Teatritunnelis vilksatas valgus

Raimu Hanson
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõu pidasid Genialistide Klubist Allan Aint (paremalt) ja Rein Soesoo, Vanemuisest Paavo Nõ­gene, linnavalitsusest Rait Ress, Kat­riin Fisch-Uibo­puu ja Tiia Tep­pan ning Uuest Teatrist Ivar Põllu jt.
Nõu pidasid Genialistide Klubist Allan Aint (paremalt) ja Rein Soesoo, Vanemuisest Paavo Nõ­gene, linnavalitsusest Rait Ress, Kat­riin Fisch-Uibo­puu ja Tiia Tep­pan ning Uuest Teatrist Ivar Põllu jt. Foto: Kristjan Teedema

Algus oli naljakas. Tartule kui kultuurilinnale tähtis koosolek algas ülikooli kahe esindaja häbeliku ülestunnistusega, et nad on sattunud vist valesse seltskonda.

Linnavalitsusel oli eile kell 11 plaanis arutada raekoja istungite ruumis Tartu Uue Teatriga seonduvaid probleeme. Ümarlaua taha istunud ülikoolimees ja -naine olid aga tulnud «ülikoolide rahva liikumise» teemalisele koosolekule.

«Võib-olla tahate ülikooli poolt teatrile ruume pakkuda?» küsis abilinnapea Tiia Teppan muigvel sui.

Tarkusesammaste tagant tulnud läksid ära. Selles seltskonnas ei oleks neist niikuinii kasu olnud, sest vana võimla praeguse omaniku seisukohta poleks nad teadnud. Aga Tartu Ülikooli kinnisvaraosakonna juhataja Erkki Ääremaa oli teatanud, et ta ei pea vajalikuks koosolekule tulla.

Puudus ka kaks teatrimeest. Margus Kasterpalu pidi olema mujal ja Andres Dvinjaninovil oleks olnud väga valus tõusta raekoja ülemisele korrusele (invalifti ei ole), sest sportimise tõttu on tal jalg kipsis.

Esmalt palus Tiia Tep­pan luua selguse, kuidas on kujunenud olukord, kus MTÜ Genia­lis­tide Klubi subkultuurimaja on jäänud nii kitsaks, et MTÜ-le Uus Teater kuuluv Tartu Uus Teater ei mahu sinna tegutsema ning vajab seetõttu eraldi hoonet.

Alusetuks osutus abilinnapea teadmine, et linn üüris Kalevi spordiseltsilt hoone Magasini 5 (asub Lai 37 võimla taga) Genialistide Klubile eeldusel, et see hakkab selles hoones edendama teatrikunsti.

Kultuuriosakonna juhataja Katriin Fisch-Uibopuu oli kaasa võtnud lepingu, kus ei ole teatrist juttugi, lihtsalt et neid ruume tuleb kasutada kultuurilise tegevuse eesmärgil.

Üldlevinud teadmine, et Tartu Ülikoolile kuuluv võimla Lai 37 on kindlasti lubatud anda Tartu Uue Teatri kasutusse, on samuti vale. See on sugenenud Tartu Uue Teatri juhi Ivar Põllu sõnul läbi arusaamatuse: endine abilinnapea Jüri Sasi andis lootust ja Tartu Ülikooli rektor Alar Karis ei võtnud lootust ära.

Nüüd on lisanud uusi halge lootuse lõkkesse Tartu spordiselts Kalev. Nimelt tegi Ivar Põllu nõupidajatele teatavaks, et Kalev on valmis Lai 37 võimla ära ostma ja andma pärast ostu sooritamist Uuele Teatrile rendile.

«Ma näen, et tunneli lõpus paistab valguskiir,» kommenteeris Tiia Tep­pan.

Nõupidamise üks väheseid lipsukandjaid Paavo Nõgene (rae PR-juht Indrek Mustimets oli teine) on kindel, et suurim takistus edasiliikumisel on Uue Teatri eelarve puudumine. Ta lubas selle koostamisel abiks olla.

Kui nõupidajad olid siirdunud argipäeva­melusse, küsitles Tar­tu Postimehe reporter Martin Pau telefonitsi ülikooli kinnisvaraosakonna juhatajat Erkki Ääremaad ühel teisel teemal, ent tegi juttu ka võimlast Lai 37.

Ääremaa ei eitanud, et Kalev on asja vastu huvi tundnud, kuid ta lisas, et läbirääkimisi on peetud kolme huvilisega. Rahast ja kuupäevadest ta juttu ei teinud, ent ei välistanud võimalust, et võimla müük võib jääda uude aastasse.

Niisuguse jutu peale tundub, et teatritunnelis vilksatanud valgus küll päris ära ei kustunud, aga muutus justkui nõrgemaks.

Tulukest hoiab aga vilkumas Kalevi esimehe Nei­nar Seli kommentaar: ostu sooritamine võimaldaks tekitada kahe naaberkinnistu sünergiat ja pakkuda Tartu Uuele Teatrile kindlat kodu, kuigi teatril tuleb jagada võimlat sportliku tegevusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles