HI-viiruse avastaja väisab Tartu Ülikooli

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Charles Gallo.
Robert Charles Gallo. Foto: Vikipeedia

Tuleva nädala neljapäeval peab Tartu Ülikooli aulas avaliku loengu dr. Robert Gallo - viroloog ja HI-viiruse üks avastajaid ning esimene inimene, kes tõestas, et HIV põhjustab AIDSi.

Dr Gallo külastab Tartu Ülikooli 28. – 30. septembrini. 29. septembril kell 16 peab külaline aulas avaliku loengu ning kohtub kolleegide ja tudengitega arstiteaduskonnas, vahendas ülikooli pressiesindaja.

Robert Charles Gallo (s 1937) on viroloogina andnud olulise panuse HI-viiruse uuringutesse. Praegu juhib ta Marylandi Ülikooli (USA) arstiteaduskonna juures tegutsevat viroloogia instituuti.

1995. aastal publitseeris Gallo oma avastuse, et looduslike ühendite klass kemokiinid (chemokines) blokeerivad HIV-i ja pärsivad AIDS-i kulgu. Ajakiri Science kuulutas avastuse samal aastal üheks viimase aja olulisimaks teaduslikuks läbimurdeks, mis on viinud uue ravimiteklassi väljaarendamiseni HIV-i raviks.

Aastal 2005 asutas Gallo koos partneritega firma Profectus BioSciences, Inc., mis arendab
välja ja kommertsialiseerib tehnoloogiaid viirushaigustesse, sh HIV-i haigestumuse
ja suremuse vähendamiseks.

2007. aastal eraldas Bill ja Melinda Gates’i Fond Gallole ja tema uurimisrühmale HIV/AIDS preventiivvaktsiini uuringuteks 15 miljoni USA dollari suuruse uurimisraha.

Robert Gallol on tihe tööalane kontakt TÜ viroloogia professori Mart Ustaviga, kellega nad on teinud koostööd HIV-i ravimisel Lõuna-Aafrikas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles