Teaduspark sõelus äriideid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi doktorant Indrek Must ütleb, et nad tahtsid konkursil oma ideele tähelepanu tõmmata ning loodavad edaspidi jõuda sellega ka ärilise väljundini.
Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi doktorant Indrek Must ütleb, et nad tahtsid konkursil oma ideele tähelepanu tõmmata ning loodavad edaspidi jõuda sellega ka ärilise väljundini. Foto: Sille Annuk

Tartu teaduspargi äriideede konkursi «Tiiger» sügisvooru võitsid Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi doktorandid, nende ideeks on luua seadmed, mis toodaksid mehaanilisest vibratsioonienergiast elektrit.

«Eesti Energiaga me konkureerima ei hakka,» naljatas idee üks autoreid doktorant Indrek Must ning selgitas, et tema ja kaasdoktorant Friedrich Kaasiku idee on rakendatav eelkõige väikse energiatarbimise, kuid keeruliselt ligipääsetavate elektroonikaseadmete energiaga varustamiseks.

«Oletame, et kui kuskil põllu peal on temperatuurimõõdik, siis saab selle energiavajaduse ära lahendada komposiit­materjalist ribaga ühendatud tuulelipu liikumisest tekkiva energiaga,» selgitas Must.

Väga lihtsustatult teeks seade järgmist tööd: tunnetaks sensorite abil ära liikumise, koguks liikumisel tekkiva energia kondensaatoris kokku ning toidaks selle energiaga teisi seadmeid.

Eriline materjal

Seejuures kasutaksid Must ja Kaasik tööelemendina tehislihaseid ehk kõrge eripinnaga nanopoorsest karbiidsest süsinikust, ioonvedelikust ning polümeerist koosnevat materjali. Kui seda materjali jõuga painutada (näiteks ehituskonstruktsioonides või tuule mõjul), saab tekkivat energiat kokku koguda ning kasutada uuesti elektroonikaseadmete energiaga varustamiseks.

«See on üsna uudne rakendus sellisele materjalile ning uus alternatiiv energia kogumiseks ja elektri tootmiseks väikese võimsusega elektroonikaseadmete tarbeks,» märkis Must. Esialgu on doktorantidel veel uuringud ning oma idee arendamine pooleli. Millal ideest kasvab välja äri, on Musta sõnul keeruline lubada.

«Teaduses on raske hinnata, kui kaua millegagi läheb, aga kindlasti on ideel äriline potentsiaal ja me jõuame praktilise väljundini,» rääkis ta.

Tartu teaduspargi äriideede konkursile laekus 16 ärimõtet, mille hulgast neljal on hindamiskomisjoni arvates potentsiaal kasvada edukaks äriks.

Indrek Musta ja Friedrich Kaasiku idee sai nii üldvõitjaks kui ka parimaks nano- ja materjalitehnoloogia valdkonnas ning ühes tunnustusega 1000-eurose preemiaraha.

Teise 1000-eurose eripreemia parima idee eest mobiili- ja asukohapõhiste teenuste vallas sai meeskond, kelle mõtteks oli mobiilipositsioneerimise rakendus siseruumides.  

Alustamine lihtsamaks

Tartu teaduspargi inkubatsioonikeskuse projektijuhi Karin Jaansoni selgitusel tehakse ideekonkursil edukaks osutunud meeskondadele ettepanek osaleda 6–12 kuud teaduspargi eelinkubatsioonis ning selle ajaga aidatakse neil oma ideest vormida küps äriplaan. Seejärel on neil võimalus jätkata juba teaduspargi inkubatsiooniettevõttena.

Äriideede konkursi «Tiiger» edulugusid on Karin Jaansoni sõnul veel vara rääkida, kuna võistlust on alles paar aastat korraldatud, kuid laiemas plaanis võib teaduspargi inkubatsiooniettevõtete edunäidetena tuua mobiiliteenuste pakkuja Mobi Solutions ja metallitööstusettevõtte Metec, mõlemad alustasid teaduspargist.

Konkurss «Tiiger»

• «Tiiger» on Tartu teaduspargi korraldatav äriideede konkurss, kuhu oodatakse eduka ärimudeli eeldustega, nutikaid, inspireerivaid ja tehnoloogilisi lahendusi sisaldavaid ärimõtteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles