Politsei ohjeldab narkodiilereid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täiskasvanud kanepitaim.
Täiskasvanud kanepitaim. Foto: SCANPIX

Narkopolitseinikud on viimasel ajal järjest paljastanud narkootikumide omajaid ning meelemürke levitavaid võrgustikke. Möödunud nädalal karistas kohus kolme meest, sel nädalal istus kohtupinki neli naist ja kaks meest.

Reedel, 21. oktoobril tunnistas Tartu maakohus süüdi kolm meest vanuses 23–27 aastat. Neid süüdistati narkootikumide ebaseaduslikus käitlemises ajavahemikus alates 2008. aastast tänavu maikuuni.

Vahendas ja kasvatas

Prokuratuur süüdistas 1987. aastal sündinud R.K selles, et ta andis Tartus mitmel korral eri inimestele edasi ligikaudu 140 grammi amfetamiini ja 10 grammi marihuaanat. Aga ka selles, et ta kasvatas kanepitaimi.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Jane Pajuse sõnul leidub jätkuvalt inimesi, kes arvavad, et mõne üksiku kanepitaime kasvatamine pole kuritegu. Riigis kehtivad seadused nõuavad aga sellise teo eest karmi karistust.

Pajus nõudis kohtus R.K karistamist aastapikkuse vangistusega, sest kohtueelse menetluse käigus leidis tõendamist, et mees oli omandanud kolm kanepitaime ning kasvatas ise ühte.

Kuna meest on ka varem narkoaine valdamise eest kriminaalkorras karistatud, mõistis kohus R.K toimepandud kuritegude eest liitkaristuseks neli aastat, üheksa kuud ja 27 päeva vangistust.

Narkokuritegudes tunnistas kohus süüdi ka 1988. aastal sündinud Dmitri Asmuse ja 1984. aastal sündinud Sven Toimi ning mõistis mõlemale karistuseks tingimisi vangistuse kolme aasta pikkuse katseajaga.

Pool kilo pulbrit

Teisipäeval astusid kohtu ette neli naist ja kaks meest vanuses 18–46 eluaastat. Vastavalt süüdistusele käitlesid nad eelmise aasta lõpust tänavu märtsini Tartus suures koguses amfetamiini ning lisaks ecstasy-tablette ja kokaiini.

Kohtueelse uurimise käigus leidis kinnitust, et 1979. aastal sündinud naine omandas 1964. aastal sündinud mehelt kokku rohkem kui pool kilo amfetamiini. Samuti on välja selgitatud kokaiini ja ecstasy-tablettide omandamine. Narkootikumidest osa andis naine edasi ka teistele süüdistatavatele.

Politseinikud otsisid läbi süüdistatavate eluasemed ning leidsid 180 grammi amfetamiini, umbes 50 grammi kokaiini ja kaheksa ecstasy­tabletti.

Kuuest süüdistatavast kaks lubas kohus võtta vahi alla, ülejäänutele kehtib elukohast lahkumise keeld.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles