Turvakodusse tuleb vabatahtlik remont

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu laste turvakodu juhataja Piret Värno sõnul ei ole maja teisel korrusel tubade seisukord veel kohutav, kuid hädapärast remonti oleks siiski vaja teha.
Tartu laste turvakodu juhataja Piret Värno sõnul ei ole maja teisel korrusel tubade seisukord veel kohutav, kuid hädapärast remonti oleks siiski vaja teha. Foto: Sille Annuk

Laste turvakodusse tulevad tihti lapsed, kelle elus on väga vähe positiivset. Ja kuna turvakodu sissetulekud on piiratud, tuleb aeg-ajalt nende elu parandamiseks abi paluda ka teistelt.

Tartu laste turvakodus oli viimati remont seitse aastat tagasi, siis said värvitud seinad ja lihvitud vanad parkettpõrandad. Kapitaalremont tehti 1995. aastal, kui turvakodu sai endale kasutada Tiigi tänava maja.

Sellel sügistalvel peavad maja asukad aga pidevalt kolima ühest toast teise, sest ees ootab suuremat sorti renoveerimine. Kodu juhataja Piret Värno rääkis, et süsihappegaasikvootide müügist saadud rahaga ehitatakse majale oktoobris-novembris keskküttesüsteem, praegu köetakse elektriga.

Vabatahtlikud abiks

Tänu vabatahtlikele plaanitakse aga samal ajal korda teha ka maja kogu teine korrus, kokku seitse tuba. Juhataja rääkis, et kui vabatahtlikud küsisid, mida nad teha saaksid, siis pakkus ta neile lihtsalt ükshaaval tubade remontimist, nemad aga võtsid sõnasabast ja kirjutasid projekti terve teise korruse tarvis.

Olukord ei ole seal küll väga hull, kuid seinad on katki ja tapeet narmendab ning põrandad on inetud.

Projekti alustanud vabatahtlik Liina Reinsaar rääkis, et turvakodu remont plaanitaksegi teha tervenisti vabatahtlikkuse alusel.

Kõik materjalid ostetakse annetustest tulnud raha eest, tööd tehakse vabatahtlike abiga. Raha oleks kokku vaja 4000 eurot, eilseks oli sellest kogutud 65 eurot.

Reinsaare sõnul on oodatud ka materjalid, täpse nimekirja, mida ja kui palju vaja läheb, leiab turvakodu kodulehelt. Vaja on ka asjatundlikke töölisi ning laenuks vajalikke tööriistu.

Juhataja sõnul on tema väikseks unistuseks teha maja sealsetele elanikele võimalikult hubaseks ning selleks oleks vaja ka kardinaid. Seega, kui kellelgi on soov aidata õmblemisega, võib kindlasti ühendust võtta.

Elatakse linna toel

Värno rääkis, et elatakse põhiliselt linna toetusest. Tartu turvakodu on Eestis lausa erandlik, sest on algusest peale, ligi 20 aastat linna ülal pidada olnud. Linnalt saadakse raha aga äraelamiseks, laste elu rõõmsamaks tegemiseks kasutatakse annetusi.

Suurim toetaja on Värno sõnul olnud SEB heategevusfond, kust saadud raha eest käiakse näiteks teatris või Auras ujumas, iga kuu toimub midagi.

«Küsitakse, miks neile lastele on sellist meelelahutust vaja, aga neil on elus niigi raske ja me tahame, et nad siin olles saaksid korraga nii palju head kui võimalik, enne kui nad tagasi oma keskkonda lähevad,» rääkis Värno.

Turvakodu vajab
• Värvitav struktuurtapeet, seinaliim, laevärv, seina kruntvärv, seinte lõppvärv, maalriteip, akrüülhermeetik, praoteip, krohvisegu, peenpahtel, laminaatparkett, alusvaip, põrandaliistud, kipsplaadid.
• Täpsed kogused leiab kodulehelt www.turvakodu.ee «Teeme turvakodule head».
• Oodatud on ka tööriistade laenutajad ja vabatahtlikud, kes aitaks remonti teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles