Kuidas Ülikooli tänavast sai Silicon Alley

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotod Margus Ansu, graafika Artur Kuus, kujundus Vahur Kalmre ja Artur Kuus
Fotod Margus Ansu, graafika Artur Kuus, kujundus Vahur Kalmre ja Artur Kuus Foto: Repro

Ülikooli tänav Tartu kesklinnas on ilmselt üks suurima tehnoloogiaettevõtete kontsentratsiooniga tänavaid Eestis, mida seal tegutsevad ettevõtjad on hakanud naljatades nimetama Silicon Alleyks ehk Ränialleeks suure Silicon Valley järgi.

«Siia on koondunud ühed ägedaimad ja olulisimad Eesti tuleviku ettevõtted,» ütles tehnoloogiaettevõtja Tõnu Runnel, kes esimesena oma Twit-teri kontol Ülikooli tänava Silicon Alleyks ristis.

«Loomulikult ei saa tuua tõsiselt paralleeli Silicon Valleyga, et meil on siin sama äge, aga siiski Eesti kõige kontsentreeritum tehnoloogia-start-up’ide pesa on Ülikooli tänaval. Pull, et see on Tartus, mitte Tallinnas,» lisas Runnel.

Kasvu alguses

Ülikooli tänaval tegutseb kümmekond tehnoloogiaettevõtet, millest suuremat osa võib pidada start-up’ideks, eesti keeli idufirmadeks ehk tohutu kasvupotentsiaaliga ettevõteteks.

«Start-up on kasvav, innovaatilise äriideega ettevõte, mille ambitsiooniks on maailma vallutada, mitte ainult Eestis natuke äri teha,» selgitas Ettevõtluse Arendamise SA Start-up’i Eesti programmijuht Tõnis Mäe.

Just selliselt võib kirjeldada ka enamikku Ülikooli tänava tehnoloogiaettevõtteid – nende äriideed ja kasutatavad tehnoloogiad on sageli nii uuenduslikud, et inimesel tänavalt läheb tükk aega mõistmaks, mida nad teevad.

Nad müüvad suurema osa teenusest välismaale, neile on tavaline kasvada käibes ja töötajate arvus mõne kuuga mitu korda. Paljud neist pole oma täit, isegi mitte poolt potentsiaali veel kasutanud, vaid jätkavad hoogsat kasvu.

Just nii alustas omal ajal ka Skype – seni edukaim Eesti idufirmast alguse saanud ettevõte.
Sünergia

Tarkvara Tehnoloogia Arenduskeskuse tegevjuhi Indrek Vainu sõnul tuleb ühte kohta koondumine tehnoloogiafirmadele vaid kasuks. «Kuidas ideed sünnivad? Ikka inimeste suhtlusest. Sellest, et käiakse koos lõunal, ühel välgatab midagi, teine täiendab. Mõtted pannakse salvrätiku servale kirja ja tegutsetakse edasi,» rääkis Vainu.

Põhjusi, miks tehnoloogiaettevõtted on koondunud just kesklinna Ülikooli tänavale, tasub Tarkvara Tehnoloogia Arenduskeskuse uuringujuhi professor Jaak Vilo meelest otsida ka sobivast logistikast.

«Nende ettevõtete kalleim vara on töötajad ja nad tahavad pakkuda võimalikult mugavaid töölkäimise tingimusi,» ütles Vilo. «Kesklinnas saab kiiresti lõunal käia, ülikooli arvutiinstituut on lähedal – see on oluline, sest paljud IT-firmade töötajad ka õpivad veel,» lisas ta.

Kui püüda otsida tehnoloogiaettevõtete koondumise mitte just rõõmustavamaid külgi, siis on üheks ehk konkurents töötajate pärast. Kuid seegi on Vilo sõnul laiem probleem – siin ei konkureeri vaid Ülikooli tänava ettevõtted omavahel, vaid kõik tehnoloogiafirmad.

«Eestis on üleüldiselt suur IT-inimeste puudus. Vaja on väga häid IT-tegijaid, kes suudavad luua sadades kordades suuremat väärtust võrreldes selle massiga, mida suudab pakkuda Hiina või India,» selgitas Vilo.

Sõbralik konkurents

Ka ettevõtja Tõnu Runnel nentis, et töötajate pärast on konkurents tihe ning inimesed liiguvad ettevõtete vahel. «Kõige rohkem tuleb praegu inimesi üle võib-olla Play-techist ja Regiost, aga küll koidab ka meile mihklipäev, mil hakatakse meilt üle võtma,» lausus Runnel.

Mingit rivaalitsemist ettevõtete vahel Runneli meelest siiski pole. Suhted on pigem semulikud: käiakse koos lõunatamas, vahetatakse kogemusi ja teadmisi ning aidatakse, innustatakse üksteist.

«Kokkuvõttes tuleb ju kõigile kasuks, et siin on nii palju tehnoloogiaettevõtteid ja pilt läheb järjest kirevamaks. See tähendab, et IT-inimestel pole põhjust Tartust ära minna, sest siin saab teha põnevat tööd ja maailmatasemel palka,» rääkis ta.

Silicon Valley

• Silicon Valley (Räniorg) on USAs California osariigis San Francisco lahe kagu- ja lõunakaldal asuv tihedalt tehnoloogiaettevõtetega asustatud piirkond, mis on maailma juhtivaid innovatsiooni ja kõrgtehnoloogia arenduskeskusi.

• Google, Apple, Yahoo!, Intel, eBay, Facebook on mõned kuulsaimad näited neist, kelle peakontor asub Silicon Valleys kõrvuti teiste tuhandete kõrgtehnoloogiaettevõtetega. Kolmandik USA riskikapitalist investeeritakse just Silicon Valley ettevõtetesse.

• Nimetuse Silicon Valley võttis kasutusele ajakirjanik Don C. Hoefler 1971. aastal, iseloomustamaks sinna tekkinud infotehnoloogiaettevõtete suurt hulka. Ränioru nimetuse ajendiks on pooljuhtides ja arvutites laialdaselt kasutatav räni.

Allikas: Wikipedia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles