Tartu öö täitus teaduse ja meelelahutusega

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana anatoomikumi ühtaegu õudusjudinaid aga ka palju põnevust tekitav väljapanek.
Vana anatoomikumi ühtaegu õudusjudinaid aga ka palju põnevust tekitav väljapanek. Foto: Kristjan Teedema

Reede õhtuti on Tartu tänavad alati rahvast täis, kuid täna õhtul näis, et inimesi on tavapärasest veelgi rohkem. Paljud neist kinnitasid, et kodust tõi välja Teadlaste öö.

Teadlaste öö ürituste raames oli Tartus avatud 30 erinevat asutust, mis kõik pakkusid väga eritahulisi ent põnevaid elamusi linnarahvale. Uudistajaid jätkus kõvasti.

Õhtul kella kuue paiku said huvilised minna tutvuma salapärase kosmosemaailmaga Tartu tähetornis. Kuniks täiskasvanud külalised täiendasid oma teadmisi planeetide ja tähtkujude vallas, suundusid lapsed maja keldrisse endile UFOsid meisterdama.

Keldris asuvate seismograafiliste monitoride pealt võis aga näha, et alles neljapäeval oli Türgis maavärin, mille tugevuseks mõõdeti viis magnituuti. Teine monitor kinnitas, et maavärinat oli tunda ka Eestis. Selle registreerisid Vasulas asuva seismograafi andurid.

Tähetornis valmistusid astronoom Alar Puss ja giid Viljar Valder parasjagu avama tornitippu teleskoobi kohal. Nimelt oli õhtu Tartus suhteliselt selge ning huvilised said asuda uudistama kella veerand üheksa paiku puude tagant taevalaotusele kerkima hakanud Jupiteri.

Kella kaheksa paiku oli vana anatoomikum puupüsti rahvast täis. Pole ka ime - vanaaegsete arstiriistade näitus ning inimeste kõikvõimalike väärarengute ja kasvajate kollektsioonid viivad vaatajad pimedal sügisõhtul üsna erilisse meeleollu. Seetõttu on anatoomikum olnud ka üks Teadlaste öö populaarsemaid külastuspaiku.

Kel pisut rohkem aega oli, sai kuulata ringauditooriumis professor Lembit Allikmetsa loengut inimese seksuaalsusest ja ravimite mõjust suguelule. Muu hulgas nimetas professor ravimeid, mis pärsivad või turgutavad sugutungi ning tõdes, et hormonaalsed rasestumisvastased vahendid on tõepoolest seksuaalelu pärssiva mõjuga.

Aeg-ajalt jooksis loengusaali sisse ka väiksemaid näitusekülastajaid. Kui nende emad märkasid, et jutt käib parasjagu inimeste orgasmikeskustest, juhatati võsukesed varmalt saalist välja.

Samal ajal pidas spordimuuseumis loengut praegu vähemalt sama kirgi kütval teemal doktor Anton Terasmaa. Tema avalik ettekanne kandis pealkirja «Kasvuhormoon – Kõik selgeks!».

Loengus rääkis Terasmaa muu hulgas sellest, et kasvuhormooni uurimine on alles poolel teel. Nimelt teavad teadlased hästi, mis juhtub hormooninäitudega pärast pool tundi väldanud treeninguid. Andrus Veerpalu treeningud kestavad aga mõistagi kauem. Pika trenni mõju ei ole aga veel piisavalt põhjalikult uuritud.

Terasmaa tõi näite, et Ameerikas reklaamitakse praegu kasvuhormooni kui suurepärast toidulisandit. Tegelikult on aga sünteetilise kasvuhormooni manustamine kahjulik - see tekitab vähki.


Need olid vaid mõned näited sellest, mida tehti Emajõelinnas Teadlaste ööl. Pikemalt saab kõigest lugeda esmaspäevases Tartu Postimehe paberväljaandes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles