Tartu Maarja kirik peab 67 aasta järel jõuluteenistuse kogudusehoones

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Maarja kogudus peab ajutises kirikuhoones jumalateenistusi juba 11 aastat. Esiplaanil Maarja koguduse õpetaja Peeter Paenurm.
Tartu Maarja kogudus peab ajutises kirikuhoones jumalateenistusi juba 11 aastat. Esiplaanil Maarja koguduse õpetaja Peeter Paenurm. Foto: Sille Annuk / Postimees

Teisipäeval Tartus Pepleri 1 hoone tagasi saav Maarja kogudus viib samas juba sel aastal läbi jõulujumalateenistuse. Ühtlasi alustas kogus ka laialdast annetuste kogumist 157 aasta vanuse Maarja kiriku taastamiseks.


«16. detsembri keskpäeval vormistavad Tartu linna ja Maarja koguduse esindajad notari juures kirikuhoone kogudusele tasuta üleandmise dokumendid,» kinnitas Tartu Postimehele Maarja koguduse õpetaja Peeter Paenurm.



Senine hoone omanik, Eesti Maaülikool, kasutab hoonet veel võimlana kuni uue võimla valmimiseni 2009. aasta märtsis. Juriidilise omanikuna saab aga kogudus juba nüüd hakata hoone pühakojaks taastamist ette valmistama.



Sellega lõppevad enam kui kümme aastat kestnud vaidlused kirikuhoone tagastamise üle. Tartu Maarja kogudus on Eesti Vabariigis viimane luterlik kogudus, kes oma õigusvastaselt võõrandatud kiriku tagasi saab.



Kiriku teatel peetakse jõuluõhtu jumalateenistus 24. detsembril kell 15. Kirikulised pääsevad saali peauksest.



Korvpalliväljak kujundatakse altari, kantsli ja pinkidega kirikuruumiks. Püsti pannakse ka jõulukuused ja altari ette asetatakse jõulusõim.



Traditsioonilise jõuluevangeeliumi lugemiste ja jõululauludega teenistuse peab koguduse õpetaja Peeter Paenurm, organistiks on Elke Unt, kaasa teenivad koguduse laulurühmad ja instrumentaalansambel.



Enne ja pärast jõuluteenistust saavad inimesed teha annetusi Maarja kiriku taastamise heaks. Annetada saab ka muul ajal ning otse sihtotstarbelisele pangakontole (Tartu Maarja kiriku sihtasutuse pangakonto Swedbankis: 221021269201).



Tartu Maarja kirik põles 12. juulil 1941 taganevate Vene vägede hävitustöö tagajärjel. 1956-1961 rajati kirikusse Eesti Põllumajanduse Akadeemia spordihoone.



Nõukogude võimu ajal tegutses Tartu Maarja kogudus Tartu Peetri kirikus. Pärast Õpetaja tänav 5 asuva kogudusemaja tagasisaamist ja kordaseadmist koliti koguduse tegevus oma ruumidesse. Kogudus peab ajutises kirikusaalis teenistusi juba 11 aastat. Viimased seitse aastat on jõuluõhtu teenistuseks laenatud Peetri kirikut.



Kogudus soovib hoonet taastada pühakojaks. Torn ehitatakse uuesti üles ja hoone välisilme taastatakse endisel kujul.



Kunagine kirikusaal on kavas liigendada ja ehitada sinna sisse otstarbeka suurusega kaasaegne kirikusaal ning universaalne kogudusekeskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles