja turundus osa konna juhataja Hannes Prits uurisid suures jahedas laos, kui kaua peab viilutamiseks tehtud Eesti juust veel laagerduma.
Põltsamaa Meierei Juustutööstuse OÜ Kaarlijärve meierei tehnoloog Marge Sütt (vasakul), laomeister Kai Laas ning ettevõtte toodangut müüva Estover OÜ müügi- ja turundus osa konna juhataja Hannes Prits uurisid suures jahedas laos, kui kaua peab viilutamiseks tehtud Eesti juust veel laagerduma. Foto: Sille Annuk

Rannu külje all asuva Kaarlijärve meierei suur ladu on maast laeni laagerduvat juustu täis. Ja kus on, sinna tuleb: kaks juustupressi töötavad mitmes vahetuses ning kontoripoolel peetakse nõu kohupiimaliini täiustamise ja lao suurendamise üle.

«Siin on ruumi veel küll, riiulitel on tühje auke,» muheles Põltsamaa Meierei Juustutööstuse OÜ Kaarlijärve meierei tehnoloog Marge Sütt suures laos kõrgete riiulite vahel, kuhu on juust paariks kuuks laagerduma toodud.

Laomeister Kai Laas märkis raskete juustukastide oma kohtadele juhatamise vahel, et praegu on tema valdustes jahedas laagerdumas veidi enam kui 600 tonni juustu. Seda on peaaegu sama palju, kui Eesti inimesed kuus juustu ära söövad, 700 tonni.

«Meil käib selle maja kõigi aegade suurim juustutootmine, » selgitas Marge Sütt. See tähendab, et Kaarlijärvel valmib praegu kuus ligi 350 tonni juustu, kümme aastat tagasi oli see kogus vaid 40 tonni. Lisaks teeb tööstus kuus 150 tonni kohupiima ja 35–40 tonni võid.

«Võid läheb meil üha rohkem kaubaks,» ütles Põltsamaa Meierei Juustutööstuse OÜ kaupa müüva Estover OÜ müügi- ja turundusosakonna juhataja Hannes Prits. Hästi läheb ka Kaarlijärvel tehtav juust, mida kolmandas kvartalis toodeti kümme protsenti rohkem kui aasta esimesel kolmel kuul.

Põltsamaa Meierei Juustutööstus on oma kolmes juustutööstuses tehtava kaubaga juba tükk aega Eesti liider, näiteks kolmandas kvartalis hõivas ettevõte 38 protsenti juustuturust.

Eesti kõige ostetavamad juustud valmivadki Kaarlijärve meiereis: kaua müügitabeli tipus olnud Hollandi leibjuust juhtis 11 protsendiga edetabelit ka kolmandas kvartalis, sellele järgnes 10 protsendiga traditsiooniline Eesti juust. Viimase tootmine on tänavu ligi kolm korda kasvanud.

«Meie turuosa suureneb ja sellepärast peame ka tootmist suurendama,» märkis Hannes Prits. Nii ehitabki ettevõte tuleval aastal oma suure lao veel suuremaks. Uue aasta alguses alustab tööd ka kohupiima pakkimise uuendatud liin, mis hakkab kaste kohupiimaga täitma.

Tonnide kaupa

• Põltsamaa Meierei Juustutööstuse OÜ valmistab praegu Rannu külje all Kaarlijärve meiereis kuus ligi 350 tonni juustu, 150 tonni kohupiima ja 35–40 tonni võid.

• Eestis läheb kuus kaubaks ligi 700 tonni juustu.

Allikas: Põltsamaa Meierei Juustutööstuse OÜ

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles