Võlgades Antoniuse gild küsib Tartu linnalt abi

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antoniuse gildi külaliskunstnikele mõeldud tekstiilikotta on üksjagu sisseseadet soetatud, kuid puudu on väiksemaid töövahendeid, mida sisustusprojekt ei hõlmanud.
Antoniuse gildi külaliskunstnikele mõeldud tekstiilikotta on üksjagu sisseseadet soetatud, kuid puudu on väiksemaid töövahendeid, mida sisustusprojekt ei hõlmanud. Foto: Margus Ansu

Antoniuse gild ei ole suutnud uue gildimaja pooliku sisustusega külalisateljeesid raha teenima panna ja gildi väitel on sel põhjusel kogunenud ligemale 3000 eurot võlgu, mis sunnib Tartu linnavalitsuselt abi paluma.

Antoniuse gildi kolm juhatuse liiget tõdevad septembri lõpul linnavalitsusele saadetud taotluses, et MTÜ Antoniuse Gild ei ole suutnud lõplikult käivitada 2010. aastal remonditud gildimaja.

Külaliskodades, nagu Antoniuse õue külalisateljeesid kutsutakse, tegevuse alustamiseks ei ole esmaseid töövahendeid. Nende soetamiseks saadetud taotlusi pole rahuldanud kultuuriministeerium ega ka hasartmängumaksu nõukogu.

Kuivõrd gildimaja pole olnud täies mahus kasutuses, on saamata jäänud tulusid, kuid küte ja ventilatsioon pidid sellest hoolimata täisvõimsusel töötama.

Kas abi aitab?

Nii on gildil kogunenud 2946 eurot ehk üle 46 000 krooni halduskulude võlgu, mille õiendamiseks taotleb gild raha Tartu linnavalitsuse reservfondist.

Peale selle küsib gild linnalt raha ka kahe külaliskoja lõpuni sisustamiseks, nahakojale 1225 eurot, tekstiilikojale 1546, kokku 2771 eurot.

Antoniuse Gildi juhatuse liige Tiina Karu ei soovinud eile leheveergudel pikemaid kommentaare jagada. Ta põhjendas, et kõnelused linnaga on veel ees.

Tema ja teine juhatuse liige Kaido Kask ütlesid aga, et võlad on tekkinud eelmisel kütteperioodil, seega enne seda, kui nemad nelja kuu eest juhatuse liikmeteks said.

Kas linnalt küsitav rahasüst aitab gildi niipalju, et edaspidi ei pea toetust küsima? «Hea küsimus,» vastas Karu.

Nende seletusel on külalisateljeedes puudu peamiselt väiksemad töövahendid, mis samasugustes ateljeedes on mujal kõik olemas. Kask möönis aga, et ilmselt on peale selliste vahendite puudumise muid põhjusi, miks külaliskunstnikud Tartu ateljeedes ei tungle. Linna ja Antoniuse õue vähene tuntus nende hulgas.

Võlad on tekkinud hoolimata sellest, et linn maksab oma eelarvest Antoniuse gildile üle 19 000 euro ehk 300 000 krooni väärtuses toetust aastas. Et esimese viie aasta jooksul vajab gildimaja rahalist toetust, näitas ka renoveerimise eelne tasuvusanalüüs.

Linn võttis mõtlemisaega

Tartu linnapea Urmas Kruuse kinnitas eile, et Antoniuse õu tervikuna on linnale väga tähtis, samuti see, et inimesed, kes oskavad oma kätega luua, tunneksid end turvaliselt.

Sellegi poolest ei kiirustanud linnavalitsus eile rahaeraldist otsustama ja leidis, et läbi tuleks arutada gildi pikaajaline arenguvisioon.

«Üks asi, et aitame sisustada, teine asi on, kes suudab juhtides visiooni pakkuda,» ütles Kruuse. «Tuleb ka selgitada, kas enne gildimaja rajamist koostatud teostatavus-tasuvusuuring ja äriplaan peavad, kas kontseptsioonis on midagi muutunud, kui keskkond on muutunud.»

Abilinnapea Raimond Tamm lisas: «Kui sulle õng on antud, siis kas tõmbad välja suure kala või hoopis väikse kala ja pead pärast turuhoonest läbi minema. Praegu uurime, miks see kala on olnud väike ja kas on võimalik suuremat kala välja püüda.»

Antoniuse gild
• Antoniuse gild on professionaalseid tarbekunstnikke, kunstnikke ja käsitöölisi ühendav organisatsioon.
• Gildi meistrid tegutsevad Antoniuse õue kolmes majas – savikojas, meistritemajas ja gildimajas paiknevates meistrikodades.
• Gildi lahtiolekuaegadel saavad huvilised meistrikodades ringi liikuda ning kunstnike loometööd oma silmaga jälgida.
Allikas: www.antonius.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles